Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Космічний» скандал у Дніпропетровську

Ракетники «Південного» проти нововведень, спущених «із Києва»
01 березня, 10:49
ФОТО З САЙТА DNPR.COM.UA

Несподівано завершився візит делегації Державного космічного агентства України до Дніпропетровська. Вона втекла від протестуючих співробітників ДКБ «Південне» через бездоглядні ворота, про що повідомляється на офіційному сайті підприємства.

До космічної «столиці» України керівництво ДКАУ прибуло у зв’язку з резонансною ситуацією, що склалася довкола звільнення генерального конструктора — генерального директора ДКБ «Південне» Олександра Дегтярьова (див. «День» №34-35 від 26 лютого). Рішення ДКАУ про це з’явилося 17 лютого, проте п’ятитисячний колектив висловив свій протест, заявивши, що лише завдяки адміністративним здібностям свого керівника конструкторське бюро, незважаючи на кризу, має мільярдні замовлення, а співробітники  регулярно отримують високу зарплату. Більше того, ДКБ «Південне» зі своїх коштів допомагає гасити борги із зарплати й інші платежі своєму головному партнерові — заводу «Південмаш», який втратив замовлення й опинився у важкій фінансовій ситуації. Обурені співробітники ДКБ «Південне» звернулися з відкритим листом до Президента України Петра Порошенка, закликаючи його бути арбітром.

Минулої п’ятниці делегація з ДКАУ на чолі з Любомиром Сабадошем прибула на зустріч з дніпропетровськими ракетниками. У космічному агентстві заявляють, що гендиректора КБП звільнили за фінансові порушення за рекомендацією Державної фінансової інспекції та колегії ДКАУ. Головним звинуваченням, висунутим колишньому керівникові підприємства Олександру Дегтярьову, є нецільове використання кредитних коштів, отриманих у рамках проекту «Циклон-4». «Були неправомірно використані держкошти — близько 50 млн грн. для страхування ракетоносія «Циклон-4», — заявив глава ДКАУ Любомир Сабадош. Проте у прес-службі КБП пояснюють: страховку оформляли під керівництвом самого космічного агентства, хоча й були проти такого рішення. «Кошти пішли на оплату страховки ще невиготовленої ракети. КБ категорично письмово заперечувало проти такого страхування, але остаточне рішення за фактом страхування прийняло ДКАУ (утім, як і всі принципові рішення за проектом «Циклон-4»)», — повідомляють у прес-службі.

Ще одним звинуваченням на адресу керівництва підприємства стало недовикористання виділених 2015 року коштів — з 49 млн грн освоїли лише 20 млн. «Бюджетні кошти були виділені лише у вересні. Усі виконувані розробки із залученням кооперації не можуть бути завершені протягом двох місяців. Неодноразові пропозиції КБ розпочати роботи завчасно власним коштом, не чекаючи бюджетних надходжень, керівництвом ДКАУ були знехтувані», — відповідають на звинувачення в прес-службі.

Дніпропетровських конструкторів здивував і виступ нещодавно призначеного глави ДКАУ. «Пан Сабадош продемонстрував повну відсутність компетентності у питанні розподілу відповідальності за проектом супутника «Либідь», неодноразово висловивши позицію, що відповідальність за результати лежить на КБА. Насправді, за рішенням ДКАУ, головною організацією за проектом «Либідь» є ДП «Укркосмос», головним розробником — канадська фірма MDA, а виготівником супутника є російська компанія АТ «Інформаційні супутникові системи» ім. академіка М.Ф. Решетньова». ДП «КБ «Південне» реально у проекті участі не бере, а здійснює лише інтеграцію вже готового апарату з ракетою-носієм», зазначає прес-служба ДКБ «Південне».

Проте, останнє слово залишається за ДКАУ. Там вважають, що для поліпшення менеджменту підприємства буде доцільніше розділити посаду, яку займав О.Дегтярьов на дві: генеральний директор і головний конструктор. Подібні зміни з’явилися в проекті нового статуту підприємства. В агентстві обіцяють, що вже нинішнього тижня оголосять конкурс на посаду гендиректора КБ «Південне». «Новим гендиректором має стати профільний фахівець 45—55 років. Він і призначить головного конструктора бюро, оскільки ця посада не конкурсна», — сказав Л.Сабадош. Незважаючи на те, що посада гендиректора заміщатиметься на конкурсній основі, у Дніпропетровську ходять чутки, що на неї хочуть поставити потрібну людину, яка й контролюватиме фінансові потоки.

На зустріч з пресою не пустили співробітників КБ «Південне» — двох із них, які все-таки «проникли» до зали, наполегливо попросили вийти. Біля адміністративної будівлі «Південмашу», де проходила зустріч з делегацією ДКАУ, Л.Сабадоша очікували близько трьохсот рядових співробітників КБП з плакатами в руках. Але керівництву космічного агентства вдалося покинути режимну територію непомітно для мітингувальників.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати