Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

21 травня, 00:00

Леонід КРАВЧУК: Владна коаліція — «це гримуча суміш»!

Перший президент незалежної України, народний депутат Леонід Кравчук вважає, що конфронтаційну ситуацію у владі створив сам глава держави Віктор Ющенко. «Коли було багато претендентів на посаду прем’єра, то претендентом номер один, як я знаю, був Порошенко. Потім Президент виконав свої зобов’язання перед Юлією Тимошенко. Таким чином, Порошенко умовно погодився, але не забув про те, що він міг бути прем’єром. Це перше», — сказав Л. Кравчук в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі. Друге, за його словами, — це те, що Президент наділив державного секретаря та секретаря Ради національної безпеки й оборони повноваженнями, які, за Конституцією, повинен виконувати прем’єр. «Конституція передбачає, що Кабінет Міністрів — єдиний центр виконавчої влади. А в нас же зараз три центри!», — зазначив Л. Кравчук. «Таким чином, у природі конфлікту всередині владної команди ми маємо протиріччя суб’єктивні й об’єктивні, створені Президентом», — вважає депутат.

Президент говорить про конфронтацію між представниками вищої влади, наче вони притираються, зазначив Л. Кравчук. «І вони самі кажуть: ми притираємось, Але не може бути такого в Кабміні, це ж не Верховна Рада, — перший віце-прем’єр говорить одне, прем’єр — інше, віце-прем’єр — ще інше, міністри — своє. Кожен виходить на трибуну та заявляє про якусь свою особливу політику. Президент проголошує загальні промови — дуже квітчасті, дуже філософсько-трансцендентальні. Але від цього нічого не змінюється», — констатував парламентарій.

Крім того, наголосив Л. Кравчук, владу поділили три політичні партії з різними філософськими поглядами — соціалісти та націоналісти. «Це гримуча суміш», — зазначив він, додавши, що бувають коаліційні уряди, де є 2-3 сили, «але там немає діаметрально протилежних поглядів».

Про нову владу Л. Кравчук також сказав: «Коли вони говорять одне, а роблять інше, то, хто не знає, думає: там є якісь причини. Та немає причин! Вони хочуть сидіти одночасно на всіх кріслах разом узятих, щоб ніхто не заважав. Уже почали говорити, що треба переглядати політичну реформу. А з чого починав Кучма? Мало влади, треба дати більше повноважень. Із чого починає Ющенко? Мало влади, дайте більше повноважень».

Скільки заробляє Зінченко?

Початковий період формування Секретаріату Президента завершився, заявив заступник державного секретаря Маркіян Лубківський. «Це був непростий період, треба було створити нову за наповненням структуру», — сказав М. Лубківський учора на брифінгу в Києві. Він наголосив, що сьогодні секретаріат працює як єдина злагоджена команда. Водночас М. Лубківський відзначив, що «становлення Секретаріату Президента триває, воно не завершене». Він акцентував, що робота секретаріату удосконалюватиметься. За його словами, в штатному розкладі Секретаріату Президента України 565 осіб — це на 12% менше порівняно з попереднім штатним розкладом адміністрації президента. На роботу на сьогодні до Секретаріату Президента України прийняли 326 осіб, залишаються вакантними 239 місць. З 1 квітня оголошений конкурс на заміщення вакантних посад. Кількість заявок на участь у конкурсі досягла понад 800. М. Лубківський розповів також про розміри місячних окладів співробітників секретаріату. За його словами, оклад державного секретаря України становить 765 грн., першого заступника держсекретаря — 747 грн., заступників — 728 грн., керівника секретаріату — 643 грн., головного консультанта — 485 грн. грн. Він додав, що, крім місячного окладу, працівники Секретаріату мають ще й надбавки.

Захист Колеснікова посилили

Інтереси обвинуваченого у вимаганні голови Донецької обласної ради Бориса Колеснікова разом з українським адвокатом Андрієм Федуром захищатиме американський правозахисник, доктор права з Вашингтона Ричард Хайбі. Він запрошений для захисту інтересів обвинуваченого як в українських, так і в міжнародному суді, повідомила агентство Інтерфакс-Україна прес-секретар Б. Колеснікова Олена Бондаренко. В інтерв’ю радіо «Свобода» А. Федур висловив надію, що Р. Хайбі прибуде до України вже наступного тижня, і юристи «плідно співпрацюватимуть». «Питання в тому, що спектр проблем навколо справи Колеснікова досить великий. Я говорив про це раніше, і я вважаю так і сьогодні: є відверте порушення прав людини в цій справі, тому ми співпрацюватимемо як у питаннях, що стосуються внутрішніх проблем, так і в питаннях захисту інтересів Колеснікова через міжнародні правові інститути», — сказав А. Федур. За його словами, це може бути суд у Нью-Йорку, а також Європейський суд із прав людини. Відповідаючи на запитання, який зв’язок між справою Б. Колеснікова та Нью-Йорком, український адвокат сказав, що питання звернення до американського суду пов’язане з ООН, де також займаються захистом прав людини. «Але я дуже хотів би сподіватися саме як громадянин України, як правозахисник, який займався не один рік правозахисною діяльністю в Україні, щоб це питання все-таки вирішили в Україні», — сказав він. А. Федур також розповів, що Р. Хайбі найнятий з ініціативи родичів і друзів Б. Колеснікова. «Це питання обговорювали зі мною як із адвокатом України, і я безперечно на це погодився. Бо я тут вбачаю певною мірою свій інтерес», — додав він.

За «три букви» — 50 тисяч і вибачення

Печерський районний суд столиці зобов’язав лідера Партії регіонів Віктора Януковича публічно вибачитися перед ветераном Василем Ярошенком, якого він образив, і виплатити йому як компенсацію 50 тис. гривень. У такий спосіб суд задовольнив позов Ярошенка до Януковича про захист честі й гідності.

Про намір подати до суду 80-літній Василь Ярошенко заявив ще в листопаді минулого року, із посиланням на РІА «Новости» повідомляє «Кореспондент» (www.korespondent.net). Приводом до цього послужив інцидент, який стався під час зустрічі Віктора Януковича з виборцями в Коростені перед першим туром президентських виборів. Василь Ярошенко, який 59 років викладав в школі українську мову, виступав проти ініціативи Януковича зробити російську мову другою державною. Про це він і сказав кандидату в президенти під час зустрічі, але у відповідь, за його словами, почув матірну лайку, а охоронці кандидата почали заламувати ветерану руки.

Аудіофайл, у якому прем’єр-міністр України посилає на «три відомі букви» ветерана Великої Вітчизняної війни, користувався великою популярністю в Інтернеті напередодні виборів.

Віктор Янукович зі свого боку готовий вибачитися перед Василем Ярошенком і виплатити йому компенсацію, проте наполягає, що не ображав його, і збирається подати апеляцію на судове рішення. Про це агентство Інтерфакс-Україна повідомили в п’ятницю в прес-службі В. Януковича. Екс-прем’єр зазначив, що йому «не потрібне рішення суду, щоб вибачитися перед будь-ким із немолодих людей, якщо хтось вважає, що я його чимось образив», він «готовий вибачитися і без суду». При цьому В. Янукович сказав, що щойно він дізнався про претензії до нього ветерана, він намагався зустрітися з ним і вибачитися. «Але мені сказали, що він відмовляється від зустрічі зі мною», — сказав лідер партії.

Разом із тим екс-кандидат на посаду президента вважає, що «у випадку, якому зараз надали такого широкого розголосу, йдеться не про навмисну або ненавмисну образу немолодої людини, а про заплановану чергову акцію проти Януковича». За словами лідера партії, ще до суду до нього надійшла інформація про підготовлювану до 9 Травня акцію, яка мала показати, «як погано Янукович ставиться до ветеранів». Він зазначив, що рішення суду мали прийняти до Дня Перемоги, проте кілька очевидців засвідчили, що В. Янукович не ображав ветерана, суд не зміг ухвалити рішення, справа затяглася. Рішення суду на користь ветерана прийняли того дня, коли опозиція проводила масові акції протесту, без урахування свідчень очевидців, «які ясно та чітко доводили, що з моїх вуст не зривалися слова образи», — заявив він.

«Сам я, щиро кажучи, зовсім не пригадую того випадку, оскільки під час передвиборної кампанії було багато зустрічей, і запитання про мову неодноразово порушували. Я завжди відповідав на ці запитання. І все ж, повторюю, якщо комусь здалося, що я його образив, якщо хтось щось переплутав або чогось недочув, то я готовий не один раз, а десять разів попросити в нього вибачення та роблю це публічно вже тепер, хоча рішення суду ще не набуло чинності. Я готовий також допомогти матеріально, навіть якщо ця людина сприйматиме цю допомогу як компенсацію. Мені приємно в будь-якій формі в міру моїх можливостей допомогти будь-кому з ветеранів, адже я знаю, як важко за нинішніх цін виживати людям», — сказав В. Янукович, додавши разом із тим: «Хоча при цьому я маю намір подати апеляцію, тому що вважаю рішення суду упередженим, несправедливим і таким, що ганьбить моє ім’я».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати