Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нотатки на глобусі»: Сітан — китайська Венеція

27 березня, 12:10
ФОТО REUTERS

Кажуть, дім не має бути вищим за дерево. Сучасні китайці, вже давно спростували цю древню філософію. Піднебесна стала краєм хмарочосів, а її столиця — Пекін — великим домом для 20 мільйонів мешканців. Але є у Китаї місця, де життя тихе й спокійне, як вода, на якій вони оселилися.

 Одне з них — Сітан. Назва цього селища у перекладі означає Західна Дамба. Перші згадки про нього були ще в літописі 770 року до нашої ери. А справжнє будівництво тут почалося ще за династії Тан — у VІ—ІХ століттях. Сітан не раз надихав поетів, композиторів, художників-пейзажистів. І той, хто хоч раз побував тут, розуміє чому.

Стару частину селища становлять невеликі будинки династії Мін, що правила із ХІV по ХVІІ століття. Вони добре збереглися. Але головна окраса Сітану в тому, що життя тут протікає на воді. Кам’яні сходинки ведуть просто від ганку до води. Непоодинокі рибалки намагаються спіймати свою золоту рибку, жінки перуть білизну безпосередньо в каналі. А численні туристи з багатьох країн насолоджуються неповторними краєвидами.

Площа китайської Венеції — один квадратний кілометр. Але бачили б ви, скільки всього тут помістилося: 104 мости, десятки каналів, незліченна кількість дуже-дуже вузеньких вуличок, невеличкі готелі з балкончиками, міні-кафе на 1—2 столики та сотні торгових точок з місцевими стравами і сувенірами. Для туристів — це гарна можливість насолодитися національним колоритом. А для численних місцевих мешканців — добра нагода заробити на хліб і до хліба.

А ще ви зможете скуштувати найсмачніші у світі пельмені та познайомитися з колоритними та життєлюбними місцевими мешканцями. Про усе це — у суботу, 28 березня, о 10.05, у програмі «Нотатки на глобусі» на Першому Національному каналі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати