Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто програє від популізму?

Експерт: «Заклики не сплачувати компослуги нашкодять лише комунальним підприємствам та самим киянам, а не центральним органам влади»
03 квітня, 10:17
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учасники вчорашньої опозиційної акції під стінами Верховної Ради закликали киян не сплачувати комунальні послуги, доки не буде оголошено про призначення міських виборів. Наскільки доцільними є заклики щодо несплати компослуг й чим це може обернутися для самих мешканців столиці, «Дню» розповіли експерти. Більшість з них єдині — заклик має безвідповідальний характер і його виконання лиш нашкодить людям.

Павло КАЧУР, виконавчий директор Альянсу «Нова енергія України», екс-міністр житлово-комунального господарства:

— Заклики не платити за комунальні послуги до оголошення виборів у столиці потрібно сприймати як певну реакцію на порушення конституційного права людей вибирати собі владу. Звісно, за звичайних умов такий заклик — не нормальний. Адже люди отримують послугу, і мають за неї платити. Але коли ігноруються їхні права, це (несплата рахунків за воду і тепло. — Ред.) — це спосіб звернути на себе увагу. Хоча у цьому випадку «звертаються» не до тих. В кінцевому випадку в програші будуть комунальні підприємства міста Києва, а не центральні органи влади, які відповідальні за те, щоб призначити вибори в Києві.

Я б радив ставитись до цього заклику як до популістського. Політично я на боці того, щоб акціями привертати увагу до проблеми. Але мені здається. що спосіб вибраний не той. Він скерований не проти того, хто винен у проблемі.

Тетяна БОЙКО, керівник житлово-комунальних програм громадської мережі «ОПОРА»:

— Не хотілось би питання, яке лежить в суто економічній площині, ставити в залежність до політичної. Тому що житлово-комунальні послуги залежать не лише від голови КМДА. Але такі дії (несплата рахунків за комунальні послуги. — Ред.) можуть суттєво підірвати економічну ситуацію в місті.

Кияни все одно сплатять комунальні рахунки: якщо не по-доброму, то після судового рішення. Виконавців комунальних послуг не можна поставити в пряму залежність до політичної влади міста. Якщо вони не отримуватимуть кошти за надані послуги, це паралізує місто: Київтеплоенерго припинить електропостачання чи подачу гарячої води, Водоканал відключить воду, на вулицях не прибиратимуть сміття тощо. В результаті, від таких суто популістських закликів можуть постраждати самі ж кияни.  

Павло РОЗЕНКО, народний депутат, фракція «УДАР»:

— По-перше, до суспільства потрібно ставитися з повагою, а по-друге, будь-які протестні дії слід погоджувати всередині опозиційних сил. Заклики до несплати комунальних послуг можуть призвести лише до того, що неплатникам буде нараховуватися пеня. Окрім того, можлива конфіскація майна чи навіть, у тяжких випадках, житла. Існує багато інших, набагато ефективніших форм тиску на владу.

Заклики до несплати комунальних послуг були ефективними й мали місце у історії Києва, підчас суттєвого й необ рунтованого підвищення тарифів. Тоді, не сплачуючи за послуги, кияни досягли зменшення цін. Нині ж змішувати політику й «комуналку» не зовсім правильно. А сам заклик є дещо популістським. Загалом, подібні речі треба координувати й, головне, розуміти їхні наслідки не для політиків, в першу чергу, а для звичайних людей. Сподіваюся, цей заклик не мотивує киян до несплати комунальних послуг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати