Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нічого не змінилося»

Поновлення на посаді голови ДФС Романа Насірова — ще один удар по довірі суспільства до всіх органів влади
12 грудня, 18:30
ТРИВАЛИЙ ЧАС КРАЇНА СПОСТЕРІГАЛА ЗА ПРОЦЕСОМ НАД ЕКС-ГОЛОВОЮ ДФС РОМАНОМ НАСІРОВИМ ТА ЙОГО ФІЗИЧНИМ СТАНОМ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Воєнний стан, заяви про боротьбу з корупцією, показові затримання, вдягання кайданків перед телекамерами, а згодом теплі ковдри, медики в залах суду та зрештою поновлення на своїх посадах тих, кого вже охрестили уособленням хабарництва — суцільний оксюморон. Тим паче, враховуючи передвиборчу кампанію з відповідними обіцянками. Адже зрозуміло, що, крім відеороликів та діаграм для показовості нинішній владі потрібні ще й завершені кримінальні справи. Саме тому поновлення на посаді голови ДФС Романа Насірова стало певною мірою «вишенькою на торті» після побиття правоохоронцями футбольних фанатів у Одесі за патріотичний банер, підтвердження російського громадянства дружини першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка та інших випадків, які аж ніяк не вписуються в сувору риторику воєнного стану. Видно, що сутність процесів, які домінують у державі, не змінюється навіть за умов реальної війни, окупації та потрясінь.

«Розставляю крапки над «І» у новині про поновлення Насірова, — написала на своїй сторінці в «Фейсбук» юрист Анна МАЛЯР. — Рішення про поновлення означає що під час звільнення Кабміном Насірова було порушено норми про порядок і процедуру звільнення. Та внаслідок цього держава йому повинна виплатити 184 тисячі гривень компенсації. Новина погана, але це ще не кінець. Станом на зараз виходить, що це Кабмін незаконно звільнив Насірова. І суд не хоче брати на себе відповідальність за незаконні дії уряду. І якщо в уряді не знають, як правильно звільняти, то за це хтось має відповісти. А бажано ще й зі своєї кишені, а не з бюджету, сплатити компенсацію Насірову. Уряд оскаржуватиме зазначене рішення суду. Бо не хоче бути винним у незаконному звільненні. Якою буде ухвала наступної судової інстанції невідомо. Але якщо задовольнить скаргу уряду, тоді постає питання до компетентності та доброчесності Окружного адміністративного суду Києва, який ухвалив рішення про поновлення Насірова. Поновлення на посаді не означає, що з Насірова зняте обвинувачення у вчиненні злочину — «зловживання владою або службовим становищем». Економічна експертиза встановила, що сума завданих державі збитків близько 2 млрд. Судовий розгляд триває. Хай яким буде вирок суду, втрати для влади та започаткованих реформ все одно непоправні. Довіра суспільства до всіх органів влади, які брали участь у «переслідуваннях» Насірова, бо він це саме так назве, ризикує опуститися нижче познаки «нуль».

«Насіров, вочевидь, одержить свою грошову компенсацію більш ніж 180 тисяч гривень, — каже в коментарі «Дню» політолог Петро ОЛЕЩУК. — Але відновлення його на посаді Камбін не допустить. Це моя думка. Адже в нас уже були подібні прецеденти. Наприклад, колишній голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський. Усі пам’ятають, як демонстративно на нього вдягали кайданки. Його також було поновлено на своїй посаді через суд, але він так і не став до виконання своїх обов’язків. Вважаю, що через низку причин Насірову так само не дозволять виконувати обов’язки голови фіскальної служби. Зрозуміло, що ця історія є серйозним ударом по репутації влади. І не лише уряду. Якщо говорити про загальну оцінку ситуації, то тут маємо велике питання до судової гілки влади. Існує ще питання з належним оформленням відповідних рішень. Є відчуття, що влада не може повністю контролювати ситуацію. Це відображається зокрема у відповідних рішеннях. До речі, згадаймо, що в нас усі резонансні справи в кращому разі розвалювалися на етапі суду. А інколи і до суду не доходило. Таким чином, одіозний корумпований чиновник часто має всі ресурси для того, щоб розв’язувати подібні проблеми. Отже, за останні роки нічого не змінилося. В кого є гроші та зв’язки, той може впливати на ситуацію».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати