Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Лазаренкiвці» підсиджують «регіоналів»?

05 жовтня, 00:00

У Дніпропетровській міськраді створена міжфракційна депутатська група «Согласие». До її складу увійшли 92 з 120 народних обранців, які представляють сім фракцій — від Партії регіонів до НСНУ й БЮТу. Ініціативу колег організовано проігнорувала лише фракція комуністів, яка вважає, що в міськраді й без того існує коаліція більшості. У лавах цієї коаліції під назвою «Рідний Дніпропетровськ» відразу після виборів об’єдналися Партія регіонів, КПУ, блоки П. Лазаренка, Н. Вітренко й «Не Так!».

Протягом п’яти місяців їй довелося відбивати судові атаки «помаранчевих», незадоволених розподілом у міськраді керівних посад. Перемогу «рідних днепропетровців» в основному забезпечив тандем регіоналів і лазаренківців, що мали в складі депутатського корпусу 45 і 17 місць відповідно. Разом зі своїми союзниками по коаліції вони сформували не лише просту, але й кваліфіковану більшість, яка дозволяє при необхідності самостійно проводити сесії, незважаючи на позицію міського голови. Враховуючи цю обставину, мер Дніпропетровська Іван Куліченко вирішив за краще піти на компроміс із коаліцією, поступившись регіоналам посадою секретаря міськради й погодившись із розподілом посад у постійних комісіях. На якийсь час багатьом здалося, що ситуація в міськраді стабілізувалася й більшість разом із міським головою, який змінив свою орієнтацію, без особливих проблем зможе керувати мільйонним містом. Поява величезної міжфракційної групи, яка чисельніша за коаліцію більшості, й участь у ній «помаранчевих» показує, що ситуація в депутатському корпусі не така вже й проста.

На запитання журналістів депутати-ініціатори створення групи «Согласие» пояснили свій крок «прагненням до конструктивної співпраці» всіх фракцій. Такий формат відносин, за їхніми словами, дозволяє депутатам від БЮТу і НСНУ, які не входять у коаліцію більшості, брати активну участь у розробці й ухваленні рішень «на благо рідного міста». Не секрет, що дніпропетровські бізнесмени, які записалися перед виборами в соратники Ю. Тимошенко й В. Ющенка, м’яко кажучи, сіли в калюжу. Усупереч усім розрахункам, вони виявилися не при владі, а в опозиції, й тепер змушені лише спостерігати як інші, користуючись своїми повноваженнями, розподіляють бюджетні гроші, розпоряджаються землею й майном. У такій ситуації нерви в багатьох «опозиціонерів» не витримують: одні почали перебігати у фракції партій і блоків із коаліційної більшості, інші шукають «конструктивної співпраці» з переможцями. Найбільше виграла тут Партія регіонів, лідер якої В. Янукович сьогодні очолює український уряд. Кількість перебіжчиків до й без того досить чисельної фракції міськради стала зростати. Однак слідом за цим неспокій уже охопив союзників регіоналів по коаліції «Рідний Дніпропетровськ» і передусім з блоку П. Лазаренка. Якщо досі саме лазаренківці мали в міськраді золоту акцію й без них регіонали не мали стійкої й безумовної більшості, то кількість перебіжчиків, що зараз усе збільшується, обіцяє Партії регіонів одноосібне лідерство в міськраді. І, судячи з усього, не за горами той день, коли вона зможе обійтися й без союзників. Принаймні регіонали не залежатимуть, як раніше, повністю від їхньої підтримки, й золота акція лазаренківців утратить колишнє значення. А разом із нею можна втратити всі «хлібні» місця в міськраді, передусім контроль над найбільш владною постійною комісією, яка займається виділенням земельних ділянок.

Чи варто говорити, що подібна перспектива може не на жарт занепокоїти кого завгодно. Як кажуть у місьрадівських кулуарах, занепокоїла вона й фракцію П. Лазаренка, в лавах якої перебувають не лише його старі соратники, але й старший син, тесть і кум. Стверджують також, що лідер лазаренківської фракції в міськраді підприємець Загід Краснов зовсім не випадково очолив новостворену депутатську групу «Согласие». Незважаючи на те, що до її складу ввійшли й регіонали, насправді ця витівка направлена на те, щоб згуртувати навколо лазаренківців нову депутатську більшість — із числа тих, хто стурбований зростаючим впливом Партії регіонів. Найсміливіші уми міськради пророкують, що в недалекому майбутньому між регіоналами й лазаренківцями станеться розкол і спалахне сутичка за лідерство в депутатському середовищі, а отже, й за володіння керівними посадами. Не виключено, що битва передусім розгортатиметься навколо розподілу й продажу земельних ділянок. Принаймні на останній сесії, як багато хто помітив, вже пролетіла перша «іскра». Депутат від Партії регіонів Євген Бачев несподівано піддав різкій критиці «сваволю й правовий нігілізм», що панує, на його думку, під час виділення земельних ділянок. Партнери по депутатській більшості з блоку П. Лазаренка, розуміючи, що стріли летять в їхню сторону, слухали промову регіонала хоча й насторожено, але водночас зневажливо посміхаючись.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати