Перейти до основного вмісту

Таємниця смаків Середньої Азії

Знайомимося зі стравами китайської кухні
18 квітня, 14:56

Чого тільки не почуєш зараз про китайську кухню! Часто рецепти китайських страв, що поширюються й в Україні, окрім правдивої інформації, містять усілякі вигадки. Це пояснюється тим, що для їх приготування використовують не зовсім звичні для європейців інгредієнти. Цікаво, що й послідовність подання страв у китайців зовсім інша, ніж, наприклад, в українців. Так, чай там подають на початку застілля, а суп — наприкінці.

І все ж таки, незважаючи на свою незвичність, кухня Китаю — цікавий кулінарний світ, який варто відкрити для себе справжнім поціновувачам кулінарії. Зауважте, що ця кухня — справжній клондайк для шукачів нескладних способів урізноманітнити своє щоденне меню. Одні тільки соуси чого варті! Соєвий солодкувато-кислуватий хойсин (соєва паста, цукор, часник, оцет і, певна річ, кориця, кріп, імбир, бадьян та гвоздика), червоний кантонський, білий гуаньчжоуський соуси, соус провінції Чжянцзу... Як пишуть кулінари, соєві соуси-основи складаються із суміші соєвої пасти й солі в різних пропорціях і з різним ступенем витримки. Такі соуси дуже стійкі при зберіганні. У Китаї є два основні види соєвого соусу: червоний (доволі гострий та солоний) і білий (більш помірний) — вони зазвичай стають основою для всіх інших.

Моє перше ґрунтовне знайомство з китайською кухнею відбулося на прийомі в Посольстві КНР в Україні на честь ювілею Республіки 14 років тому. Тоді розмаїття страв, особливо з морепродуктів, вразило мене. До куховарства у Китаї ставляться як до мистецтва. Крім того, спеціалісти у сфері кулінарії зазначають, що доречно говорити про окремі регіональні китайські кухні, традиції приготування страв у яких варіюються залежно від місцевості.

Так, шанхайська кухня — кисло-солодка, з великим розмаїттям соєвих соусів. Саме ця кухня пропонує любителям екзотики качині язички, медуз у кунжутному соусі, суп із ластівчаних гнізд та суп із акулячих плавців.

Кантонську кухню експерти характеризують як більш витончену. У ній найбільше страв із морепродуктів. Утім, не бракує своїх незвичностей. Серед інших страв цієї кухні вам можуть запропонувати страви з м’яса собаки, змії або черепахи. Так, наприклад, «Битва тигра з драконом» готується з м’яса кішки та змії.

Сичуаньські кухарі запропонують вам курчат із арахісом, тофу (сир із квашеної сої) з перцем, копчену качку в чайному листі, жаб’ячі лапки, королівські креветки з часником, м’ясні нитки з рибним ароматом, а також багате розмаїття всіляких приправ та спецій.

У пекінській кухні багато страв із борошна — це і пельмені, й локшина, і парові пиріжки. Полюбляють тут і соління з маринадами. Багато гострих приправ. До речі, саме в Пекіні готують знамениту «качку по-пекінськи».

А тепер пустимо трохи екзотики до вашої кухні!

КИСЛО-СОЛОДКИЙ КИТАЙСЬКИЙ СОУС ДЛЯ М’ЯСА

Інгредієнти: 2 малі цибулини, 2 зубчики часнику, 1 корінь імбирю, 2 стол. ложки олії, 2 стол. ложки соєвого соусу, 2 стол. ложки сухого шері, 1 стол. ложка оцту, 3 стол. ложки кетчупу, 2 стол. ложки коричневого цукру, фруктовий сік (апельсиновий чи ананасовий, можна також ананасове пюре), 125 мл води, 1 стол. ложка крохмалю.

Приготування: цибулинки, часник, імбир дрібно порізати і, швидко помішуючи, підсмажувати на розжареній олії дві хвилини. Соєвий соус, шері, оцет, кетчуп, цукор, сік змішати, влити у сковорідку і закип’ятити. Крохмаль змішати з водою і додати до решти суміші. Варити помішуючи, доки соус не набуде бажаної концентрації.

КАЧКА ПО-ПЕКІНСЬКИ

Інгредієнти: жирна качка (2-3 кг), 4 стол. ложки меду, 1 стол. ложка хересу, сіль.

Качку розморозити, добре помити. Зайвий жир із шиї та гузки, фаланги крил обрізати. Після цього качку обдати окропом, витерти рушником і натерти хересом зовні й усередині. Через 10 хвилин натерти качку сіллю, всередину засунути стакан, поставити на тацю і помістити на 12 годин у холодильник. Рідину, що стікатиме, потрібно зливати. Потім качку рівномірно змастити медом і ще на 12 годин покласти в холодильник. Після цього її можна запікати. Духовку розігріти до 190 градусів. На деко налити води, покласти поверх дека решітку, на неї — качку, накривши зверху фольгою. Запікати упродовж 70 хвилин.

Інгредієнти для соусу: 5 стол. ложок соєвого соусу, 1 стол. ложка імбирного порошку, 1 стол. ложка кунжутного масла. Все перемішати.

Дістати качку з духовки, зняти фольгу і прибрати деко з рідиною. Намастити її заздалегідь приготованою сумішшю і помістити в розігріту до 260 градусів духовку на 25 хвилин. Якщо качка підгорятиме — знизити температуру, але й готувати довше. Вийняти качку з духовки, змастити соєвим соусом та медом і ще десять хвилин готувати в режимі гриль, доки вона не візьметься хрусткою скоринкою. Готову качку остудити, порізати на шматки, покласти на млинчики, полити соєвим соусом та посипати зеленою цибулею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати