Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У пошуку зерна особистостей»

Напередодні 60-річного ювілею художник Михайло Гуйда разом зі своїми учнями представив нову виставку
18 грудня, 17:17
МИХАЙЛО ГУЙДА. «ДО ПЕРЕМОГИ»

Днями до Національної спілки художників у Києві завітало чимало киян і гостей столиці на урочисте відкриття експозиції робіт народного художника України Михайла ГУЙДИ та його учнів «У єдиному просторі».

«У нас сьогодні велика мистецька подія,  — оголошує голова Національної спілки художників Володимир ЧЕПЕЛИК.  — Я знаю Гуйду давно, це  — видатний художник, блискучий майстер пейзажу та портретного живопису, а ще він  — чудовий педагог. Не лише в Україні, а й у Китаї Михайло має своїх учнів на постійній основі. І таким чином, він робить певний внесок для того, щоб відносини між Україною та Китаєм були дружніми. Ця виставка масштабна, велика, унікальна. Я не пригадую в цих стінах експозиції, яка була б схожа на Михайлову... Наступного року Національна спілка художників України висуває Михайла Гуйду на здобуття Шевченківської премії, і я думаю, що ось такою роботою він показує, що справді заслуговує на це».

«Виставку готували довго,  — розповідає «Дню» художник Михайло ГУЙДА.  — Здебільшого на виставці представлено творчі дипломні та бакалаврські роботи студентів і картини моїх помічників, прекрасних художників».

МИХАЙЛО ГУЙДА. «СВЯТО ЛІХТАРИКІВ»

 

Навчаючи студентів тонкощів професії, Михайло Гуйда спрямовує їх на те, щоб вони, здобуваючи академічні знання, разом із тим відшукували для себе секрети мистецького способу відображення дійсності.

«Наш педагогічний колектив ніколи не нав’язує своєї теми чи думки студентам. Вони завжди ведуть свій сюжет і зображують те, що відчувають,  — додав Михайло Гуйда.  — Дехто з них є у Спілці художників, роботи багатьох уже не раз виставлялися за кордоном. І я сподіваюся, що саме вони понесуть сяйво нашого мистецтва у далекі світи».

«Гуйда вже давно став учителем, ще тоді як сам був учнем,  — розповідає член Національної спілки художників Андрій ЧЕБИКІН.  — І студенти, які з ним навчалися, і його колеги та друзі розуміли, що це великий митець, всі ми бачили це ще тоді, і, звісно, бачимо зараз. Це прекрасна людина, яка має талант і допомагає знайти його іншим через творчу майстерню. Я впевнений, що його вихованці з часом звільняться від прийомів Гуйди і стануть самостійними блискучими художниками...»

МИХАЙЛО ГУЙДА. «ПІСЛЯ БАЛУ»

 

Молоді художники, представляючи свої роботи, із задоволенням ділилися емоціями і враженнями. Ярина Саєнко, автор робіт «Пори року» та «Ранок», як раніше писав «День», восени була співорганізатором благодійного вечора «Жити» з метою збору коштів для АТО. Цього разу Яринка  — учасниця виставки. «Можна сказати, що це своєрідна ретроспектива, бо тут можна побачити, наскільки по-різному вчитель відкриває кожного з учнів. Часто викладачі намагаються навчити малювати лише так, як уміють вони, і ніяк інакше, але Михайло Євгенович шукає зерно й вирощує в нас особистість, він спонукає до свободи, праці над собою та постійного пошуку досконалості»,  — коментує Ярина.

«Будь-яка країна має пишатися таким маестро,  — відзначає друг Михайла, народний художник України Василь ГУРІН.  — Днями Михайло досягне 60-ї річниці, і, на мою думку, те, що привітати його з відкриттям виставки прийшло так багато людей,  — то є для нього найкращий подарунок до ювілею».

Виставку можна відвідати до 23 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати