Російська гречка продовжує витискати українську з ринку і... поля
Сільгоспвиробники заявляють про скорочення посівів![](/sites/default/files/main/articles/22012019/9gr.jpg)
Про це свідчать результати опитування, проведеного серед учасників громадської спілки «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР).
«2018 року ми скоротили посіви гречки на господарстві майже вдвічі — до 149 га. А цього року вже взагалі не плануємо вирощувати гречку, тому що це нерентабельно. Неякісна російська гречана крупа завозиться на вітчизняний ринок за ціною близько 10,5 тис. грн за тонну. І для того щоб український продукт зовсім не втратив конкурентоспроможності на полицях магазинів, виробники вимушені реалізовувати гречку на круп’яні заводи за ціною близько 6,5 — 7 тис. грн за тонну. Але ця сума не покриває витрат на виробництво», — повідомив учасник ВАР, директор СТОВ «Перемога» (Київська обл.) Микола МАЛІЄНКО.
Заступник голови ВАР Денис МАРЧУК зазначив, що, згідно з даними Міністерства аграрної політики і продовольства, вітчизняні аграрії 2018 року скоротили виробництво гречки порівняно з 2017-м на 30% — до 0,13 млн тонн. При цьому засіяно гречкою 2018 року було 104,6 тис. га, тоді як попереднього 2017-го цей показник становив 184,8 тис. га.
Вимушене скорочення посівів гречки, у свою чергу, ставить під удар українську галузь бджільництва, оскільки заміні цій культурі як медоносу не існує.
«Динаміка невтішна. Якщо не буде вжито заходів, спрямованих на обмеження імпорту крупи із країни-агресора, аграрії продовжуватимуть скорочувати посіви гречки. І зрештою, замість того, щоб вирощувати власний якісний продукт, Україна ризикує перетворитись на імпортера цієї продукції. При цьому неякісна дешева російська крупа не лише знищує економічну мотивацію українських сільгоспвиробників вирощувати гречку, а й є також шкідливою для споживання. І ще одна деталь: неякісна гречка завозиться в Україну із РФ за тіньовими схемами. Значні обсяги цієї продукції постачаються із Казахстану. Загалом, частка російської крупи на вітчизняному ринку сягає близько 45—50%», — сказав Марчук.
Лабораторні дослідження доводять, що російський продукт виробляється з порушенням технології — імпортована крупа за 9-ма із 12-ти показників не відповідає стандартам якості ДСТУ.
Нагадаємо, на переконання ВАР, для захисту українського ринку необхідно запровадити антидемпінгові мита на імпорт гречки, що походить із РФ. Кабінет міністрів України повинен стимулювати виробництво гречки і захистити вітчизняного виробника через механізми державної підтримки. Крім того, Держпродспоживслужба обов’язково має перевірити наявний продукт на українських прилавках на дотримання стандартів ДСТУ через низьку якість імпортованої крупи.
Однак забороняти імпорт гречки із Росії Україна не збирається. Про це ще восени заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим МАРТИНЮК: «У Росії відбуваються процеси екстенсивного землеробства. Вони в Алтайському краї впроваджують в обіг нові площі, і, відповідно, першою культурою, яка там висівається, є гречка. І, звичайно, вона там дешева. А на півночі Казахстану, на кордоні з РФ, побудований великий завод, який цю дешеву алтайську гречку вивозить із Росії і там уже переробляє її на крупу», — розповів Мартинюк.
За його словами, в Мінагропроді України вивчили цю ситуацію і вирішили, що запроваджувати ембарго на подібний продукт недоцільно через можливе зростання ціни на українському ринку.
Мартинюк уточнив, що в Україні гречка перетворилася на нішеву культуру — йде нарощування посівних площ гречки лише в сегменті органічного виробництва. А щодо валового збору, то скорочення посівних площ обумовлено високим торішнім урожаєм, залишки від якого й досі є на полицях українських магазинів, стверджує чиновник.
«До того ж, агрономи використовують гречку для сівозміни, і нижче за певний рівень виробництво гречки в Україні ніколи не опуститься. Так що дефіциту гречки в Україні немає», — підсумував Мартинюк.