Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мільйонери добровільно легалізуються

Але податкова служба працює над їхнім виявленням
23 червня, 00:00

Українські мільйонери починають потихеньку розсекречувати свої прибутки. Такий висновок можна було зробити, послухавши звіт заступника ДПАУ Сергія Лєкаря про підсумки декларування прибутків громадян за 2004 рік у світлі дії нового Закону України «Про податки на прибутки фізичних осіб». За його даними, в країні легалізувалися 1871 особа з тих, які мають прибутки понад мільйон гривень. Розкрилася навіть людина, яка заробила в минулому році понад півмільярда. Хто він, Лєкар назвати відмовився, однак із задоволенням відмітив, що його дуже радує прагнення громадян не ховатися від пильних очей рідної держави.

Із слів С. Лєкаря, котрий працює в податковій не перший рік, 2004-й докорінно відрізнявся від попередніх років. Причина — зміни в держбюджеті-2005 й інших законодавчих актах, згідно з якими не лише були відмінені податкові пільги та вільні економічні зони, але й відбулися певні зміни в оподаткуванні фізичних осіб. Так, згідно з Лєкарем, із цього року абсолютно помінялася ідеологія необхідності подачі декларацій. Тепер, насамперед, декларувати свої прибутки повинні ті, хто отримує їх із джерел, не оподатковуваних податком. До того ж, кожний платник податків повинен усвідомити сам для себе: треба йому чи ні подавати податкову декларацію.

Декларації про отримані прибутки за 2004 рік подали 941,4 тисячі підприємців, це становить майже 80% від загальної кількості усіх, хто перебуває на обліку платників податків на фізичних осіб. І за станом на 1 червня цього року декларації про прибутки подали в податкову 93 тисячі громадян, які були зобов’язані це зробити. Як відмітив С. Лєкарь, заповнювати декларації стали не тільки люди, які постійно проживають і працюють в Україні, але й ті, хто працює за кордоном (1466 осiб). Причому до цієї категорії належать і звичайні «заробітчани», й зірки українського спорту та естради. Також свій внесок в економіку країни роблять іноземні громадяни, які постійно працюють у нашій країні. Це, зі слів заступника голови податкової, свідчить про зростання культури оподаткування. Особливо культурними, за його словами, виявилися жителі Чернігівської, Чернівецької, Івано- Франківської та Луганської областей. Хоча все досить просто: саме в цих областях живе найбільше людей, вимушених шукати заробіток за кордоном. Таке зростання культури непогано вплинуло на вміст української скарбниці: 1120 особам було наказано заплатити до бюджету 30,1 млн. гривень.

Щоб це джерело не вичерпувалося, податківці будуть працювати дуже ретельно. Проте, так само й із прибутками іноземців, які працюють у нас. Як підкреслив С. Лєкарь, основна біда податкової в тому, що багато громадян не проживають за місцем прописки і не можуть отримувати повідомлення та роз’яснення про необхідність подавати декларації. Тому він закликав ЗМІ звернутися до людей із закликом оформляти декларації та звертатися до податкової. Незнання законів не звільняє від відповідальності, й платити податки все одно доведеться. Тільки через суд. Уже в цьому році за невчасну подачу декларацій 9 тисяч суб’єктів підприємництва були притягнуті до відповідальності та сплатили штрафи на 0,4 млн. гривень. Серед фізичних осіб таких запізнілих було менше — всього 315, і заплатили вони 13 тисяч гривень. Одначе С. Лєкарь не виключає, що серед тих, що ухилилися від виплат, були й підпільні Корейко, чиє небажання платити певною мірою зменшує прибуткову частину бюджету. Боротися з саботажем податкова буде, але все одно ще закликає людей схаменутися та прийти з повинною і грошима.

До того ж радує те, що податкова служба не тільки вимагає від громадян грошей, але й роз’яснює, як можна, згідно з законом, мінімізувати податки. Для цього передбачено податковий кредит, що надається на навчання, охорону здоров’я й інвестиційну діяльність. У цьому році 376 тисяч чоловік звернулися за отриманням податкового кредиту. Виплатили його поки що тільки 314 тисячам на суму 52,4 млн. грн., однак це не межа — виплачувати будуть й надалі.

Складніша доля 600 тисяч підприємців, які працювали до прийняття бюджету-2005 за спрощеною системою оподаткування. Як відмітив С. Лєкарь, закон, реанімуючий «спрощенку», парламентом прийнятий, але Президентом поки що не підписаний, і як працювати далі, податкова не знає. Однак лякатися поки що рано: до прийняття відповідних розпоряджень чіпати «спрощенців» ніхто не буде.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати