Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відібрати реєстр

I змінити власників?
23 червня, 00:00

Силове втручання держави у сферу корпоративного управління стає ознакою громадського життя країни. Як стало відомо, у вівторок, напередодні Трійці співробітники слідчого управління Головуправління МВС у Києві захопили центральний офіс реєстратора ТОВ «Інтер-Сервіс-Реєстр». Мета цієї явно несвяткової акції — отримати реєстри ВАТ «Прикарпаттяобленерго», «Полтаваобленерго», «Львівобленерго» та «Чернігівобленерго».

Повідомляючи про це, позавчора на прес-конференції в УНІАН заступник директора «Інтерсервіса» Поліна Зеркаль зазначила, що такі вторгнення шкодять іміджу компанії та заважають роботі з іншими клієнтами. Реєстратори, за її словами, налаштовані звернутися до Генеральної прокуратури зі скаргою. До того ж Поліна Зеркаль додала, що співробітники міліції внаслідок своєї некомпетентності взяли в офісі не зовсім ті документи. Те, що залишилося (частина документів у паперовому вигляді й електронна копія), дозволяє компанії продовжувати працювати на повну силу з усіма своїми клієнтами та навіть вести системи реєстрів вищезгаданих обленерго.

Адвокат Вадим Єсауленко розказав, що своє вторгнення міліціонери пояснили розслідуванням карної справи, порушеної у квітні 2003 року з приводу крадіжки в офісі ТОВ «Об’єднаний фондовий реєстратор». Ця структура вела реєстр обленерго до 2003 року, тобто до моменту його передачі «Інтерсервісу». Міліціонери розраховували, що знайдуть реєстр саме в офісі цієї компанії, якій, зі слів В. Єсауленка, вони були передані цілком законно та на основі юридично оформлених договорів.

Ці події мають свою передісторію. Вторгнення міліції до «Інтресервісу» було не вперше. 12 квітня цього року реєстр обленерго шукали в Київській філії компанії, однак нічого не знайшли, взявши документи, які не стосуються справи. Тоді Печерський районний суд Києва визнав дії міліції незаконними, і суддя зобов’язав повернути все конфісковане. Одначе, на підставі відсутності документів, які насправді були в центральному офісі, було прийняте рішення вважати реєстр обленерго загубленим, і Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку передала його ведення «Об’єднаному фондовому реєстратору». Проти рішення комісії виступила не лише компанія-реєстратор, але й керівництво всіх вищезгаданих обленерго. Енергетики написали листа, в якому заявили, що інформація про втрату реєстрів акціонерів їхнього ВАТ не відповідає дійсності. Одночасно «Інтерсервіс» подав позов до Господарський суду Києва про скасування постанови ДКЦПФР, а також подав їй відповідну скаргу.

За словами пані Зеркаль, виїмка реєстрів 17 червня також може стати мотивом для визнання їх загубленими та для передачі їх російському бізнесмену Костянтину Григоришину, якому, зі слів учасників прес-конференції, належить «Об’єднаний фондовий реєстратор».

Представники «Інтерсервісу» розцінюють періодичні захоплення власного офісу як епізод організованої російським бізнесменом кампанії з незаконного перерозподілу прав власності на обленерго. Зв’язок між вітчизняною міліцією та закордонним олігархом вони пояснюють тим, що під час захоплення офісу разом із співробітниками органів був деякий суб’єкт, якого міліція представила як свого стажиста, а співробітники Інтерсервісу впізнали в ньому співробітника однієї з фірм, які представляють інтереси російського бізнесмена. Факт його присутності та доступу до конфіденційної інформації викликав обурення керівництва компанії-реєстратора, про що і було заявлено пресі. До речі, досвідчений юрист міг би розібратися з тим, які саме документи треба вилучати. Взагалі вся ця історія складає враження про те, що правоохоронці беруть участь у корпоративному конфлікті на одному боці. Не кажучи вже про те, що фондовому ринку, який перебуває у стадії становлення, скандали з реєстрами зовсім ні до чого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати