Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iдейна» їжа

Львівська піаністка Оксана Рапіта — про улюблені страви родини
28 січня, 00:00

Наше «кулінарне» спілкування із заслуженою артисткою України Оксаною Рапітою розпочалося з того, що львівська піаністка похвалилася кухонним приладдям — всілякими комбайнами, навіть для приготування майонезу. Все це, каже, для того, щоб зекономити час на підготовчих процесах. Дуже любить пані Оксана, коли посуд відповідає ідеї їжі. Наприклад, каші подає виключно в глиняних тарілках і горщиках. А перше — в спеціальних мисках з вушками й порцеляновими ложечками. Щоб невпинно вдосконалювати кулінарну майстерність, передплачує кулінарну енциклопедію, дивиться кулінарні програми.

— Роман із кухнею в мене розпочався недавно, — розповіла «Дню» Оксана Рапіта. — Оскільки маю доволі мало вільного часу, надаю перевагу швидкому приготуванню їжі. Готую, наприклад, стейки, бо це швидше, ніж запечене в духовці м’ясо. Чи відбивні, які готувати швидше, ніж котлети. Але завжди хочеться, щоб було смачно.

— Перше готуєте?

— Так, бо це в традиціях нашої сім’ї. Інша справа, що я можу приготувати супу, наприклад, не на один, а на два чи три дні. Борщ варю рідше. І, в основному, польський — ріденький, без картоплі, підбитий сметаною.

— Маєте якусь коронну страву?

— З огляду на те, що готую швидкі страви, порадила б читачам «Дня» рецепт спагеті — з морепродуктами та з вершковим соусом. Краще брати спагеті з твердих сортів пшениці, найліпше — італійське. Відварюємо його. Промивати не треба. На олії засмажуємо цибулю — до золотистого кольору, додаємо сіль та цукор. На пательню викладаємо заморожені морепродукти — креветки, мідії, гребінці, морський коктейль чи навіть рибні консерви. Крім того, я завжди додаю сушену селеру, мелений перець і заливаю все це вершками. Теплі відціджені макарони треба залити соусом із пательні. Не перемішуючи, порційно розкласти на тарілки. За бажанням, притрусити тертим сиром — пармезаном чи будь-яким іншим, який смакує. Я ще люблю додати зверху приправу до піци, щоб страва мала італійське «забарвлення». Дуже проста в приготуванні, але поживна та смачна справа. Коли до нас приходять гості, я все готую сама.

— Щось солоденьке печете?

— Теж віднедавна. За бабусиними рецептами. Наприклад, горіховий торт. Його приготування доволі складне. Спершу беремо 15 яєць та зважуємо їх у шкаралупі. Цукру потрібно стільки ж, мінус вага трьох яєць. Білки трьох яєць відкладаємо на безе. Збиваємо їх зі склянкою цукру та січених волоських горіхів. Випікаємо в духовці при температурі 180 градусів хвилин сорок-п’ятдесят. І таким чином отримуємо один із коржів для торту. Для приготування другого коржа збиваємо із цукром дванадцять білків, поступово додаємо жовтки, півсклянки мелених сухарів (чи наполовину з борошном), 250 грамів мелених горіхів і чайну ложку розпушувача. Можна додати ванільного цукру чи лимонну цедру. Корж випікається годину при температурі 200 градусів (корж потім можна розрізати навпіл). Крем для перемащування може бути будь-яким. Бабця робила домашнє згущене молоко: варила 1,5 склянки молока з трьома склянками цукру доти, доки не загусне. Готова речовина має добре вихолонути, після чого до неї треба додати 500 грамів вершкового масла. І, за бажанням, кілька крапель коньяку чи ванільного цукру — для запаху.

— Що робите із салатів?

— Багато. Учора, наприклад, зробила симпатичні «Шухлі» — з вареного покраяного буряка, баночки маринованих грибів, цибулі та олії. До нього можна додати і сіль, і цукор — хто як любить. Ще розповім вам рецепт салату від дружини композитора Мирослава Скорика — Адріани. Він дуже смачний і цікавий: оселедець із бананом. Порізану цибулю треба на годинку замаринувати — наприклад, у лимонному соку, щоб вона трохи зм’якла. В однаковій кількості нарізається філе оселедця і м’якоть банана. Додається цибулька й будь-яка зелень. Салат заправляється майонезом. От і все! Цей салат стає подією на кожному застіллі.

— Що найчастіше готуєте на гарнір?

— Родина любить картоплю, запечену в духовці. Клубні треба добре промити, але не чистити. Розрізати на доволі великі шматочки, «викупати» їх у суміші борошна, товчених сухарів і солі. На пательню додати олії, розкласти картоплю і запікати в духовці. Коли картопля буде готова, притрусити часником.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати