Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

29 жовтня, 00:00

Українці не вірять у чесні вибори

Більшість українців вважають, що результати парламентських виборів буде сфальсифіковано. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень з 7 по 15 жовтня. Було опитано 2117 респондентів віком від 18 років. Як повідомила вчора в Києві директор інституту Ольга Балакірева, 18% опитаних упевнені в тому, що результати виборів буде сфальсифіковано, 40% вважають, що, швидше за все, вибори буде сфальсифіковано. Водночас 19% вважають, що, швидше за все, фальсифікацій не буде, і лише 5% —упевнені в цьому.

Рейтинги ж політичних сил на середину жовтня виглядають, згідно з опитуванням, таким чином: за Партію регіонів готові проголосувати 20% опитаних, за БЮТ — 13,8%, за НСНУ — 12,3%. Крім того, 8,9% опитаних готові віддати свої голоси Соціалістичній партії України, 6,7% — Комуністичній партії України, 5,2% готові проголосувати за Народний блок Литвина і 3% — за Блок Наталії Вітренко. Водночас колишньому президенту України Леоніду Кучмі соціологи не радять йти на вибори. Лише 1% опитаних відповіли, що підтримають блок, очолюваний Л. Кучмою (якщо такий буде створено) і 1% заявили, що, швидше за все, підтримають.

Дві третини (66%) респондентів упевнені, що візьмуть участь у виборах, 17% — вважають, що, швидше за все, візьмуть участь у виборах. Швидше не голосуватимуть чи точно не голосуватимуть — 11%, вагалися з відповіддю — 6% опитаних. О. Балакірева підкреслила, що, як і раніше, найвищий рівень політичної активності спостерігається в західних регіонах країни. Там упевнені, що голосуватимуть 84% опитаних, у Криму — 56%, на Сході та в Києві — по 59% опитаних.

Серед осіб, що представляють гілки влади в Україні, найвищий рівень довіри у Президента Віктора Ющенка. Йому переважно довіряють 44%, і переважно не довіряють 48% опитаних.

НСНУ — не впливова партія. І не провладна, вважає Микола Катеринчук

Інтернет-конференції — явище в наш час досить поширене. Завдяки їм запитання політикам можуть поставити не лише журналісти, але й пересічні обивателі. Днями сайт «Обозреватель» (www.obozrevatel.com) організував таке онлайн- спілкування з головою виконкому НСНУ Миколою Катеринчуком. Враховуючи, що не у всіх читачів «Дня» є можливість користуватися інтернетом, наводимо деякі відповіді політика. Так, Катеринчук заявив, що Партія «Народний союз «Наша Україна», на його думку, не є провладною чи впливовою партією. «Я думаю, що партія на сьогодні не стала впливовою. Її не можна назвати провладною партією, оскільки вона не впливає на кадрові питання, не впливає на ті процеси, що відбуваються в суспільстві», — підкреслив Катеринчук. Він також зазначив, що на найближчому партійному з’їзді, на його думку, «піддадуть критиці ті помилки, які є в партії, і рух не у бік демократичної партії».

Голова виконкому НСНУ також підтвердив наявність переговорного процесу між «Нашою Україною» та Блоком Юлії Тимошенко. «Стосовно переговорного процесу — наразі тривають консультації. Це не переговори, це — консультації. Це спроба зблизити позиції ще до переговорного процесу й підготуватися до переговорів», — заявив Катеринчук. На його думку, ці консультації можуть мати «позитивний результат, на який всі ми чекаємо».

Як юрист, М. Катеринчук заявив, що у нещодавно звільненого генпрокурора Святослава Піскуна є шанси знову повернутися у своє крісло. «У Піскуна є шанс поновитися через суд», — сказав він. І уточнив, що це його твердження має під собою юридичні підстави.

Кібернетики пропонують ЦВК свою допомогу

Інститут кібернетики Національної академії наук готовий запропонувати свою допомогу в складанні списків виборців для парламентських виборів 2006 року. Про це сказав директор Інституту кібернетики Іван Сергієнко позавчора на зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Науковці інституту представили на цій зустрічі свої останні розробки, зокрема щодо використання комп’ютерних програм на основі кластерних технологій у різних галузях — економіці, космічних технологіях, системах для соціального забезпечення. За словами І. Сергієнка, така технологія може бути використана для складання списків виборців. За його словами, це питання вже обговорювалося, однак поки що не знайшло підтримки. «Боюся, цим може скористатися якась комерційна структура, яка може виграти тендер», — сказав І. Сергієнко. За його словами, участь Інституту кібернетики в такому проекті могла б значно заощадити кошти для складання списків виборців. Вчені інституту представили свої проекти й розробки з використанням комп’ютера, який проводить 320 млрд. операцій за секунду, передає Інтерфакс-Україна. Як зазначалося на зустрічі, використання кластерних технологій дозволить скоротити час обчислень будь-яких операцій в 8—9 разів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати