Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Арешт Анісімова не вирішує всіх питань»

Запоріжці зібрали підписи за відставку місцевих очільників
07 листопада, 12:47

На тлі арешту «тіньового бізнесмена» Євгена Анісімова активізувався рух за очищення влади від друзів «смотрящего» у Запоріжжі, як його називають у ЗМІ. Відправною точкою стала акція під стінами будівлі міської ради, де минулої середи зібралося близько двох сотень запоріжців. Основні вимоги мітингувальників — відставка та порушення кримінальних справ проти мера міста Олександра Сіна та губернатора Запорізької області Олександра Пеклушенка.

Найбільше у Запоріжжі від діянь «паралельної влади» постраждали приватні підприємці, які скаржаться на це відкрито. «Два роки тому ми з моєю дружиною відкрили магазин одягу. Площа орендованого приміщення невелика, тож і обіг товару відповідний. Навесні довелося поспілкуватися з посланцем Анісімова, який чітко висловив вимогу вартістю в 15% від мого квартального прибутку. Втрачати бізнес, в який було вкладено чимало зусиль і коштів, не хотілося. До того ж це для моєї сім’ї — єдине джерело  існування. Довелося заплатити і забути про розширення, що входило до мого бізнес-плану», — поділився з «Днем» підприємець Валерій Горєлов.

Запорізькі бізнесмени вважають, що власне арешт Анісімова не вирішує всіх питань. Для них важливим є недопущення в майбутньому повторень подібних ситуацій зі здирництвом. Тому вони вимагають зняти з посад нинішнє керівництво і перевірити їх на факт приналежності до криміналу.

«Поки на ключових постах у місті залишаться люди Анісімова, в нашому житті нічого не зміниться», — таким чином характеризує нинішню ситуацію в місті Ірина Лех, голова Запорізької регіональної ради підприємців, представник ініціативної групи за відставку запорізького керівництва.

Окрім того, про здирництво мешканці говорять і в контексті підприємств ЖКГ, фінансово підконтрольних Анісімову. «За останні роки вартість комунальних послуг зросла, а їх якість суттєво погіршилася», — запевняють невдоволені запоріжці. На запити журналістів щодо своєї фінансової діяльності комунальники відповідають неконкретно, уникаючи повних відповідей на чіткі запитання.

Невдоволення чинним мером міста — явище не нове. Підписи за відставку Сіна збиралися протягом року різними активістами з різних приводів. Усього було зібрано 75 000 підписів, з яких 15 000 — за останній тиждень. Усі вони, разом із списком вимог, були передані Роману Тарану, секретарю міської ради.

«Ми вимагаємо відставки Сіна як людини, що допустила цей безлад у місті, звільнення ключових керівників комунальних підприємств «Основаніє», «Водоканал», «Теплові мережі» і трьох робітників виконкому, що, як ми знаємо, були прийняті сюди за протекцією Анісімова, тиснули на бізнес і зробили ту реформу ЖКГ, від якої страждають усі громадяни», —  із такими словами Ірина Лех передала вимоги жителів міста секретарю Запорізької міської ради.

Однак виносити розгляд петиції на поточну сесію депутати не стали, адже міський голова на початку засідання наголосив, що питання стосовно відставки можна прийняти лише після його розгляду усіма фракціями. Після сесії опозиційний депутат міської ради Ірина Костенко припустила, що, вірогідно, вимоги громадян не будуть підтримані, оскільки в раді кількісно переважає Партія регіонів.

Депутати від Партії регіонів у свою чергу заперечують усі звинувачення на адресу Сіна та закликають городян утриматися від емоцій, аби не дестабілізувати ситуацію в місті. «Він, — зазначає заступник голови міської організації Партії регіонів Анатолій Стриганов, — спрямовує свої дії та зусилля на те, щоб місто існувало, а всі сфери життя змінювались у найкращий бік. Можна багато говорити та критикувати, але депутати (опозиційні) не підтримали навіть бюджет міста, а тепер заявляють, що все погано у нашому місті».

Члени ініціативної групи зазначають, що у керівництва міста є один місяць (від дня публікації у ЗМІ звернення городян) на відповідь. Якщо вимоги запоріжців залишаться без відгуку, 16 листопада, в день планового візиту до Запоріжжя Президента України, буде проведена повторна акція.

«День» також звернувся до міського голови Запоріжжя Олександра Сіна, попросивши відповісти його на запитання: Як ви оцінюєте ситуацію довкола збору підписів за відставку керівництва міста? Чим спричинене невдоволення мешканців, на ваш погляд? Як ви плануєте діяти з огляду на це? Після арешту бізнесмена Анісімова у ЗМІ з’явилися закиди щодо зв’язків влади з тіньовим бізнесом. Ваш коментар.

Ось які відповіді ми отримали:

«Спокійно розцінюючи ситуацію як марні спроби збурити ситуацію в місті й регіоні. Інформаційне протистояння ведеться одними й тими ж особами за допомогою замовних публікацій у підконтрольних ЗМІ з часу обрання міської влади. Протягом трьох років збираються підписи, час від часу проводяться нечисленні пікетування, які не знаходять підтримки у запоріжців. І надалі планую виконувати службові обов’язки, працювати на благо Запоріжжя і запоріжців попри будь-які намагання «доброзичливців».

Це не що інше, як складова згаданого інформаційного протистояння».

«Арешт Анісімова сколихнув усе запорізьке суспільство, про що свідчать не лише активність городян та статті у ЗМІ, а й обговорення цієї події на вулицях міста, — ділиться спостереженнями запорізький політолог Володимир НЕСТЕРОВ. — Якщо місцева опозиція буде послідовною в своїх прагненнях, то найвірогідніше зможе організувати населення для досягнення бажаного результату. І тоді цілком ймовірно, що Сін та Пеклушенко підуть, адже недовіра до чинної влади сьогодні значно зросла. Проте чи буде ліквідований інститут «смотрящего» в Запоріжжі, насамперед залежить від політичної волі влади». 

КОМЕНТАР

Олександр СОЛОНТАЙ, експерт Інституту політичної освіти:

— Інститут «смотрящих» в Україні — фактично досить нове явище, тому що з часів «буремних дев’яностих» про це почали забувати. Крім того, з 1990-х років поняття «представники бандитів у регіоні» були різними, не було такого, що влада і бандитизм між собою пов’язані. У випадку Запорізької області це сталося тоді ж, коли почалося по всій країні. У 2010 — 2011 роках в Україні почали з’являтися так звані смотрящі, які вирішували будь-які питання будь-якими методами, але за це брали економічну «мзду», — своєрідна сукупність рекету, мафії й влади в одній особі. Зрозуміло, що за таких обставин реальна влада почала втрачати свої повноваження. Не дивно, що міський голова Сін був у цей час фігурою досить формальною, і навіть голова обласної адміністрації став мати менший вплив, ніж така людина, яка вирішує всі питання, пов’язані з грошима. Чесно кажучи, нічого б не сталося з цим «смотрящим», якби всередині партії влади не було сутичок. І Анісімов «поліг», з одного боку, внаслідок того, що громадськість продовжувала тиснути і висвітлювати, а з іншого боку — тому що всередині Партії регіонів різні групи конфліктують час від часу, і врешті-решт цей «безпрєдєл» став занадто явним, щоб на нього не реагувати. Анісімов арештований, і до того часу, поки не заберуть його основні матеріальні ресурси і поки не позбавлять його реального впливу, офіційна гілка влади уже від нього не «відчепиться». Але це абсолютно не означає, що зміняться умови роботи підприємців по Запорізькій області. Може статися, що ті ж самі повноваження, які виконував «смотрящий», буде виконувати хтось із влади. Тому не дивно, що підприємці вимагають ще й відставки місцевої влади, щоб і наступним очільникам було зрозуміло, що громадськість мовчати не буде. Загалом по Україні є регіони, в яких позбулися «смотрящих», а є й такі, де ця система успішно функціонує досі.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати