Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

15 лютого, 00:00

Обмін люб’язностями

Президент України Віктор Ющенко і співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северинсен (на фото) і Рената Вольвенд учора обговорили питання розвитку демократії в Україні. В. Ющенко подякував співдоповідачам комітету за їхню роботу в нашій країні. «Україна забрала в останні роки дуже багато вашого часу. Але я б хотів сказати, що без вас Україна була б біднішою. Ви зробили важливу роботу, хоча можливо, її ще не всі розуміють», — сказав він. Президент заявив, що робота, яка проводиться в рамках моніторингового комітету, є дуже актуальною для України. Водночас, відзначив В. Ющенко, в Україні усвідомлюють необхідність подальших удосконалень у сфері права, свободи слова, боротьби з корупцією, передає Інтерфакс-Україна. У свою чергу, Г. Северинсен сказала, що вже п’ять років приїжджає до України і зараз відзначає досягнення на шляху до демократії. «Учора ми зустрічалися з представниками українського ЗМІ й почули, що сьогодні журналісти в Україні можуть вільно висловлювати свою думку, і це важливий крок до демократії», — сказала вона.

Піар на уламках піраміди

Скандал із ТОВ «Еліта-Центр» експерти вже охрестили першим будівельним дефолтом. І оскільки «піраміду» зловмисники будували в Києві, як і фантомні квартири для реальних вкладників, скандал просто не міг не зачепити столичної влади. У тому числі й мера Києва Олександра Омельченка. У свою чергу цією ситуацією не могли не скористатися політичні конкуренти мера. Заступник голови БЮТ Микола Томенко заявляє про причетність представників київської міської міліції та трьох заступників мера Києва до масових квартирних афер. До речі, всі вони є кандидатами в київські депутати, щоправда, від різних політичних сил. «Ми вимагаємо проведення позачергової сесії в Київраді», — сказав Томенко позавчора на прес-конференції. Він наголосив, що розслідувати цю справу та відповідати повинна саме київська влада.

Таку активність БЮТ не могли проігнорувати «помаранчеві побратими». Виборчий блок «Наша Україна» закликав політичні сили припинити «спекуляції та цинічний піар» на скандалі з фірмою «Еліта-центр». І, не довго думаючи, запропонували свій план дій, що здебільшого складається з пунктів про створення цілого ряду робочих груп — для вироблення загальної програми дій, для запобігання подібним аферам у майбутньому. Ініціатива, звісно, нешкідлива, але в переддень виборів й особливо з урахуванням відомої «ефективності» різноманітних робочих груп надто скидається на той самий піар на уламках піраміди. Олена ЯХНО, «День»

Голосування «навпомацки»

Понад 60% українців мають твердий намір виконати свій громадянський обов’язок 26 березня — проголосувати на виборах. Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» в кінці січня цього року (опитано 2006 респондентів). Саме громадянська позиція є основним мотивом участі населення у виборах — нею керуються 43% тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці. Також понад третину виборців спонукає до участі в парламентських виборах побоювання, що їхнім голосом може скористатися хтось інший.

Твердо вирішили проігнорувати виборчий процес 4% українців, ще 4% теж не хочуть голосувати, однак можливість своєї участі в голосуванні остаточно не відкидають. Більшість цих громадян (43%), за словами наукового керівника Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, уникають виборів, тому що не вірять політикам — ні правим, ні лівим, ні владі, ні опозиції. До речі, не вірять політикам не тільки ці, «пасивні», виборці. Майже 80% українців вважають, що під час виборчої агітації політики говорять неправду. Майже стільки ж наших співгромадян заявили, що політики, ухвалюючи важливі політичні рішення, здебільшого керуються власними інтересами. Також 80% опитаних зазначили, що, на їх думку, серед політиків багато корупціонерів і хабарників.

Однак навіть із такими негативними переконаннями українці будуть обирати. Перш за все — за добру виборчу програму, успішну попередню діяльність та наявність кваліфікованої команди. Це, на думку учасників опитування, три найважливіші складові успіху партії чи блоку на виборах. Одночасно навряд чи додадуть популярності політичній силі застосування нею адміністративного ресурсу та брудних методів до суперників. Лише відповідно 6% і 1% опитаних вважають, що ці важелі впливу можуть бути ефективними.

Опитування також виявило ще одну принципову характеристику як цих виборів, так і наших виборців. Так більше половини виборців, які вже визначилися зі своїми політичними симпатіями, не знають, за кого, власне, вони конкретно будуть голосувати. Оскільки не знайомі з виборчим списком «своєї» політичної сили, або знають лише першу «п’ятірку». При цьому опитані заявляють, що список їх здебільшого влаштовує. І лише 9% виборців зазначили, що якщо у «прохідній частині» списку кандидатів від партії, яку вони мали намір підтримати, є кандидат (чи кандидати), за яких би вони ніколи не віддали свій голос, то вони не будуть голосувати за цю партію. Усі інші учасники опитування своє доволі байдуже ставлення до майбутніх парламентарів пояснюють довірою до лідера партії чи блоку (57%) та до самої політичної сили (24%). Інна ШАПОШНИК

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати