Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Есдеки уповноважені заявити...

24 вересня, 00:00

Резонансною подією парламентського четверга, всупереч прогнозам, стало навіть не обговорення проекту держбюджету з ремарками пана Азарова, а прес-конференція членів фракції Соціал-демократичної партії (об’єднаної) на чолі з її лідером Леонідом Кравчуком. Крім Ігоря Шурми, Володимира Зайця та Нестора Шуфрича, у прес-конференції брали участь Григорій Суркіс та Ігор Плужников — політики, які спілкуються з парламентськими кореспондентами набагато рідше, ніж їхні колеги. Офіційна тема прес-конференції: відкритий лист есдеків до свого колишнього однопартійця Олександра Зінченка. Олександру Олексійовичу докорили в непорядності стосовно колишніх соратників. Мовляв, зайняти місце в передвиборному списку, а пізніше і в парламентській президії за їхньою квотою він не погребував, а відкрито пояснити причину виходу та чесно від нажитого добра відмовитися — не зміг. Однак Леонід Кравчук запевнив, що питання про відкликання екс-представника СДПУ(О) з керівництва ВР есдеки не педалюватимуть, щоб не розбурхувати і без того неспокійну парламентську публіку. «Ми добиваємося, щоб він публічно відрікся від соціал-демократії, яку зрадив. А то виходить, що у президії він представляє одну політсилу, а працює на її опонентів», — підсумував Кравчук. Григорій Суркіс продовжив: «Вони ще напевно пожалкують, що прийняли його до себе. Той, хто зрадив одного разу, зрадить і вдруге». А Володимир Заєць додав: «У «НУ» Зінченка також не люблять і не довіряють йому. Він їм потрібен тільки задля того, щоб порочити СДПУ(О)».

За словами Ігоря Плужникова, з боку Зінченка вдвічі непорядно докоряти есдекам у тому, що вони нібито кинули його хворого напризволяще, та ще й власність відібрали. У цьому ж контексті Григорій Суркіс пригадав, що на лікування Олександра Олексійовича в Мюнхені він і Віктор Медведчук щомісяця давали по 25 тисяч доларів. Що ж до «Інтера», то його у Зінченка не забирали з тієї простої причини, що він ним ніколи й не володів. «Я найняв його на роботу ще у 94-му році. Він був моїм заступником, вирішував питання. З моменту створення партії Зінченко відповідав за функціонування її ідеологічної платформи, а з моменту появи «Інтера» працював директором каналу. Наголошую: директором, а не власником», — уточнив Ігор Плужников.

Крім цієї теми, обговорювалися і внутрішні парламентські проблеми, а також перебіг передвиборної кампанії. Зокрема Леонід Макарович порівняв Раду з Бессарабським ринком: мовляв, будь-яке питання є предметом політичного торгу. «Есдеки не беруть участі в політичній вакханалії, але голосуватимуть за бюджет та інші соціальні закони обов’язково».

Розмірковуючи про перспективи результату президентських перегонів, Л. Кравчук зазначив: «Навіть якщо переможе Ющенко, і всі підуть до нього в більшість, есдеки самотньо залишаться в опозиції. У такому разі, за умови демократичності влади, ми зможемо розраховувати на два-три парламентські комітети...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати