Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На євроринках обвал ціни на газ

Що це означає для України?
06 червня, 10:41

На європейських ринках у четвер і п’ятницю спостерігався обвал цін природного газу. Котирування в черговий раз били рекорди щодо зменшення цін. Наприклад, на голландському TTF ціни з постачанням у вихідні дні 1-2 червня встановились на рівні 10 євро за мегават, що є найнижчим значенням з 2016 року. Загальне зниження спотових цін TTF із 29 травня становило приблизно 20%. Цю тенденцію підхопили всі ключові європейські хаби, не лише на спотовому, а й на ф’ючерсному ринку.

У Західній Європі ціни в четвер знизилися через зростання середньодобових температур та високої потужності вітру, внаслідок чого зростання потужності вітроенергетики зменшило попит на газ для газових електростанцій. Усе це відбувається на тлі заповнених сховищ та стабільно високого надходження американського LNG. Так, у середу американський скраплений газ, згідно з заявою Міністерства енергетики США, було перейменовано на «газ свободи», постачання якого «надає союзникам Америки доступне джерело енергії». Навіть на тлі зниження ціни, суттєвого зменшення постачання американського газу в Європу найближчим часом не передбачається.

«2019 року ми спостерігаємо аномальне зниження ціни газу. Наприклад, у жовтні минулого року котирування європейських хабів сягали 30 євро за мегават, сьогодні — втричі менше. Європа — це класичний приклад висококонкурентного ринку, де ціна швидко реагує на будь-які зміни попиту чи пропозиції. На Українській енергетичній біржі за аналогічний період ціну було знижено вдвічі — від 12 400 до 6700 грн за тис. куб. м. І хоча ліквідність українського ринку є значно меншою за ліквідність на європейських хабах, взаємозв’язок у динаміці зміни цін чітко простежується, в основному через забезпечення вільного оптового ринку газу за рахунок імпортної сировини» — коментує цінову ситуацію член Біржового комітету Інна ЩЕРБИНА.

Чи довго триватиме падіння? Традиційно вартість газу в Європі зростає перед опалювальним сезоном, а після нього — падає. Що далі? «Ціна може вирости, якщо в Європі погіршиться погода, а значить збільшаться й потреби в газі», — зазначає гендиректор консалтингової компанії «Ньюфолк» Андрій ЗАКРЕВСЬКИЙ.

Поки Україна не відмовилася виконувати поставки за контрактом із «Газпромом», країна не відчувала сезонних коливань ціни в Європі, вважає Андрій Закревський. Усе змінилося зі збільшенням європейських газових поставок на український ринок. На Українській енергетичній біржі з жовтня 2018 по червень 2019 р. газ подешевшав майже вдвічі — з 12 385 до 6700 грн за тис. кубометрів.

«Час купувати й закачувати в газові сховища. І серйозно готуватися до зими та завершення транзитного контракту з «Газпромом», — каже голова комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ.

Нагадаємо, постановою №867 від 19 жовтня 2018 року пунктом 12 Кабмін встановлює формулу розрахунку ціни на природний газ, яка визначається як середня арифметична ціна продажу/постачання природного газу НАК «Нафтогаз України» для промислових споживачів, за умови попередньої оплати до періоду поставки газу, помножена на коефіцієнт дисконту.

У цифровому значенні він виглядає як 6299 грн (ціна на 1000 кубометрів за умови передоплати з 1 травня 2019 року), помножених на 0,8 (коефіцієнт дисконту з 1 травня 2019 року).

Підсумкова сума виходить за рахунок включення в ціну податку на додану вартість, націнки постачальника, а також тарифів на транспортування та розподіл природного газу.

У результаті, за підрахунками Асоціації газового ринку України, в червні ціни за 1000 кубометрів газу в залежності від регіону будуть коливатися від 8190,68 грн у Києві до 8813 грн у Миколаєві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати