Солодкі проблеми
Великі виробники знаходять вирішенняСвітове виробництво цукру в 2007— 2008 рр. сільгоспроці збільшиться на 2,6%. Такий прогноз зробили експерти Міжнародної організації цукру (ISO). Відповідно до нього виробництво цукру зросте до 170,3 мільйона тонн проти 166 мільйонів минулого сільгоспроку. При цьому споживання збільшиться на 2,7% — до 159,2 мільйона тонн. Таким чином перевиробництво цукру в світі становитиме 11,1 мільйона тонн, а перехідні запаси прогнозуються в обсязі 74,7 мільйона тонн проти 67,8 мільйона минулого року.
Прогноз підвищено за рахунок очікування зростання виробництва в ряді азіатських країн, передусім у Індії, де, як передбачають експерти, виробництво цукру перевищить 33,15 мільйона тонн, що на 2,55 мільйона тонн більше, аніж попереднього року. Експерти ISO чекають, що Індія наздожене Бразилію як світовий цукровий лідер. Нові рекорди прогнозуються також у Китаї, Індонезії, Пакистані, на Філіппінах і у В’єтнамі.
Перевиробництво цукру в Україні істотно пом’якшене природними умовами нинішнього року, які позначилися практично на всіх як кількісних, так і якісних показниках, що характеризують стан ринку. Голова ради директорів ВАТ «Цукровий союз «Укррос» Олексій Крутибич зазначає нерівномірний розподіл показників врожайності і цукристості буряка в різних регіонах України, що зумовило значну різницю в результатах роботи деяких заводів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. І все ж, як повідомив міністр аграрної політики Юрій Мельник, у країні перевиробництво цукру.
Але великі гравці цукрового ринку утримують свої лідируючі позиції. На першому місці щодо заготівлі буряка і, відповідно, щодо виробництва цукру перебувають заводи ВАТ «Цукровий союз «Укррос» (понад 1,28 мільйона тонн буряка і майже 111,3 тисячі тонн цукру). Далі йдуть: «Українська продовольча компанія» (108,5 тисячі т), «Астарта-Київ» (86,6 тисячі т), «Євросервіс» (83,3 тисячі т), «Дакор» (70,7 тисячі т цукру), «Укрпромінвест» (56,2 тисячі т). Загалом на ці шість компаній за станом на 1 листопада припадає 45,4% національного виробництва бурякового цукру.
Природно, кожна з них за цих умов домагається підвищення своєї частки на ринку. Успішний маркетинговий хід здійснив «Цукровий союз «Укррос». Минулого тижня незалежна експертиза на одному з популярних телеканалів визнала його цукор кращим серед п’яти зразків аналогічної вітчизняної продукції. Її тестували як професійні експерти, так і прості споживачі. Мікробіологічна експертиза і тест на наявність токсичних елементів показали, що всі п’ять зразків цукру, запропонованих до незалежної оцінки, відповідають чинним в Україні нормативним документам. Але за результатами професійної дегустації цукор названої компанії розділив перше-друге місця, тоді як народна експертиза визнала цей продукт кращим, відзначивши високі смакові якості. Окрім того, цукор під відповідною торговельною маркою виявився єдиним зразком продукції, на якому був вказаний завод-виробник, і, до того ж, він був найдешевшим серед зразків, які тестувалися — 3,78 грн./кг у роздрібній торгівлі. У результаті програма «Знак якості» в фінальному рейтингу поставила на перше місце саме цей цукор.