Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сільгоспвиробників перевели на спеціальне оподаткування

Експерт: «Новий законопроект також допоможе у боротьбі з корупцією»
04 червня, 10:47
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №4969 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення перешкод для користування землями сільськогосподарського призначення». Законопроект розробили народні депутати України Володимир Пилипенко, Ігор Сабій, Тарас Кутовий, Олег Кулініч та Катерина Ващук. У його розробці також брали участь Український клуб аграрного бізнесу та Українська аграрна асоціація. Новий законопроект скасовує штучні бар’єри, що заважають переходу сільгосппідприємств на спеціальний режим оподаткування.

Як зазначають автори нових змін, існуюча реформа системи та порядку державної реєстрації прав власності та інших речових прав створила значні перешкоди для ефективного ведення сільського господарства. Зокрема, довготривалі процедури реєстрації договорів оренди земель призводять до втрати сільськогосподарськими підприємствами спеціального режиму оподаткування.

Законопроектом пропонується з метою оподаткування розглядати продукцію, вирощену на землях, що перебувають в обробітку сільськогосподарських підприємств та товаровиробників як власну, незалежно від стану державної реєстрації відповідних договорів. «Згідно чинного законодавства, аграрії не можуть переходити на спеціальний режим оподаткування, навіть за наявності всіх документів, допоки Державна реєстраційна служба не зареєструє право оренди земель. Це величезна проблема для нашого  сільського господарства: щороку в Україні підписується близько одного мільйона договорів оренди землі, але реєструється значно менше — близько половини», — пояснює голова Української аграрної асоціації Володимир Макар. За його словами, законопроект №4969 повністю знімає цю проблему, при цьому не відміняючи державну реєстрацію прав.

Тобто сьогодні сільгоспвиробники, маючи всі необхідні документи для здійснення своєї діяльності, зобов’язані зареєструватися в Державній реєстраційній службі, і лише після цього вони отримують право на податкові пільги. А новим законом передбачено, що фермер може звертатися до податкової служби без рішення Державної реєстраційної служби. Водночас, до податкової сільгоспвиробник зобов’язаний подати документи, які засвідчують, що він звернувся до державного органу з проханням про реєстрацію.

Новий законопроект також допоможе у боротьбі з корупцією, переконаний генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. «Однією рукою держава надає аграріям право використовувати пільгову систему оподаткування, а іншою — не дає можливості на неї переходити. Більше того, існуюча система стимулює розквіт корупції, адже  реєстрація може не відбуватися місяцями, протягом яких орендарі платять як оренду плату за землю, так і податки, не маючи змоги переходити на зручний для них режим оподаткування», — зазначає Лапа. За його словами, новий законопроект підтримує дуже простий принцип. «Заплатив податки, і працюєш спокійно, незалежно від того, коли держава буде спроможна зареєструвати право оренди», — говорить він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати