Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи покарають сепаратистів?

«Наші правоохоронні органи мають дати чіткі відповіді, зокрема щодо Клінчаєва, і у випадку халатності понести відповідальність», — журналіст
22 вересня, 10:51
Арсен Клінчаєв / ФОТО З САЙТА JOINFO.UA

Процеси над «сепаратистами», розслідування зради тих чи інших посадовців на початку 2014 року, дискусії про те, хто покликав війну на Донбас, вже два роки нагадують задзеркалля. У тих, хто прискіпливо стежить за цією нагальною темою, накопичився вантаж запитань. Минає два місяці, відколи був удруге затриманий колишній голова Луганської ОДА Олександр Єфремов. Обвинувачення, висунуті йому, порівняно з лютим 2015 року, коли він був затриманий вперше, більш розширені. Окрім посягання на територіальну цілісність, додалися ще й економічні злочини. Щоправда, й тут виникає запитання — а свідки хто? Виявляється, що до справи залучені свідчення таких персоналій, як Цукур і Корсунський. І перший, і другий наразі сидять за ґратами за діаметрально протилежними звинуваченнями. Вага їхніх свідчень в принципі дорівнює свідченням будь-якого іншого луганчанина. Ці ж ще на додаток перебувають під слідством, а отже, «під впливом».

За два роки з моменту агресії РФ проти України сторона обвинувачення Єфремова так і не змогла провести ґрунтовної, якісної роботи зі збору відповідних доказів. І яскравим прикладом тому є викид в інтернет в день арешту Єфремова нашвидкуруч змонтованого відео, на якому він начебто визнає, що фінансував терористів. Спочатку загал відчув інформаційний екстаз, а потім, коли згадане відео виявилося недолугою підробкою, народ як завжди забувся. Сам процес над Єфремовим на початку серпня відзначився дивними театралізованими виставами людей в камуфляжі, які в залі суду вигукували прокльони і навіть погрожували фізичною розправою. У відвертість такого запалу можна було б повірити, якби не той факт, що згодом захист Єфремова може використати такі флеш-моби як, знову ж таки, доказ тиску на суд.

Окрім того, експертів цікавить вибірковість представників українського правосуддя. На лаву підсудних потрапив представник «луганських». Виникає запитання — як бути з «донецькими»? На Луганщині методично відстрілюють ватажків бандитів, але чомусь нічого не чути про набагато заможніший, а отже, більш корумпований донецький край.

Але повернімося до свідків і учасників «русской весны» на Донбасі. Тоді весна дійсно видалась трагічною, кривавою, і фактично ті, що «розхитували» ситуацію на Луганщині є не лише співучасниками початку російського вторгнення, а й свідками. Отже, на лаві підсудних сидить не просто підозрюваний у фінансуванні терористів регіонал Олександр Єфремов. За ґратами нині сидить СВІДОК російського вторгнення. І саме це має стати стратегічною лінією обвинувачення вже Кремля як агресора. А це означає, що в суді мають перебувати разом з Єфремовим і екс-мер Луганська Сергій Кравченко, і організатор тактичних провокацій Арсен Клінчаєв, і виступаючий під триколором екс-голова Луганської облради Валерій Голенко, і той, хто очікував пришестя росіян, які «прийдуть, але підуть далі», екс-очільник Луганщини Володимир Пристюк, і очільник проросійського «Гебельс-ТБ» на Луганщині, відвертий українофоб Родіон Мирошник.

Але де вони? Мирошник ще в 2014 році приїздив до Харкова разом з дружиною. Пристюк і Голенко того ж року вільно перебували на Подолі і навіть брали участь у виборах до Верховної Ради. Сергій Кравченко тоді ж виїхав із Луганська, був з 200 тисячами доларів затриманий «айдарівцями», але згодом опинився в Дніпропетровську (вже без згаданої суми). Арсен Клінчаєв, який свого часу називав себе «радикалом і дебілом», вільно прогулювався Києвом, смажив на березі Дніпра шашлики, начебто пересуваючись з браслетом на нозі. Щоправда, нині сліди Пристюка і Голенка загубилися. Сергій Кравченко був помічений в Карлових Варах разом з немовлятком в колясці. Мирошник давно працює в Луганську радником бандита Ігоря Плотницького. А Арсен Клінчаєв, який був начебто «під увагою» спецслужб, 15 вересня цього року засвітився на ток-шоу «60 хвилин» телеканалу «Росія-1» в Москві!

Якщо Клінчаєва, який є власником нерухомості в Києві, «обміняли» на когось, то виникає ще одне запитання — як українське правосуддя збирається саджати Єфремова з глевкою доказовою базою і незрозумілими свідками? Відповідь «Дню» від СБУ, яке свого часу начепило на Клінчаєва згаданий браслет, така: «Клінчаєвим займається Генпрокуратура».

Газета «День» направила офіційні запити до СБУ і ГПУ щодо стадій розслідування злочинів згаданих персон і конкретно щодо випадку перебування в Москві Арсена Клінчаєва. Про офіційні відповіді від правоохоронних і безпекових структур буде проінформовано в наступних публікаціях.

«ВВАЖАЮ, ЩО БЛИЗЬКІСТЬ КЛІНЧАЄВА ДО МЕДВЕДЧУКА Є ТИМ ФАКТОРОМ, ЯКИЙ ЗАТЯГУЄ СЛІДСТВО»

Сергій ІВАНОВ, блогер, журналіст:

— На мою думку, в долі Клінчаєва бере участь той, хто перебуває в переговорному процесі між Києвом і Москвою, тобто Віктор Медведчук. Це моє припущення. Раніше я вважав, що за Клінчаєва стоїть Єфремов, але після того як він опинився за ґратами, стало зрозуміло, що цей одіозний персонаж іде по іншій квоті. Клінчаєв був головою «Українського вибору» в Луганську, тобто був слугою двох господарів. В будь-якому випадку він займався саме проросійськими рухами на Луганщині. Ця людина знає деталі підготовки до так званої «русской весны». Колись я навіть викладав відео, де в його гаражі перевдягалися бойовики, які потім ішли на антимайдан. Зрозуміло, що це були завезені бойовики, адже який сенс їм було перевдягатись, якщо вони були б місцевими? Вважаю, що близькість Клінчаєва до Медведчука є тим фактором, який затягує слідство.

На мою думку, Клінчаєв щодо Єфремова уклав певну угоду з владою, адже ще Наливайченко, коли був головою СБУ, говорив стосовно Єфремова: «З СБУ співпрацюють деякі люди навіть з його оточення». Але якщо щодо Клінчаєва припинили справу, то про це має знати народ. Якщо ж Клінчаєв утік, то виникає запитання — хто має за це нести відповідальність? Адже де його браслет? З другого боку, як він міг перетнути кордон, якщо перебуває в базі? Це означає, що з бази його зняли. Наші правоохоронні органи мають дати чіткі відповіді на ці запитання і у випадку халатності понести відповідальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати