Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Канадські меседжі...

Президент Володимир Зеленський поставив запитання про необхідність участі України у виробленні світових правил
03 липня, 19:17
ФОТО З САЙТА ПРЕЗИДЕНТА ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

Третя конференція з реформ в Україні, яка розпочала роботу минулого понеділка в Торонто, викликала великий інтерес. Насамперед це пояснювалося тим, що в ній взяв участь нещодавно обраний Президент України Володимир Зеленський. По-друге, в перший день конференції стало відомо, що Литва буде співорганізатором наступної конференції з реформ у Вільнюсі 2020 року.

Квитки на бізнес-сніданок із українським Президентом 3 липня моментально було розкуплено. І можна сказати, що виступ Зеленського під завершення першого дня конференції перевершив усі сподівання. Але про це дещо пізніше.

Розпочалася робота конференції з благословення представником корінних народів.

«ОДНОГО ДНЯ УКРАЇНА СТАНЕ ЧЛЕНОМ ЄС, АЛЕ ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО І НАДАЛІ РОБИТИ РЕФОРМИ»

Із трьох панелей, запланованих цього дня чи не найважливішою була під назвою «Україна: суверенна, безпечна і процвітаюча». Її учасники, зокрема єврокомісар з питань внутрішнього ринку і послуг Ельжбета БЄНЬКОВСЬКА зауважила, що ЄС підтримує демократичну, суверенну, процвітаючу Україну, додавши, що за останні п’ять років контакти між Брюсселем і Києвом були найтіснішими й результатом цього стало підписання Угоди про асоціацію. Вона також вважає, що одного дня Україна стане членом ЄС, але для цього потрібно і надалі робити реформи. І ключем до успіху, вважає вона є насамперед модернізація інфраструктури, поліпшення бізнес-клімату і найголовніше забезпечення верховенства права.

«УКРАЇНА МАЄ РОЗРОБИТИ ТАКУ БІЗНЕС-МОДЕЛЬ, ЯКА ПОСТАВЛЯТИМЕ В ЄС ТОВАРИ, А НЕ ЛЮДЕЙ»

Перший заступник директора розпорядника МВФ Девід ЛІПТОН вважає, що «Україна має розробити таку бізнес-модель, яка поставлятиме в ЄС товари, а не людей, створивши довкілля, яке буде привабливе для інвестицій, поліпшення життя». За його словами, ця бізнес модель має також сприяти зростанню конкуренції, боротьбі з корупцією.

Зі свого боку, міністр фінансів України Оксана МАРКАРОВА зауважила, що більше світ підтримуватиме Україну, то більше це сприятиме приверненню інвестицій, а для забезпечення сталого зростання економіки «нам потрібно провадити більше реформ, зокрема судової системи, забезпечення верховенства права».

ФОТО З САЙТА ПРЕЗИДЕНТА ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

«УКРАЇНЦІ МУСЯТЬ ПОЄДНУВАТИ ВІДВАГУ З ТЕРПІННЯМ І ВИКОРИСТАТИ ВІКНО МОЖЛИВОСТЕЙ»

Міністр закордонних справ Швеції Маргот ВАЛЬСТРЬОМ зазначила, що деякі реформи можуть зайняти багато часу і слід враховувати, що в Україні триває війна, і тому українці мусять поєднувати відвагу з терпінням і використати вікно можливостей з обранням нового Президента.

Разом з тим державний міністр у справах співдружності та ООН лорд Тарік Ахмад ВІМБЛДОНСЬКИЙ вважає, що найкраща оборона України це — реформи. Водночас він наголосив, що з боку міжнародної спільноти має зберігатися тиск проти Росії і відповідно — підтримка України.

«УКРАЇНА НЕ МАЄ НАДМІРНИХ ГЛОБАЛЬНИХ АМБІЦІЙ, АЛЕ ГОТОВА ПРИЄМНО ДИВУВАТИ СВІТ»

Що стосується 15-хвилинного виступу Президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО, то він дуже часто супроводжувався оплесками. З перших слів він подякував уряду Канади та канадській діаспорі за підтримку. «Незважаючи на відстань у 7 тис. км ми завжди відчуваємо вас поруч», — сказав він під оплески. Він попросив діаспору приїжджати в Україну не в гості, а до себе додому, щоб інвестувати в Україну і користуватися всіма громадянськими правами і я колись зможу з гордістю сказати, що в Україні проживає найбільша канадська діаспора.

Зеленський зауважив, що Україна не має надмірних глобальних амбіцій, але готова приємно дивувати світ. При цьому він вдало використав нещодавню несподівану перемогу єдиної в Канаді баскетбольної команди Toronto Raptors. «Цей приклад дуже влучно ілюструє завдання українців перемогти, коли ніхто не чекає, об’єднавшись зробити неможливе», — зауважив Зеленський.

Він також процитував слова канадського хокеїста українського походження Вейна Грецкі: «Гарантована одна річ, ви точно не досягнете мети, якщо не спробуєте. І я спробував».

«НЕ ЛЮДИНА ДЛЯ ДЕРЖАВИ, А ДЕРЖАВА ДЛЯ ЛЮДИНИ»

Після цього він наголосив на тому, які принципи збирається відстоювати. По-перше, найголовніше, людина — найвища цінність, не людина для держави, а держава для людини. І завданнями держави є «перше, допомагати, коли потрібно, друге, не заважати, якщо не потрібно, і трете, відрізняти одне від другого». 

Ключовими завданнями для своєї команди Зеленський назвав перемогу над корупцією та створення незалежних судів, децентралізацію процесів, реалізацію держави в смартфоні. Подолання монополій і боротьба з рейдерством та контрабандою, покращення кредитного рейтингу країни, масштабне залучення інвестицій. І все це заради одного, наголосив він, підвищення життя громадян країни.

При цьому Президент зауважив, що на наступній конференції він хоче говорити про наші успіхи. 

«МИ БУДЕМО НАБЛИЖАТИ АРМІЮ УКРАЇНИ ДО СТАНДАРТІВ НАТО, А УКРАЇНУ ДО НАТО»

Слова Зеленського, «ми будемо наближати армію України до стандартів НАТО, а Україну до НАТО» зустріли черговими оплесками. Водночас він нагадав, що сьогодні 300 українців бере участь у восьми операціях із підтримки миру і безпеки під егідою ООН і НАТО та спільних миротворчих груп.

Досить цікавим стало зауваження Президента, що дорога України на Захід має бути двостороннім рухом. «Ми очікуємо від західних партнерів кроків на зустріч», — зазначив він.

У цьому контексті Президент назвав два виклики. Перше, що за попередніми оцінками для відновлення Донбасу потрібно понад 10 млрд євро, сказав він, запросивши всіх на форум, який відбудеться восени в Маріуполі з метою отримання фінансування на інфраструктурні та гуманітарні проєкти в Донбасі.

«ПОТРІБНО ПОВЕРТАТИ НЕ ЛИШЕ НАШІ ТЕРИТОРІЇ, АЛЕ НАШИХ ЛЮДЕЙ — МЕНТАЛЬНО»

Другий виклик, за його словами інформаційний — «потрібно повертати не лише наші території, але найголовніше — наших людей ментально».

Зеленський також наголосив, ми ніколи не втомлюючись повторювали: Донбас і Крим — це Україна. «І це мають почути в Росії, для чого весь світ на весь голос має це казати не втомлюючись», — сказав Зеленський. При цьому він додав, що «повернення Криму і мир на Донбасі, це запорука спокійного сну і в Європі, і в світі».

На завершення Зеленський сказав: «що Україна готова долучитися до розв’язання глобальних проблем, але в нас є абсолютно нормальне питання What are the rules? Ми хочемо і маємо право їх знати. Україна більше не платитиме за свою наївність та добродушність. Нам усім потрібні чіткі правила, щоб розуміти, коли пріоритетом є глобальні інтереси, а коли національні, інакше на світовій арені ми й надалі бачитимемо подвійні стандарти. Тому давайте разом сядемо за стіл і знайдемо відповідь на питання What are the rules?»

КАНАДА НАДАСТЬ 45 МЛН ДОЛАРІВ НА ПІДТРИМКУ РЕФОРМ В УКРАЇНІ, А В СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ — 6,5 МЛН ДОЛАРІВ

На заключній прес-конференції міністр закордонних справ Канади Христя ФРІЛАНД, відповідаючи на запитання «Дня» про заяву Зеленського щодо необхідності вироблення спільних правил, сказала таке: я думаю, що це було чудове зауваження. І коли йдеться про зовнішню політику, то прем’єр-міністр Канади Трюдо виступає за світ, який живе за міжнародними правилами. Ці принципи є підгрунтям нашої зовнішньої політики. Ми справді віримо, що в разі порушення цих правил всі ми страждатимемо. Тому коли я почула, що Президент Зеленський зробив ці зауваження, то в мене виникли схожі почуття, які Канада повністю підтримує».

Вона також наголосила, що Канада разом із закордонними партнерами працює, щоб допомагати Україні рухатися до безпечного, суверенного та процвітаючого майбутнього. За її словами, Канада надасть 45 млн доларів на підтримку реформ в Україні, а в секторі безпеки — 6,5 млн доларів на підтримку поліційних проєктів. Окрім того, 45 поліцейських будуть працювати в Україні до 2024 року, сказала міністр.

Пані Фріланд повідомила, що Канада сьогодні вживає конкретних заходів проти триваючої російської агресії та засуджує рішення Москви видавати російські паспорти українським громадянам на Донбасі. Від сьогодні Канада вживатиме заходів, наголосила вона, щоб ці паспорти не використовувалися для подорожей у Канаду.

«НАШ ОБОВ’ЯЗОК НАДАВАТИ УКРАЇНІ СТАЛУ ПІДТРИМКУ»

Міністр закордонних справ Литви Лінас ЛІНКЯВІЧУС, відповідаючи на запитання щодо «What are the rules?», також вважає, що правила мають бути без виключень. «Зауваження Зеленського є правильним, що мають бути чіткі правила, які мають стосуватися всіх і їм необхідно слідувати».

Литовський міністр також зазначив, що упродовж п’яти років Україна потерпає від російської агресії, але за цей час вона робить реформи, хоча це складно і потребує багато зусиль. «Нам треба і це наш обов’язок, — продовжив він, — надавати Україні сталу підтримку, і ми погодились створити робочу групу, яка координуватиме співпрацю на солідному треку. Про результати реформ будемо говорити 2020 року, коли конференція відбуватиметься вчетверте. Я певен, що ми продовжуватимемо рухатись і намагатись зрозуміти, що ми не просто робимо технічну економічну співпрацю, а що йдеться водночас про принципи, міжнародні зобов’язання і ми маємо стояти разом, захищати це».

Перший віце-прем’єр міністр України Степан КУБІВ у своєму короткому виступі на прес-конференції подякував за пошук рецептів як Україні стати успішною країною з розвиненою економікою, заможними людьми та успішною державою. «Рецепт є. Він відомий усім ключовим країнам — учасникам конференції. Попереду велика робота: оздоровити економіку, знищити корупцію, сформувати імунітет до неї, і через ці зміни зробити Україну сильною, вільною з демократичними засадами, устроями і балансом розвитку держави», — наголосив він.

Спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт ВОЛКЕР на брифінгу для журналістів зазначив, що ця третя після Лондона, Копенгагена конференція є дуже цінною для всіх і дуже корисна. Ми перебуваємо у час динамічних змін в Україні, де відбулися президентські вибори і де на часі парламентські вибори. Це можливість для Президента Зеленського, української команди та членів міжнародної спільноти консультуватись одне з одним, аби переконатися, що в нас є спільне відчуття і розуміння того, що відбувається. Окрім цього, це спосіб зробити перший крок щодо вироблення порядку денного, як Україна та міжнародна спільнота можуть розвиватись, і які майбутні плани можуть бути. Я думаю, що це було дуже корисно.

КОМЕНТАРІ

«ЗЕЛЕНСЬКИЙ БУВ ПЕРЕКОНЛИВИМ...»

Iван ПОЧУХ, генеральний консул Чеської Республіки в Канаді, експосол Чехії в Україні:

— Мені сподобалася промова Президента України. Щоправда, вона мала більше політичну спрямованість. Президент мав би більше говорити по суті, вказуючи, як він збирається досягти мети, чи точніше, реалізувати реформи, які Україна розпочала, але не завершила. Особливо йдеться про реформу судової системи. Але й не можна очікувати від Президента такої деталізації в подібній промові. Тому я думаю, що для зовнішнього світу, він справив вельми добре враження. Він був переконливим і говорив дуже добре. Зеленський знає як працювати і як діяти на публіці. Це була досить добра промова. Але, знаючи вашу політичну систему, вирішальним тестом для нього буде отримати уряд і для цього мати більшість у парламенті, щоб досягти того, чого він прагне досягти.

Бажаю йому успіху.

«ЗЕЛЕНСЬКОМУ ПОТРІБНО ПОЧАТИ ПОКАЗУВАТИ РЕЗУЛЬТАТ»

Богдан КУПИЧ, віцепрезидент з розвитку бізнесу, компанія MKCORE, представник Конгресу українців Канади в Україні:

— Надія, що слова Президента перетворяться на дії, є. Але про це ще зарано казати, попереду парламентські вибори. Після них залишиться сто днів максимум, щоб люди відчували ці зміни і вірили, що в майбутньому їм буде краще. Це — виклик для Президента, який має багато навчитись і багато чого має зробити. По-перше, йому потрібно зібрати команду, по-друге, почати проголошувати не гарні промови, а показувати результат. А нині в нього медовий місяць. 

«...УКРАЇНА ПОСТАВИЛА МІЖНАРОДНІЙ СПІЛЬНОТІ ПЕВНЕ ЗАВДАННЯ»

Роман ВАЩУК, посол Канади в Україні.

— Це була сильна промова, зокрема в поставленому Президентом питанні, хто встановлює правила — його слова, сказані англійською мовою What are the rules? Це важливо, адже, звичайно, учасники конференції ставлять питання чи завдання Україні. А тут Україна поставила міжнародній спільноті певне завдання. І це питання ми самі собі ставимо. Тому тут є поле для спільної співпраці.

Окрім того, мені сподобалась ідея, яка чітко висловлена, щодо того, що держава має служити людям. А також наголос Президента на важливості оборонного сектору, внутрішнього розвитку та гуманітарно-наступального тону щодо Донбасу. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати