Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виснажені родовища реанімують

За два роки держава інвестує 300 мільйонів дол., аби збільшити видобуток газу на 1,2 мільярда кубометрів
26 травня, 00:00
«УКРГАЗВИДОБУВАННЯ» ПЛАНУЄ 2011 РОКУ ЗБУДУВАТИ 19 НОВИХ ТА РЕКОНСТРУЮВАТИ ШІСТЬ ДІЮЧИХ ДОТИСКОВИХ КОМПРЕСОРНИХ СТАНЦІЙ. НА ЦЕ ПОТРІБНО БЛИЗЬКО ДВОХ МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ... / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

Сьогодні одна з головних проблем нафтогазової галузі — виснаженість родовищ, заявив у ході наради на Полтавщині міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко. «Практично 60% родовищ має великий відсоток виснаження. Тому основне завдання — підвищити ефективність видобутку на них», — підкреслив Бойко. Качати більше газу допоможуть декілька нових технологій.

Особливість першої полягає в тому, що природній газ із-під землі витискатимуть за допомогою азоту. На виході отримають чистий газ, який піде в газопровід, та вуглеводневі фракції (або їх ще називають конденсат), які далі можна переробляти в пропан-бутан, бензин тощо. Азотну технологію успішно використовують у США та Арабських Еміратах. До кінця 2011 року її застосують на двох полтавських родовищах: Тимофіївському та Кулчихинському. За підрахунками фахівців ДК «Укргазвидобування», це додатково підніме на поверхню близько 130 мільйонів кубічних метрів газу на рік.

Наступний варіант збільшення видобування газу вже втілюють на Опішнянському газоконденсатному родовищі. Воно — одне з найстаріших в Україні, бо працює з 1972 року. Із 27 мільярдів кубічних метрів газових запасів вже видобуто 20 мільярдів, розповідає заступник начальника Солохівсього цеху з видобутку нафтогазоконденсату Віктор Черчович. А решту — 7 мільярдів кубічних метрів, — говорить він, дістати з-під землі традиційним способом, коли чистий природний газ витискує змішаний, тяжко. Тому й вирішили застосувати американську технологію — встановили дотискувальну компресорну станцію. Зараз на родовищі, за його словами, працює три американські компресори «Ajax», які завдяки зниженню тисків витягують газ із родовища і виштовхують його в газопровід. Така модернізація родовища дозволить збільшити на 35 — 40 мільйонів кубічних метрів видобуток газу та на 1 — 1,5 тисячі тонн газового конденсату в рік. Окрім газу, розповідає Черчович, установка забезпечує родовище на 70 — 80% електроенергією, яка вивільняється під час перепадів тисків.

Протягом двох років для збільшення видобутку українського газу за допомогою достискувальних компресорних станцій уряд планує виділити 300 мільйонів дол. (близько 2,4 мільярда гривень), щоб додатково отримати 1,2 мільярда кубічних метрів газу, заявив Бойко, відповідаючи на запитання «Дня».

Названі технології допоможуть реанімувати практично використані родовища. Скільки сьогодні їх нараховується в Україні, міністерські очільники не говорять. Але озвучують дані, які говорять самі за себе. «80% природного газу видобувається із свердловин, що введені в експлуатацію до 2005 року», — розповів під час виробничої наради в Полтавській області заступник директора ДК «Укргазвидобування» Олексій Несторенко. За його словами, в останні роки ресурсне становище компанії погіршилося. Протягом шести років на аукціоні видано лише один спеціальний дозвіл (в 2007 році) на геологічне вивчення нової площі з видобутку газу, деталізував він. А 17 родовищ, відкритих компанією в 2005 — 2010 роках, вважаються дрібними або дуже дрібними. Початкові видобувні запаси одного такого родовища, пояснив він, оцінюються в 400 мільйонів кубічних метрів. Тому, аби нарощувати видобуток газу, слід збільшувати ресурсну базу. «Для цього щорічно компанії потрібно отримувати 15 спеціальних дозволів на геологічне вивчення нових площ та 10 — 12 площ передавати під пошуково-розвідувальне буріння», — додав він.

Аби поліпшити стан справ у газо видобуванні, розроблено спеціальну програму до 2015 року, в якій, зокрема, на 2011 рік передбачено будівництво 19 нових та оновлення 6 діючих дотискових компресорних станцій. На це потрібно близько 2 мільярдів гривень з бюджету. «Без виконання цієї програми видобуток до 2015 року може знизитися до 8 — 9 мільярдів кубічних метрів», — повідомив на нараді Несторенко.

На думку екс-уповноваженого Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, Україна може збільшити видобуток газу навіть до 23 — 25 мільярдів кубічних метрів потягом п’яти років, інвестувавши близько мільярда доларів. Але, збільшуючи видобуток, паралельно потрібно скорочувати обсяги споживання — хоча б на 20% всіх енергоносіїв до 2015 року.

ДОВIДКА «Дня»

ДК «Укргазвидобувнаня» — одна з найбільших газодобувних компаній України, яка забезпечує понад 70% загального видобутку газу в державі. Сьогодні 65% видобутого газу вона отримує за допомогою дотискових компресорних станцій. До 2015 року компанія розраховує наростити видобуток блакитного палива на 7,9% у порівняні з 2010 роком — до 16 мільярдів кубічних метрів на рік. Нагадаємо, що 2010 року загалом видобуток українського газу зменшився на 5,3% — до 20 мільярдів 54,7 мільйона кубічних метрів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати