Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фестиваль "Український світ": "Троянди й виноград, красиве і корисне..."

27 серпня, 00:00

Початок

Прагматична налаштованість організаторів фестивалю відбилася на його початкові. У діловій атмосфері, під гострі виступи українських і діаспорних бізнесменів Міжнародна спілка українських підприємців презентувала новостворену постійно діючу структуру - бізнес-клуб спілки. У планах бізнесменів - праця на "всьому фронтові" наших економічних негараздів. Передбачено конкретні заходи щодо залучення інвестицій, підтримки вітчизняних виробників, законодавчих ініціатив, покликаних захистити власність і підприємництво. З державних коштів не буде взято ані шеляга. В "антиутопійності" проектів переконував склад президії - відомий економіст і політик Євген Черняк, підприємець Роман Дяків, народні депутати Василь Костицький і Тарас Процев'ят, "творець" першої недержавної вугільної шахти в Україні Валерій Цехмістер. Усі ці люди мають багато різних якостей, але прекраснодушна мрійливість не входить до їх числа.

Із цікавою ідеєю створення Українського еміграційного банку виступив австралійський підприємець Петро Рубан, застерігши уряд від надмірної довірливості стосовно кредитів МВФ. Представник тієї ж далекої країни Михайло Гоян без еківоків закликав українських підприємців створити нарешті впливове парламентське лобі. Американський професор Джон Джонсон поділився своїми враженнями від викладання у Києво-Могилянській академії. Далекі від сантиментів бізнесмени оплесками зустріли його слова про те, що на обличчях своїх студентів він бачить щасливе економічне майбуття України.

На завершення бізнесменських посиденьок прийшовся виступ координатора міжнародних програм МСУП Євгена Марчука. Спіч його був коротким і енергійним. Основна думка - слід об'єднати інтереси малого, середнього та великого українського бізнесу з метою справжнього реформування економіки. За час відпустки Євген Кирилович скинув, на око, щонайменше десять кілограмів, які, очевидно, були зайвими для передвиборних баталій.

Так само коротким і ненабридливим був виступ народного депутата на відкритті фестивального концерту. На відміну від інших "відкривачів" великих форумів, він ні з ким не зводив політичних рахунків. Потім Євген Кирилович ще тричі з'являвся на сцені, вручаючи премію "Золотий тризуб" у номінаціях "Бізнесмен", "Громадський діяч та подія", "Мистецтво".

Сам концерт містив багато цікавого і приємного. Можливо, дифірамби Ніні Матвієнко вже набули характеру трюїзмів, але втриматися від захвату неможливо. Її виконання Самійленкового романсу "Сховалось сонце за горою" просто довершене. Це сплав співацької майстерності й душі, в існування якої повірить навіть запеклий атеїст. Не міг залишити байдужим і світлий сум пісні В'ячеслава Хурсенка "Соколята", його сильний і багатий на обертони голос.

А з якою істинно козачою гордістю дерли носа під заломленими набакир папахами маленькі гості з Росії - дитячий склад знаменитого Кубанського козачого хору! Віктор Захарченко ще раз підтвердив свій високий клас.

Гості з Торонто (Канада), оперні співаки Олег Хабурський, Лаура Дзюбанюк та Олександр Савченко показали не просто чудову вокальну школу. Всі троє надзвичайно артистичні, їхня пластика і міміка справляє дуже гарне враження. Дует Одарки й Карася у виконанні Лаури й Олександра спричинив справжню овацію.

Можна ще довго перелічувати вдалі номери концерту - спів чоловічого хору "Боян", сучасні танці у виконанні театру "Сузір'я Аніко", арія "пермського гостя" Олександра Дубровця... Але, на мій погляд, у режисурі концерту були недоліки, в результаті яких він виглядав затягнутим, а різні блоки - надто вже різнорідними. Проте це, як кажуть, "смаківщина". Зрештою, коли зал в єдиному пориві встав під фінальну пісню Тараса Петриненка "Україна", в цьому не було фальші або натягнутості.

Організатори планують проведення наступного фестивалю в Нью-Йорку. Дай Боже, щоб і надалі він поєднував у собі, як сказав поет, "троянди й виноград, красиве і корисне".

P.S. На післяконцертному фуршеті дружно проспівали "многії літа" Левкові Лук'яненкові з нагоди 70-річчя. День народження відомого політика символічно збігся з Днем незалежності України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати