«Ходить гарбуз по городу...»
Про енциклопедію вітамінів і неповторний смак гарбузових страв
Чимало українських страв додають колориту нашій національній кухні. Проте найбільш цінними є ті, які, будучи простими у приготуванні, майже завжди роблять стіл святковим і є справжньою абеткою вітамінів. У тут гарбуз — князь українського городу. Адже недарма навіть малюки з радістю цитують дитячий жартівливий віршик про дбайливого господаря-гарбуза. До речі, гарбуз цінують у всьому світі. Відомо, що на американському континенті його вирощували вже п’ять тисяч років тому, а в Австрії універсально використовують і в кулінарії, й у косметології.
Гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, а також, окрім вітамінів групи В, C, E, D, РР, він містить рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати гарбузи хворим на пієлонефрит та гіпертонію.
Завдяки вітаміну А гарбуз допомагає при загоєнні ран, виразок та опіків, виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки, завдяки вмісту пектинових волокон вживання овочу є профілактикою від атеросклерозу. В насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець, фосфор й амінокислоти: аргінін і глютамінова кислота, а також ліноленова кислота, яка зміцнює артерії. Гарбузовий сік чи відвар гарбуза з медом медики рекомендують приймати на ніч як снодійне.
На першому місці серед гарбузових страв в Україні, як і годиться, знайома нам ще з дитинства гарбузова каша. У кожної господині свій рецепт приготування цієї страви, яка може бути зарум’янена в печі, запечена в горщику чи приготована прямо в гарбузовому «кожусі». А ще є котлети, оладки, пироги, пиріжки, салати, желе й навіть соки й коктейлі з гарбуза.
Варто сказати, що на сьогодні страви з гарбуза мають неабиякий попит у Північній Італії, Словенії, Австрії, Швейцарії. В Індії з гарбуза отримують відмінну халву. В Казахстані готують манти з гарбузом, в Італії — ньокни (італійські галушки), різотто й пасту, у Вірменії гарбуз додають у плов, фарширують рисом або кизилом із горіхами.
У давнину в степових місцинах через брак деревини гарбузи після очищення та висушування (інколи попередньо надавши овочеві потрібної форми, перев’язавши плід під час росту) використовувалися як посудини для збереження харчів (олії, солі, крупи, насіння) та як столовий посуд. Римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. В Аргентині й по цей час традиційним напоєм є чай мате-єрба, який треба пити з маленьких спеціальних горняток, часто зроблених із гарбуза, через металеву соломинку з ситечком на кінці.
Гарбуз присутній у європейському мистецтві XVII—XVIII століть, він відтворений як у живописі, так і в кераміці — порцеляні, в сріблі, а також у натюрмортах італійських художників. А в Україні з давніх-давен гарбуз — символ невдалого сватання.
А тепер пропонуємо читачам корисні страви з гарбуза, які збагатять ваш щоденний раціон.
ГАРБУЗОВИЙ ПИРІГ
Інгредієнти: два яйця, одна склянка тертого гарбуза, одне натерте яблуко, одна склянка цукру, дві склянки борошна, сода на кінчику ножа, погашена оцтом.
Всі інгредієнти перемішати до отримання консистенції густої сметани. Викласти на деко, випікати при невеликій температурі близько півгодини.
ГАРБУЗОВА КАША
У невеличкого гарбуза (чим меншим є овоч, тим він солодший) зрізати вершечок, ретельно вичистити насіння, зовсім трохи збризнути олією, загорнути у фольгу та запекти у духовій шафі протягом 30—40 хвилин при температурі 200°—220°С.
Вичистити м’якуш, посікти, скласти у каструлю, додати сіль та воду, щоб покривала пюре, трохи проварити, додати зварене до готовності пшоно, вершкове масло та вершки за смаком. Каструлю поставити на водяну баню та тримати у духовій шафі 20—30 хвилин при температурі 180 °С.
Форму для гарбуза трохи підігріти, викласти в неї готову кашу.
ГАРБУЗОВИЙ КОКТЕЙЛЬ
Інгредієнти: 150 г нарізаного гарбуза, 0,5 склянки морквяного соку, дві склянки молока, п’ять ст. л. цукру, ваніль.
Зварену м’якоть гарбуза додати до молока, змішаного з морквяним соком, потім додати ваніль, лід та цукор і ще раз все збити блендером до однорідної маси. Готовий коктейль розлити в охолоджені келихи.
ГАРБУЗОВІ КОТЛЕТИ
Інгредієнти: 0,5 кг м’якоті гарбуза (можна ту, яка залишилася після приготування соку), чотири ст. ложки борошна, 0,5 склянки сметани, два яйця, одна цибулина, олія, трохи солі.
Для приготування котлет із гарбуза гарбузову м’якоть натерти на тертці, віджати сік (або ж візьміть м’якоть, яка залишилася після приготування гарбузового соку), до отриманої маси додати дрібно нарізану, можна попередньо обсмажену, цибулю, сіль, перець, сметану. З готового тіста формуємо котлети й обвалюємо їх у борошні. Викладаємо на сковорідку, смажимо до легкої шкірочки. До столу котлети можна подавати зі сметаною.
Смачного.