Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лейбористи модернізують Велику Британію

04 жовтня, 00:00

Лейбористська партія Великої Британії вчора завершила свою партійну конференцію, найвидатнішою ознакою якої стало те, що лейбористи після 18 років перебування в опозиції знову керують країною. Напередодні й під час конференції в містечку Брайтон лунали застереження, що представники лівого крила партії і затяті прихильники "визволення трудящих" можуть спричинити розкол, коли повстануть проти правового спрямування політики теперішнього лідера - Тоні Блера. Проте, схоже, що навіть загартовані у класовій боротьбі серця радикалів розтопилися з радощів від того, що на конференції промову виголошував лейборист - прем'єр-міністр країни. Адже зазвичай переможцям прощають багато.

Тоні Блер на конференції проголосив курс на побудову модерної Великобританії. "Ми звільнитися від ілюзій, тому усвідомлюємо, що Британія не може бути наймогутнішою в світі, ми також знаємо, що давно минули дні, коли вона була найбільшою, - сказав Тоні Блер, - але наша країна може бути найкращою!.."

Переможені консерватори намагаються докричатися до британців, що на шлях до найкращого країну вивели саме вони і звинувачують лейбористів у тому, що ті безсоромно перебрали собі на озброєння економічну стратегію консервативного уряду.

Лейбористи справді відмовилися від соціалістичних гасел націоналізації провідних галузей економіки країни. Міністр фінансів - лейборист Гордон Браун - розробив бюджет, який ошелешив усіх жорсткістю. Уряд Тоні Блера не лише відмовився від збільшення соціальних витрат, а навіть, ризикуючи збурити молоде покоління, проголосив запровадження платні в університетах. Застереження, що від плати будуть звільнені студенти з малозабезпечених родин не заспокоїло нікого. Консерватори на таке зважитися не могли.

Тоні Блер потребуватиме чимало добре освічених фахівців для запровадження стратегії своєї партії. Модерна економіка передбачає нові технології та нові професії, і трансформація розпочалася вже давно. Лейбористам потрібно тільки допомогти, створивши сприятливі умови. Про зміни свідчать такі дані: упродовж минулих вісімнадцяти років кількість робочих місць, пов'язаних із фізичною працею, у Великобританії знизилася з 32% до 18%. У виробничій сфері кількість працівників зменшилася з 7 млн. до приблизно 4 млн. Троє з чотирьох британців нині працюють у сфері послуг, і вже віддавна британська індустрія популярної музики та звукозапису приносить від експорту більше прибутків, ніж продаж британської сталі. Отже, цілком закономірно буде бачити в лавах оновленої лейбористської партії щораз менше шахтарів та сталеварів і більше фахівців із комп'ютерного програмування.

Проте оглядачі в Сполученому Королівстві застерігають лейбористів від ейфорії, адже наміри "інвестувати в британські мізки" проголошувалися ще в маніфесті партії 1964 року. Якщо уряд Тоні Блера не зможе перетворити хоча б частину гасел на дійсність, сміливі плани створити модерну Великобританію загрожують вилитися в розчарування.

Лондон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати