Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Минуле не повинне перешкоджати зближенню народів

08 квітня, 00:00

У неділю завершив роботу Конгрес українців Польщі, який відбувався у Варшаві протягом двох днів. Напередодні 50-річчя трагедії українського населення Польщі - проведення 1947 року операції "Вісла" - понад 300 делегатів, які представляли 20 організацій українців, приїхали в столицю країни на цей форум. Ініціатором проведення конгресу був Союз українців у Польщі. Участь у конгресі взяли делегація громадських організацій з України, представники української діаспори із США, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Угорщини, Литви, Чехії, Словаччини, Росії, Австралії, Японії.

Не залишилися байдужими до конгресу й політики. Листи з поздоровленнями надіслали президенти Польщі та України. Олександр Квасневський запевнив у намірах щодо зближення Польщі та України. Президент України Леонід Кучма не має сумнівів у тому, що акція "Вісла" буде справедливо оцінена на міждержавному рівні. Перед учасниками форуму від імені сенату виступила віце-маршал Зоф'я Куратовська, а від сейму віце-маршал Олександр Малаховський. Він зауважив, що "відкрити правду про історію - це розтроюдити рани, а ми мусимо рани лікувати і не допустити, щоб наші внуки були вплутані в конфлікти своїх дідів та прадідів".

Делегати форуму від імені всіх українців, які проживають у Польщі, ухвалили "Послання до польського народу", в якому йдеться про "поєднання та вибачення". Були ухвалені також звернення до президента та прем'єр-міністра сейму Польщі. У цих документах йдеться про те, що українці домагаються засудження акції "Вісла", повернення майна виселеним особам або їхнім спадкоємцям, допомоги Польської держави для українців, які хочуть повернутися і відродити зруйновані села, надання в'язням табору праці в Явожні пільги, що їх мають інші жертви сталінських репресій.

Лідери української меншини підкреслювали, що шлях до поєднання народів стане коротшим, якщо поляки та українці не будуть пов'язувати акцію "Вісла" з трагедією поляків на Волині.

- Це дві окремі справи, - сказав українець Володимир Мокрий із краківського Фонду св. Володимира. - Це неправда, що переселення українців було відповіддю на вбивства поляків боївками УПА. Треба, щоб наші брати на Україні відкрили всю правду про Волинь, а ми в Польщі доб'ємося правдивої оцінки акції "Вісла".

У багатьох виступах учасників конгресу наводились приклади страждань українців, але одночасно мовилось і про те, що бажання належної оцінки трагічного минулого не повинне стати на шляху поєднання між Україною та Польщею.

Варшава

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати