Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ніяких поступок» у переговорах із Кремлем!

Що ще може зробити Захід, щоб допомогти Україні звільнити Надію Савченко
05 лютого, 12:25
ФОТО REUTERS

10 лютого в Басманному суді Москви відбудеться розгляд справи української льотчиці Надії Савченко, яка незаконно утримується на території Росії. Про це написав у своєму Twitter адвокат Марк Фейгін. За його словами, Надію «зобов’язані доставити» на розгляд справи по продовженню арешту.

Днями ще один адвокат українки Ілля Новіков заявив, що вона «повільно вмирає». У коментарі «Дню» пан Новіков уточнив, що стан Надії «на грані незворотного виснаження». «Оскільки вона втратила 15 кг за час голодування і продовжує втрачати вагу, то наступна стадія — ушкодження внутрішніх органів. Якщо її відпустять зараз, то вона швидко відновиться. Але якщо її  відпустять за два тижні і вона продовжить голодувати, то не виключено,  що вона буде повністю покаліченою людиною», — зазначив у телефонній бесіді захисник Савченко.

За його словами, Надія не збирається припиняти голодування й просить людей, які пишуть їй листи, підтримати її рішення. «Це зараз дуже важливо для неї, оскільки їй важко читати всі ці повідомлення від людей, які просять її припинити голодування. Вона розуміє, що це щирі слова, але це не ті слова, які можуть допомогти їй у цій ситуації», — додав адвокат.

Ілля Новіков також розповів, що після 50 днів голодування, з урахуванням того, що Савченко «ставлять крапельницю й колють вітаміни», щоб вона не впала в кому, — «вона досі ходить сама, зв’язно говорить і почувається бадьоро». Адвокат також зізнався, що, беручись за справу Надії, він не усвідомлював, «які в неї є резерви». «Залізна жінка», — спокійно й без зайвого пафосу говорить він про українську льотчицю.

Пан Новіков також зазначив, що адвокати не довіряють російському слідству, й усе вирішуватиме лише одна людина — президент Росії Володимир Путін. Те алібі, яке раніше слідство включило до справи Надії, — також «не впливає на ситуацію». «На неї вплине лише твердість, яку повинні проявити українські, європейські й американські політики до Росії з вимогою звільнити Савченко», — додає захисник.

Чи достатньо Україна й Захід роблять для того, щоб звільнити Надію Савченко й інших українців, які потрапили в подібну ситуацію й утримуються в СІЗО Росії? На це запитання пан Новіков відповів так: «Якщо вони досі не вільні, то, вочевидь, недостатньо». Він також зауважив, що має бути «виразна політична воля й те, що до Росії дуже чітко донесуть, що без звільнення цих людей, жодних поступок і прогресу в переговорах не може бути».

«День» також звернувся до депутата Європейського парламенту Ребеки ХАРМС і запитав у неї, що робить Захід для звільнення Надії Савченко й інших українських в’язнів, яких незаконно утримує Росія?

— Відтоді як Надя вирішила оголосити голодування, люди краще стали розуміти всю екстреність цієї ситуації.

Є ризик, що Надя постраждає від свого голодування, тому я підтримую ідею, щоб ця справа з’являлася якомога більше на передовицях міжнародної преси. Савченко під великим ризиком. Я б хотіла, щоб вона припинила голодування, тому що бачу, що їй не вдається вразити цим російську владу. До того ж, вони вже оповістили, що вживуть жорстких заходів, щоб годувати й запобігти її смерті.

Цього тижня Європейський парламент розпочав нову ініціативу. Щодня один з нас відправлятиме листа російській владі у справі Надії Савченко. Мої колеги почали це позавчора, а я напишу сьогодні, в четвер.

Сам факт, що Надя Савченко — депутат Верховної Ради і є членом Ради Європи, має стати ще однією причиною для російського уряду її відпустити. Я чекала, що її відпустять на місяць раніше, під час обміну полоненими між Росією та Україною. Але сподіваюся, що зі зростанням міжнародного тиску шанси на її звільнення збільшаться.

КОМЕНТАР:

Григорій НЕМИРЯ, заступника голови партії «Батьківщина», голова  Комітету Верховної Ради України з прав людини:

– Ми не зупинимося: Надію буде звільнено. Дуже важливим на цьому шляху є те, що ПАРЄ визнала її статус і надала їй  дипломатичний імунітет. Це дозволить збільшити тиск на керівництво Російської Федерації з метою звільнення Надії Савченко. Ситуація ускладнюється тим, що Надія голодує вже 55 день, що становить загрозу не тільки її здоров'ю, але й життю.

Я вірю, що завдяки нашим спільним зусиллям разом з іншими демократичними країнами та нашими друзями  і партнерам в Україні і закордоном, Надію буде звільнено і вона займе достойне місце у Верховній Раді України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати