Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулінарні секрети із сімейної скрині

16 травня, 15:43
Фото з vkusnoe.info

Травневі свята дозволили приділити більше часу, уваги і тепла рідним. Для мене це була ще й зайва можливість відвідати бабусю, посидіти за сімейним столом великою родиною і, безумовно, — згадати цікаві сімейні рецепти.

Чомусь смак простих та невибагливих страв із дитинства, якими частувала мене моя бабуся, пам’ять тримає найміцніше. Борщі, грибні юшки, каші, картопля — неодмінно в горщиках — або ж риба, запечена на соломі в печі, духмяні пиріжки, паски, сирники, оладки, пампушки, киселі. Ці страви ніколи не були надто складними, але особливого смаку їм, напевно, надавали ставлення господині та дух печі, біля якої ще до сходу сонця починала поратися бабуся Марія.

Зараз у нашому селі газ, але піч так і лишилася у хаті. Бабуся тепер вже старенька і живе з мамою на дачі, де печі нема. Але коли при нагоді ми приїжджаємо в село та розтоплюємо піч, мене огортає незрозуміла, напевно, трансльована ще з дитинства, радість. Мабуть, саме так і передається любов до кулінарії, до створення сімейного затишку. Деякі рецепти мої тітки й мама взяли від бабусі, а в деякі додали свої компоненти, але це неодмінне бажання здивувати чимось смачненьким, в якому є свій авторський елемент, присутнє завжди на наших сімейних обідах. Тому сьогодні я хотіла б поділитися рецептами з нашої сімейної кулінарної скрині. Рецепти ці нескладні, але, впевнена, прикрасять та урізноманітнять ваш стіл.

♦ РИБА НА СОЛОМІ У ПЕЧІ (рецепт моєї бабусі)

Взяти 2-3 кг річкової риби (лящ, щуку, карасі), почистити, випотрошити, посолити за смаком та викласти на деко, вкрите соломою. Поставити на кілька годин до печі, в якій вже вигорів вогонь і лишилися тільки вуглинки. Щоб риба рівномірно пропеклася, її через годину-півтори потрібно буде перевернути на інший бік.

♦ ПИРІГ ІЗ ПЛАВЛЕНИМ СИРОМ (рецепт дружини мого брата)

Інгредієнти: 150—200 г маргарину, 3 ст. ложки сметани, дрібка соди,1 чайна ложка оцту, сіль за смаком, 1,5 ст. борошна, 3 яйця, 3 цибулини, 3 плавлені сирки.

Приготування тіста: маргарин розтопити в мікрохвильовій печі, додати три столові ложки сметани, соду, гашену оцтом, сіль, борошно. Борошна додавати стільки, щоб тісто не прилипало до рук. Готове тісто залишити на 30 хвилин, за цей час приготувати начинку.

Нарізати дрібно цибулю, обдати її кип’ятком і швидко охолодити. Дати воді стекти. Викласти цибулю на сковороду і тушкувати кілька хвилин, проте не допускати, щоб цибуля смажилась; як тільки випарується рідина — зняти з вогню. Плавлені сирки, попередньо заморожені, натерти на тертці, змішати зі збитими яйцями (з одного яйця відділити трохи жовтка для змащення пирога).

Готуємо пиріг: дістати тісто з холодильника, розділити на дві частини, одна з яких має бути трішки більшою. Більшу частину тіста тонко розкачати й викласти на дно форми, зробивши по краях «бортики». Викласти начинку. Розкачати іншу частину тіста, накрити нею начинку, «защипнути» по краях, змастити залишками жовтка. Випікати 30 хвилин при температурі 180 градусів.

♦ ПЕЧИВО ІЗ СИРУ (рецепт моєї тітки)

Інгредієнти: 0,5 кг сиру (краще домашнього), 200 г маргарину, борошно — скільки візьме тісто, 1 склянка цукру, дрібка солі.

Приготування: з борошна, сиру та маргарину замісити тісто, покласти в морозильник на 30 хвилин. Дістати тісто з холодильника, розкачати, скласти вчетверо і знову покласти в морозильник на 20 хвилин. Вийняти тісто, тоненько розкачати, стаканом нарізати з нього кружечки. Висипати трохи цукру на тарілку, вирізані кружечки вмочити в цукор, скласти навпіл, ще раз вмочити в цукор, скласти вчетверо, вмочити в цукор і викласти на деко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати