Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗУПИНИЛИ ЗА 100 МЕТРIВ...

24 жовтня, 00:00
Учора вранці Президент Леонiд Кучма побував на Тузлі. Дамба зупинилася за 100 метрів до українського кордону. Проте керівництво Краснодарського краю, нібито за вказівкою якого цю дамбу будували, має свою думку: губернатор Кубані Олександр Ткачов (той самий, якого кілька днів не міг знайти прем’єр Криму Сергій Куніцин) учора сказав Інтерфаксу, що будівництво припинили на термін від двох до п’яти днів. Більш того, всесильний, судячи з поведінки Москви, російський чиновник регіонального рівня дозволив собі висловити думку про те, що коса Тузла є територією Краснодарського краю: «Ми підняли всі архівні документи, підняли історію, усю цю правову законодавчу базу сьогодні подали уряду РФ та МЗС. І, за великим рахунком, я вважаю, що це земля, полита кров’ю кубанських козаків — це для нас священна земля. І ми будемо, безумовно, відстоювати інтереси краю. І, безумовно, просити й уряд РФ, просити президента, щоб питання врегулювали саме на користь Краснодарського краю».

Керченська хроніка 23 жовтня 2003 року, напевно, надовго залишиться в історії російсько-українських відносин. Після того як російські засоби масової інформації вилили на Україну відра лайки щодо її занепокоєння цілком достовірним порушенням кордону, тільки втручання Леоніда Кучми, який перервав далекий візит до кількох латиноамериканських країн, дозволило поставити у справі навіть не крапку, а невпевнену кому — будівництво дамби припинилося вчора. Вже після того, як Верховна Рада України ухвалила постанову «Про усунення загрози територіальної цілісності України, яка виникла внаслідок будівництва Російською Федерацією дамби в Керченській протоці», Росія погодилася, що будівництво дамби в Керченській протоці мають зупинити о 13.00. Про це проінформував журналістів на прес-конференції в Керчі Президент України Леонід Кучма, повідомивши, що він мав телефонну розмову з Президентом Росії Володимиром Путіним. Як сказав Леонід Кучма, вони домовилися, що будівництво зупинять. «Путін обіцяв дати вказівку краснодарському губернатору зупинити всі роботи з будівництва дамби до 13.00», — сказав Президент. На думку глави української держави, вони «змогли запобігти драматичному розвитку подій. Ми повинні вирішувати проблеми за столом переговорів». Підбиваючи підсумки декількох днів, Леонід Кучма розкритикував будівництво дамби у бік українського кордону, яке вели за одностороннім рішенням. «На жаль, ми не бачимо належної уваги з боку наших сусідів до України та її народу», — зазначив він. Президент України вважає, що ситуація навколо Тузли може вплинути на стратегічні відносини Росії й України щодо формування ЄЕП. ЄЕП, зі слів Леоніда Кучми, «вимагає великої довіри… але стараннями деяких політичних сил у Росії, які прагнули вбити клин між Україною та Росією, можу сказати, що вони цей план (з підриву довіри. — Авт. ) навіть перевиконали», — підкреслив Леонід Кучма. Водночас він висловив надію, що дамба до Тузли все ж не вплине на реалізацію угоди про ЄЕП, оскільки «це вигідно Україні», але також вигідно і Росії. Президент України також повідомив, що до Москви повинен вилетіти прем’єр-міністр України Віктор Янукович для зустрічі з главою уряду Росії Михайлом Касьяновим з цього приводу, а 30 жовтня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко проведе зустріч зі своїм російським колегою Ігорем Івановим.

Глава держави також заявив, що офіційний Київ готовий погодитися, що Азовське море — внутрішня водойма двох країн, але кордон має пройти не дном, а поверхнею. «Ми маємо затверджений кордон, і ми дотримуватимемося цього кордону. Азов — це не прохідний двір, і тут не повинні швендяти, кому заманеться». Президент сказав, що тепер ситуацію навколо Тузли розглядатимуть фахівці, а «президенти не повинні домовлятися про кордони. Вони відвернули можливий конфлікт, а деталями нехай займаються уряди та відповідні міністерства», — сказав він. Водночас він заявив, що є спірні моменти, і тому не можна поспішати з ратифікацією договору і про сухопутний кордон. Це мають зробити синхронно і російський, і український парламенти. Серед спірних моментів він назвав визнання Азовського моря внутрішньою водоймою двох країн. «Ми не маємо наміру вести переговори з тих питань, які Україна вважає вже вирішеними, тобто стосовно Тузли і Керченської протоки»…

Одночасно Президент спростував чутки i про можливості введення у країні надзвичайного стану. «Немає жодної причини цього робити, оскільки будівництво ведуть на російській стороні», — сказав Леонід Кучма.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати