Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Непублічність загрожує корупцією

Українська Рада Бізнесу закликає відкрити Реєстри з відшкодування ПДВ
07 лютого, 15:08
Фото з архіву "Дня"

Десятий місяць в Україні підприємці і громадськість не мають вільного доступу до електронного Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Обмеження були введені ще у травні 2022 року.

В Українській Раді Бізнесу (УРБ) занепокоєні таким станом речей і вважають, що закриття від громадськості та бізнесу публічного Реєстру містить величезні корупційні ризики, що безпосередньо загрожує національній небезпеці та європейським базовим цінностям правового суспільства. До того ж це ускладнило життя платникам ПДВ, які не можуть перевірити ПДВ-статус своїх контрагентів.

Про це йдеться відкритому листі УРБ до Президента України Володимира Зеленського, оприлюдненому 6 лютого 2023 року.

«Кілька років тому був реалізований новий механізм відшкодування ПДВ та запущений в роботу публічний Реєстр відшкодування ПДВ. Цей механізм дозволив «зламати» багаторічні потужні корупційні схеми, створити рівні умови для всіх платників податків. Кожен бажаючий мав право зайти в реєстр та переглянути всю доступну інформацію щодо компаній та сум ПДВ які їм відшкодовуються, а також впевнитись що хронологія відшкодування здійснюється відповідно до вимог законодавства та нікого не «проштовхують» вперед у черзі на відшкодування», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що наразі Реєстр функціонує у напівзакритому режимі: для отримання відповідної інформації необхідно вказати назву або індивідуальний податковий номер платника податку, якій звернувся за відшкодуванням ПДВ.

«Тепер інформація про те, які платники податку звернулися за бюджетним відшкодуванням не оприлюднюється. Звичайний підприємець без наявності доступу до закритих джерел інформації не може вільно отримати інформацію, яка підлягає оприлюдненню відповідно до норм статті 200 Податкового кодексу України», - зазначається у документі.

Крім того, зауважили в асоціації, такий підхід блокує можливість громадського контролю за відшкодуванням ПДВ та робить діяльність податкових органів непрозорою. Адже тепер неможливо проконтролювати дотримання хронологічного порядку відшкодування ПДВ відповідно до черги внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

«Все це створює плідний ґрунт для розквіту корупції та порушень законодавства, для боротьби з якими і були запроваджені норми щодо оприлюднення даних Реєстру», - попереджають в УРБ.

В коаліції наполягають: Реєстр повинен запрацювати в повному обсязі, відповідно до вимог діючого законодавства, яке гарантує оприлюднення всієї вказаної у Податковому кодексі України інформації.

Серед аргументів на користь повернення публічності Реєстру в умовах воєнного стану:

 

  • Забезпечення рівних умов для всіх платників податків та повернення кожній людині можливості отримати інформацію про повний перелік платників податку, які були внесені до Реєстру, безпосередньо на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади.
  • Суспільство знову отримає контроль за відшкодуванням ПДВ, що стимулюватиме податкові органи працювати прозоро.
  • Публічний Реєстр з відшкодовування ПДВ не може загрожувати інтересам національної безпеки: інформація про товари, послуги, що вироблялися чи надавалися, про строки проведення відповідних транзакцій, їх кількість або контрагентів – не розголошується; оприлюднюється лише інформація про суми бюджетного відшкодування, що може додатково свідчити лише про те, що відповідна юридична особа веде комерційну діяльність.
  • Закриття інформації про відшкодування ПДВ окремих підприємств оборонної, енергетичної, інших сфер додатково убезпечить витік інформації. Якщо КМУ вважає це доцільним, то має затвердити відповідну постанову. Але після закінчення воєнного стану потрібно надати обґрунтування щодо підстав включення відповідних компаній до «закритого» списку.

Від імені 104 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, які входять до УРБ, автори листа закликали президента як гаранта Конституції України, посприяти поновленню Мінфіном функціонування Реєстру в повному обсязі та відповідно до вимог чинного законодавства, яке гарантує оприлюднення всієї вказаної у Податковому кодексі інформації – «надання можливості кожній людині отримати інформацію про повний перелік платників податку, які були внесені до Реєстру, безпосередньо на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики».  

«Ми переконані, що непрозорість, відродження корупції та інших порушень законодавства при відшкодуванні ПДВ безпосередньо загрожує національній безпеці, суперечить Європейському вибору та базовим цінностям правового суспільства, які зараз відстоюють Збройні сили у війни з тоталітарним та корумпованим російським режимом», - висловили свою позицію в Українській Раді Бізнесу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати