Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Благодійна допомога» від «самовисуванців»

Експерти визначили тренди передвиборчої агітації
07 жовтня, 12:45
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Уже понад місяць триває активна передвиборча кампанія у більшості регіонів України. За оцінками громадянської мережі ОПОРА, яка нещодавно представила результати свого дослідження, зареєстровано 6627 кандидатів, які балотуються за пропорційною частиною виборчої системи в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та в 213 одномандатних виборчих округах, де відбувається виборчий процес. Усього було зафіксовано 819 відмов у реєстрації кандидатів — усі причини їх відповідають законодавству. Відповідно до Закону «Про тимчасово окупований статус Криму», на цій території вибори в 12 округах не відбуваються. Експерти переконані, що активність кандидатів значна і подекуди перевищує активність 2012 року.

«Також уже традиційно для України велика кількість ротацій у складі виборчих комісій, що призводить до неякісної підготовки й організації для голосування. Втім, сьогодні цифри доволі-таки оптимістичні: 25% членів виборчих комісій окружного рівня, протягом місяця від початку роботи зазнали ротацій. Показник не високий порівняно з 2012 роком, — повідомила координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ, Ольга Айвазовська. — Серед лідерів цих регіонів, хоч як це дивно, Донецька, Одеська і Кіровоградська області. Серед політпартій, які виявилися лідерами з відкликання або заміни членів комісії окружного рівня — «Наша Україна».

За оцінками експертів, серед кандидатів досить високі показники щодо представництва жінок та молоді. «Зокрема 25,78% — жінки, а 2012 року їх було менш ніж 20% Ми наближаємося до показників, які прийняті в Європі — не менш ніж 30%. Крім того, є значне представництво людей до 35 років — 32% усіх зареєстрованих депутатів, які балотуються і в округах, і за списками політичних партій», — повідомила Ольга Айвазовська. Організація також аналізувала, наскільки активно йдуть на вибори депутати цього складу ВР. «За нашими оцінками, 302 чинні народні депутати сьогодні балотуються за списками політичних партій та у багатомандатних мажоритарних округах», — стверджує Ольга Айвазовська. Лідером тут є партія «Блок Петра Порошенка», в складі якого балотується 42 чинних депутати, на другому місці Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 26 кандидатів, потім Всеукраїнське об’єднання «Свобода» — 23 кандидати.

«Як з’ясувалося, серед усіх політичних сил, показник партійності лише 40%, тобто 60% кандидатів, які балотуються за пропорційною частиною виборчої системи закритими списками, — це кандидати, які не належать до лав жодної політичної сили. Найбільша кількість таких осіб належать до партії «Опозиційний блок» — майже 98%. На другому місці політична сила «Україна — єдина країна» — 95,5%, на третьому «Зелена планета», — говорить Ольга Айвазовська. — Найбільш партійно організована структура — це Всеукраїнське об’єднання «Свобода» і «Національна демократична партія України» — майже всі висуванці мають політичні квитки».

За дослідженнями експертів, 92% кандидатів, які йдуть за списками політичних партій, мають вищу освіту. Серед партій, які в списках висунули кандидатів із середньою освітою, є «Свобода» — 26 осіб, партія «5.10» — 25 осіб і Радикальна партія Олега Ляшка. Схожа ситуація в одномандатних мажоритарних округах, хоч як це дивно, серед лідерів за типом і родом занять є безробітні особи, яких загальна кількість 63% від усіх висуванців.

Що ж до цьогорічної передвиборчої агітаційної програми, аналітик ОПОРИ Олександр НЕБЕРИКУТ зауважив, що із 52 партій більшість активну агітацію не проводить. Орієнтовно лише 10 — 12 партій відзначилися активністю в плані різноманітних розміщень реклами чи вуличної агітації. «Найбільш масштабними методами агітації послуговувалася «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка» і «Громадянська позиція» — їх підходи були найбільш різноманітними. Найбільш масову вуличну агітацію розгорнула «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Інші партії долучилися до цього процесу пізніше, і лише в кінці місяця ми бачили вуличну агітацію від «Свободи», «Батьківщини», «Радикальної партії» Олега Ляшка. Деякі партії свідомо затягували з реєстрацією лише з тих міркувань, що це спрощує ведення агітаційної кампанії, не потребує агітаційної програми», — зауважив аналітик.

Одним із трендів передвиборчої кампанії одномандатних мажоритарних округів є те, що в більшості округів Східної України кандидати, які у попередніх виборах прийшли в парламент від Партії регіонів, зараз є самовисуванцями і чи не найраніше розпочали агітаційну кампанію, що супроводжувалося тими самим порушеннями, до яких вдавалася і Партія регіонів. Ідеться і про сумнозвісну благодійність, фактично — непрямий підкуп виборців, це стосується й соціальних магазинів, які надають можливість громадянам купити дешеві продукти, і спорудження дитячих майданчиків, ремонти будівель. Усе це є в агітації кандидатів-мажоритарників.

Випадки прямого підкупу активно не проявлялися, але експерти говорять, що все ще можливо ближче до виборів і під час самого голосування, тому вся відповідальність лягає на спостерігачів та самих громадян.

Щодо проведення виборів на території Донецької та Луганської областей аналітик громадянської мережі «ОПОРА» Олександр КЛЮЖЕВ відзначив, що центральна виборча комісія створила окружні виборчі комісії в усіх округах обох областей. Протягом вересня виборчі комісії проводили підготовчу роботу, жодних недоліків у роботі, з погляду законодавства, не виявлено. Єдина проблема — не могли вчасно видати посвідчення, оскільки не мали відповідних бланків. «Ротації створили певні складнощі у роботі виборчих комісій, але не спричинили зриву проведення виборів. Приблизно у 80 округах було змінено голів виборчих комісій, у 66 округах — змінено заступників, у 77 — секретарів», — доповнив експерт. За словами учасників зустрічі, п’яти окружних комісій продовжують організовувати свою роботу й 17 окружних комісій досі не провели роботи і не розпочали своєї активності. Сюди входять території, на яких зараз тривають військові дії. Але є й такі випадки, як 49-й округ з центром у м. Константиновка: ця виборча комісія не провела перших засідань, хоча там стабільна ситуація.

Робота виборчих комісій динамічно змінюється. «Ми намагалися аналізувати значну кількість показників, які свідчили б, наскільки країна, окружні виборчі комісії, організатори виборчого процесу готові до дня голосування і наскільки хід підготовки виборів відбувається в законодавчому руслі. Маємо безпрецедентну ситуацію, коли, незважаючи на формальне перемир’я, в окремих регіонах Східної України продовжуються бойові дії, які мають прямий вплив на організацію виборчого процесу, — узагальнює Ольга Айвазовська. — За оптимістичними прогнозами, у 18 з 32 одномандатних мажоритарних округів Донецької та Луганської областей вдасться організувати голосування, за песимістичними прогнозами — лише в 9. Один округ у межах Луганської області №113 у Сватовому може і проводить організацію до дня голосування і виборів на всіх без винятку територіальних громадах, що входять до меж цього округу. Схожа ситуація в Донецькій області, де вісім округів готові до проведення голосування і виборів на всій території. В жовтні ми побачимо наскільки цей план буде реалізовано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати