Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторична тяглість

23 травня в Україні відзначають 100-річчя створення української Морської піхоти
22 травня, 18:34
Святослав Шрамченко. Йому судилося бути в числі перших будівничих відродженого українського флоту

Цього дня 1918 року розпочалося формування першої регулярної частини даного роду військ — бригади морської піхоти Української Держави. Про це пише прес-служба Українського інституту національної пам’яті. Моряки-чорноморці активно підхопили хвилю українізації, яка розгорнулася в 1917 році в армії та на флоті колишньої Російської імперії. Першою на Чорноморському флоті українізувалася берегова частина — севастопольський півекіпаж під командуванням підполковника Володимира Савченка-Більського. Офіцери та матроси севастопольського флотського півекіпажу сформували Окремий морський курінь імені Петра Сагайдачного, який відбув з Криму на посилення гарнізону в Києві. Вояки куреня взяли участь у боях з більшовиками на київських вулицях у лютому 1918 року.

У часи Гетьманату процес створення морської піхоти України вийшов на системний рівень. 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав наказ №70 «Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби». Було визначено, що кожен полк складається з трьох куренів (батальйонів), а кожен з куренів мав по 4 піхотні і по одній кулеметній сотні (роті). 15 липня встановлено уніформу морської піхоти.

За планами Морського відомства Української держави, 1-й полк морської піхоти мав дислокуватися в Одесі, 2-й — у Миколаєві, 3-й — у Херсоні. Передбачалося також створення трьох ескадронів морської кавалерії — в Одесі, Очакові та на Перекопі. Підрозділи морської піхоти призначалися для берегової оборони та проведення десантних операцій. Формуванням бригади займався відділ морської піхоти Головного морського штабу Морського міністерства на чолі з підполковником Гаврилом Никогдою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати