Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як громади туризм розвивають

Вінниччина лідирує за кількістю історичних споруд. Та чи використовують це багатство?
13 квітня, 10:21
У ТУЛЬЧИНСЬКІЙ ГРОМАДІ ШУКАЮТЬ ІНВЕСТОРА, ЩОБ ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ ПОСТАВ У ПОВНОМУ БЛИСКУ / ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.UA

У кожному районі Вінниччини є старовинні замки, палаци, маєтки, а ще цікаві костели, церкви, промислові старовинні будівлі. Загалом налічується понад 4 тис. культурних пам’яток. З такою кількістю неоцінених архітектурних об’єктів — туризм мав би стати однією з прибуткових галузей області. Однак нині туристичний збір Вінниччини сягає невеликих сум. За даними міністерства економічного розвитку та торгівлі, в топ-5 регіонів України за найбільшими обсягами надходжень від сплати туристичного збору — Київ, Львівська, Одеська, Івано-Франківська, Закарпатська області.

Вінниччина, з її великим потенціалом, не багата на туристів. Багато хто не знає про унікальні палаци та замки Поділля. Понад 70% архітектурних пам’яток не витримують тиску часу та руйнуються, адже це споруди кінця XVIII — початку ХХ століть.

Проте є приклади й позитивних зрушень. Зокрема в Тульчинській громаді занепокоїлися долею вінницького Версалю — палацу Потоцьких, про який неодноразово писав «День». У громаді пояснюють, що архітектурна пам’ятка на балансі обласної адміністрації. На її відновлення потрібно вкласти чималі кошти. Лише віднедавна в Тульчинській громаді почали розвивати зелений туризм, створили мапу з семи маршрутів. Представники Тульчинської ОТГ сподіваються, що зможуть зацікавити інвестора, який захоче відновити величний палац.

«У нас є сім туристичних маршрутів, наприклад, присвячений творчому шляху композитора Леонтовича, шляхами польської шляхетності, шлях у село Печера тощо. До нас приїздять групи школярів, минулого року завдяки оперному фестивалю були туристи з Польщі. Також у Тульчині з квітня до червня відбувається «Леонтович арт квартал». Є ідея запровадити акцію Меридіан «Щедрик» — зі сходу на захід нашої країни, щоб об’єднати її за допомогою музики. Це є дуже важливим політичним завданням, тому що ми говоримо про створення єдиного культурного простору країни. Місто буде перетворено на суцільну картинну галерею. Це проект не одного дня і року. Це тільки початок, коли буде облаштований один квартал, але все місто має перетворитися на туристично привабливий об’єкт», — говорить заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Алла Поваляєва.

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ СЕЛА І ФЕСТИВАЛЬНЕ ПОЛЕ

В інших громадах із не менш цікавими пам’ятками архітектури теж роздумують над розвитком туризму. В одній із найуспішніших ОТГ — Томашпільській — усі сили зосередили на питанні ремонту доріг та інфраструктури, а незабаром ще й побудують сонячну електростанцію: «Щоб розвивати зелений туризм, потрібно, щоб усі навколишні села приєдналися до нашої громади. Там, де є пам’ятки архітектури, природна місцевість красива. Ми ще чекаємо. На нашій території ОТГ є єдиний замок графа Потоцького, він вщент зруйнований. Отже, селам, де є пам’ятки, потрібно об’єднатися, а вже потім вирішувати, як їх зберегти. Але це все в майбутньому і розвиток туризму також», — каже голова Томашпільської ОТГ Валерій Немировський.


У КАЛИНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЧЕКАЄ НА РЕСТАВРАЦІЮ ПАЛАЦ КНЯГИНІ ЛЮБОВІ АБАМЕЛЕК У СЕЛІ ГУЩИНЦІ / ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.UA

 

У Калинівському районі чекає на реставрацію палац княгині Любові Абамелек у селі Гущинці. Там сьогодні міститься професійно-технічний заклад. В Іванівській ОТГ кажуть, що пам’ятка на балансі області. «На території села Іванів є також низка пам’яток, які ми хочемо зберегти. В нас є старовинний костел Діви Марії, замково-палацовий комплекс, пам’ятки промислового будівництва. Є над чим працювати і потрібно шукати кошти, залучати інвесторів, благодійників. Майновий комплекс костелу потрібно реставрувати та передати на баланс громаді, адже там нині три власники: обласна рада, польська громада і наша громада. Ми плануємо там зробити музей історії села, хочемо поряд облаштувати фестивальне поле і проводити різні заходи, починаючи від свята Іванівської ковбаси і закінчуючи рицарським турніром, присвяченим битві на Синіх Водах», — ділиться заступник голови Іванівської ОТГ Ігор Лановий.

ЯБЛУНЕВИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ШЛЯХ

Тим часом Северинівська ОТГ чи не єдина, яка може похвалитися розвитком туристичних проектів, що вже реалізовані. Зокрема — це зелений туризм. У громаді є водні та піші маршрути. ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» безоплатно передала для Комунального підприємства «Северинівське» туристичне обладнання: 17 велосипедів, 18 наметів, 14 катамаранів та спорядження до них, а також польову кухню, спальні мішки, каримати, рятувальні жилети, байдарки і навіть кулю, з якої можна скочуватися з гори. В громаді працюють фахівці зі спортивного туризму. «Я не раз був у Польщі, бачив, як у них розвивають зелений туризм. Вивчав досвід. Наша громада створила проект. Канадські та польські  партнери виділили гроші на придбання туристичного спорядження. Але ми не зупиняємося і подали ще один проект, розроблений спільно з громадою міста Бар. Відтак на території нашої громади відбуватиметься Яблуневий туристичний шлях. Уперше в Україні ми будемо проводити постійно яблуневі фестивалі, конкурси та різноманітні заходи. Також на території нашої громади є багато визначних старовинних місць», —  зазначає голова Северинівської ОТГ Олександр Христюк.


НА ТЕРИТОРІЇ  СЕВЕРИНІВСЬКОЇ  ГРОМАДИ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ ЯБЛУНЕВИЙ ТУРИСТИЧНИЙ ШЛЯХ. УПЕРШЕ В УКРАЇНІ ТУТ БУДУТЬ ПОСТІЙНО ПРОВОДИТИ ЯБЛУНЕВІ ФЕСТИВАЛІ, КОНКУРСИ ТА РІЗНОМАНІТНІ ЗАХОДИ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «ДЕНЬ»

Завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв облдержадміністрації  Михайло Потупчик зазначає, що туризм потрібно розвивати разом із інфраструктурою. Адже є багато країн, які взагалі нічого не виробляють і живуть за рахунок туристів. «У нашій області налічують понад 200 пам’яток архітектури XVIII ст. — це і церкви, і палаци. Надіятися, що з бюджету виділять кошти на їх реставрацію, марно, адже дуже багато соціальних проблем. Тому потрібно шукати інвестора. У Вороновиці під Вінницею громада виграла грант і за кошти Євросоюзу відновили палац Грохольських. Це яскравий приклад, як зберегти пам’ятку і починати розвивати свій туристичний бренд», — каже чиновник.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати