Перейти до основного вмісту

Романтична кухня

07 лютого, 14:45
Фото amerikanki.com

Гортаючи календар, подумки відзначаю, що наближається День святого Валентина. Це свято — хоч і запозичене — якось непомітно влилося в наше повсякденне життя. А для шанувальників рубрики «Субота. Що готуємо?» цей день — переконана — хороший привід порадувати кохану людину власноруч приготовленими стравами!

Психологи та дієтологи радять не обтяжувати романтичну вечерю занадто калорійними стравами: легкі салати та закуски, солодка випічка. І неодмінно — відповідне оформлення та сервірування столу, які мають лише підкреслювати причину подібного застілля. Порадившись із експертами, пропонуємо читачам «Дня» кілька рецептів, які обов’язково стануть у пригоді. Це нескладні й водночас небуденні страви, які легко приготувати як чоловікам, так і жінкам.

САЛАТ ІЗ КРЕВЕТКАМИ

Інгредієнти: 100 г очищених креветок, 400 г листків різноманітних салатів, 80 г очищених волоських горіхів, 1 червона цибулина, 4 ст. ложки оливкового масла, 1 ст. ложка соку лайма чи лимона, 1 чайна ложка бальзамічного оцту, сіль, перець — на смак.

Приготування соусу: з’єднати маслинову олію, сік лимона чи лайма, бальзамічний оцет, сіль, молотий червоний перець і збити отриману масу.

Приготування салату: креветки відварити до готовності в підсоленій воді, злити воду й охолодити. Листя салату промити, просушити, порвати руками на шматочки. Дрібно порізати горіхи та цибулю кільцями. Креветки, салат, горіхи та цибулю перекласти в зручний посуд, полити соусом, перемішати й поставити на 40 —50 хвилин в холодильник.

МАРИНОВАНИЙ ЛОСОСЬ

Інгредієнти: 0,5 кг лосося, цукор на кінець ножа, 2 ст. ложки солі, 1ч. ложка меленого червоного перцю, 2 лимони, 2 ст. ложки маслинової олії, на кінець ножа чорного перцю, 2 зубчика часнику, 2 цибулини, 2 помідори, 1 авокадо, зелень петрушки.

Приготування: помити лимони та віджати з них сік. Почистити й дрібно порізати часник. Сіль, цукор, вижатий сік, мелений червоний перець, порізаний часник викласти в зручний посуд і перемішати. Почистити й дрібно порізати цибулю, помідори порізати кубиками, подрібнити зелень петрушки. Додати овочі й зелень до попередньої суміші й ще раз перемішати. Таким чином отримуємо маринад. Лосось порізати на невеличкі шматочки, залити отриманою сумішшю маринаду, перемішати, накрити целофановою плівкою й поставити в холодильник на чотири-п’ять годин.

Авокадо нарізати шматочками, дістати замариновану рибу з холодильника, залишити на 15 хвилин при кімнатній температурі, перед подачею на стіл злити з риби маринад і додати до неї шматочки авокадо.

САЛАТ ІЗ ХУРМОЮ

Інгредієнти: 100 г листків будь-якого салату або суміш салатів, 250 г креветок, 2 стиглі хурми, 50 г кедрових горіхів, 2 ст. л. маслинової олії, 1 ч. л. лимона, 1 ч. л. соєвого соусу, 1 ч. л апельсина.

Приготування: хурму вимити, очистити від шкірки та насіння, дрібно порізати, горішки обсмажити на сковороді. Креветки відварити й почистити. Зробити соус із олії, соку лимона й апельсина, соєвого соусу. Хурму, горішки, креветки з’єднати, перемішати, полити заправкою й лишити на кілька хвилин, потім подавати на стіл.

ГОРІХОВИЙ РУЛЕТ

Інгредієнти: 3 ст. л. борошна, 120 г маргарину, 120 г цукру, на кінець ножа солі, погашеної оцтом, 250 г повидла або густого варення, 200 г волоських горіхів, маргарин для випікання, цукрова пудра для прикрашання.

Приготування: борошно, цукор та погашену соду перемішати, додати розтоплений маргарин, вимістити тісто, залишити його на 30 хвилин. Розділити на 2 частини й розкатати їх на тонкі пластини. Перемішати повидло або варення з горіхами, викласти масу на розкачане тісто й завернути рулети. Викласти сформовані рулети на деко, випікати при температурі 180 градусів до 50 хвилин. Готові рулети посипати цукровою пудрою.

АНАНАСОВИЙ ДЕСЕРТ

Інгредієнти: 0, 5 кг консервованих ананасів, 2 яйця, 1,5 ст. л. борошна, 3 ст. л. цукру.

Приготування: відділити білки від жовтків. Цукор, жовтки та борошно розтерти дерев’яною ложкою. Додати 100 — 130 мл ананасового сиропу, знову перемішати, поставити на водяну баню й варити, помішуючи, до загустіння. Зняти з газу та охолодити. Білки збити, ананаси дрібно порізати. Суміш жовтків з’єднати з білками та знову збити, додати 2/3 нарізаних ананасів, перемішати, розкласти в бокали й прикрасити ананасами, що лишилися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати