Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Операція «ембарго на експорт мозку»

У Дніпрі відбувся родинний фестиваль робототехніки та інновацій
10 червня, 11:49

Минулими вихідними в Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. Макарова у Дніпрі відбувся фестиваль робототехніки та інновацій BestRoboFest. Дводенний захід складався із виставки технічних новинок, змагань та перегонів роботів, майстер-класів для дітей від українських винахідників та виставки сучасного мистецтва.

ARTOS I «МОЯ ПОЛІЦІЯ»

Лекційну частину розпочав директор з інновацій компанії Noosphere, співзасновник Noosphere Engineering School на базі Дніпропетровського національного університету Михайло Рябоконь.

Він розповів про успішні проекти інженерно-наукового центру, серед яких:

• розроблений спільно з офіцером ЗСУ Ярославом Шерстюком програмний комплекс автоматизованого управління артилерійським вогнем ArtOS. Використовуючи такий комплекс, військові скорочують час між моментом знаходження цілі та відкриття вогню.

• розроблений спільно с колишнім працівником полку «Дніпро-1» Дмитром Подворчанським мобільний додаток «Моя поліція». Користувачі цього додатку отримають інструкцію щодо роботи з патрульними, карту відділень поліції та інших спеціальних служб, зможуть оцінити роботу патрульного, швидко викликати наряд, а також взяти участь у системі активного свідка. За словами Михайла Рябоконя, 24 серпня додаток буде представлений для громадян Дніпра.

Співзасновник Noosphere Engineering School також анонсував найближчі плани та заходи центру, серед яких запуск краудфандингових кампаній на міжнародній платформі Kickstarter для студентських розробок центру. Наразі Інжинірингова школа має 5 проектів на етапі розробки та покращення прототипу, які належать до сфер Інтернету речей, елементів розумного будинку тощо.

«РОЗУМНА» ДІАГНОСТИКА

Відвідувачі BestRoboFest мали нагоду послухати фіналістів та переможців всеукраїнського конкурсу інженерних стартапів Vernadsky challenge у 2015 і 2016 роках, фіналістів NASA Space Apps Challenge 2016, активних підприємців у сфері інженерних розробників та науковців.

Наприклад, 3-є місце на конкурсі Vernadsky challenge у 2016 році отримав проект «Біотон» — сфігмографічна система для функціональної діагностики серцево-судинних захворювань. За словами керівника команди розробників, професора Хмельницького національного університету Сергія Підченка, апарат використовує новітні методи вимірювання та буде в кілька разів дешевшим за європейські аналоги. Сьогодні команда має робочий прототип, який протестувала на пацієнтах із підтвердженими діагнозами. Повнофункціональний «Біотон» буде коштувати близько 800 євро, але розробники планують також створити спрощений варіант для домашнього використання.

Призер конкурсу Vernadsky challenge у 2015 році — багатофункціональний полімерний перев’язувальний матеріал з довготривалою дією. За словами розробника проекту, доцента Українського державного хіміко-технологічного університету Богдана Мурашевича, матеріал має доступну сировину, просту технологію та розумну дію, що дозволить використовувати його у польовій медицині, під час надзвичайних ситуацій тощо. Наразі команда розробників удосконалює технологію та проводить досліди, які дозволять протестувати матеріал за участю людей.

«ЛОВЕЦЬ ВІТРУ» І БЕЗДРОТОВА ЗАРЯДКА

Фіналіст конкурсу у 2016 році проект «Ловець вітру» — це тихохідна вітроенергетична установка, яка може працювати на місцевості зі швидкістю вітру, нижчою за 7м/с. Як зазначає її розробник Віктор Лопухов, такий вітрогенератор можна буде встановити практично на всій території України.

Володар призу глядацьких симпатій на Vernadsky Challenge 2016, проект Hideez Band — розумний браслет, який зберігає ключі від усіх паролів користувача. Як зазначає менеджер продукту Олег Давидов, «зламати» одразу всі паролі на пристрої не можна, а втрата такого браслету не є страшною з точки зору безпеки. Команда Hideez Band запускала дві краудфандингові кампанії на платформах Kickstarter та Indiegogo. Сьогодні такий браслет доступний для попереднього замовлення.

CamTouch — указка, яка перетворює будь-яку поверхню на інтерактивну. Пристрій є розробкою студента НТУУ «КПІ» Андрія Коноваленка. Проект-фіналіст Sikorsky Challenge 2014 року отримав підтримку фонду Noosphere Ventures та був допрацьований спільно з менторами Noosphere Engineering school. Наразі пристрій складається із веб-камери, стилуса та USB-диска зі спеціальним ПО. За словами розробника зі сцени фестивалю, 30 прототипів CamTouch надіслані до українських шкіл, які заповнили попередні заявки на тестування.

Переможець цьогорічного Vernadsky Challenge TechNovator — бездротовий зарядний пристрій, що дозволяє заряджати гаджети на відстані до 5 метрів. Розробник цього проекту (який також є співзасновником iBlazr — портативного спалаху для смартфонів) Іван Чуба розповів про етапи розробки інноваційної ідеї. Досвід TechNovator показує, як важливо не здаватися: 95% з 1000 дослідів були неуспішними, а перші півроку досліджень не принесли позитивних результатів. На сьогодні TechNovator має робочий прототип та працює над удосконаленням технології. Через півроку команда планує запустити краудфандингову кампанію для цього пристрою на Kickstarter.

Продуктовий дизайнер портативної системи для розумного будинку Branto Orb Альона Федорова розповіла про досвід створення продукту та його еволюцію. Цей проект дніпропетровських розробників є «старожилом» на ринку — перший його прототип з’явився ще у 2013 році. На сьогодні Branto Orb пережив дві краудфандингові кампанії на Kickstarter та Indiegogo і перебуває на стадії передвиробничої підготовки.

«НЮАНСИ» РОЗРОБКИ

Про етапи створення продукту та різновиди виробництва розповів керівник конструкторського бюро ARTKB Олександр Нестеренко. За його словами, важливим психологічним моментом (до якого часто не готові розробники проекту) є те, що перші моделі завжди виглядають не ідеально та вимагають доопрацювання. Розробками бюро є побутова кавомашина Bruno, настільний аналізатор Elvax, установка зворотного осмосу Ecosoft тощо.

Старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко розповів на фестивалі про те, як побачити атом, або як українські вчені працюють з нанотехнологіями. Він навів дані з доповіді ЮНЕСКО про негативну кадрову динаміку української науки, що є протилежною світовим тенденціям: станом на 2014 р. в українській науці зайняті лише 0,49% населення. Поряд із часткою ВВП, яка витрачається на наукові дослідження та розробки (згідно з законом «Про державний бюджет України на 2016 рік» це 0,16%) це визначає, наскільки країна може забезпечити свій інноваційний розвиток. «В Україні є наука, і доволі сильна. Але сьогодні вона нагадує потужну машину, яка стоїть на задвірках і не може зрушити з місця, бо не має коліс», — резюмував Антон Сененко.

Завершив лекційну частину фестивалю переможець Vernadsky Challenge у 2015 році, азербайджанський винахідник Рашид Алієв, який розповів про найбільш болючі помилки під час створення стартапу. Рашид Алієв є розробником Braille Pad — планшета для людей з вадами зору. За його словами, на початку липня цього року вже з’явиться перший прототип такого планшета.

BestRoboFest — це організований компанією Noosphere фестиваль робототехніки та інновацій для всієї родини, який вперше відбувся у Дніпрі. Як зазначив директор фестивалю Михайло Рябоконь, якщо подія викличе достатній резонанс у місті, вона стане регулярною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати