Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поставити Росію на місце»

Країни-учасники Кримської платформи вимагають від Кремля припинити агресії стосовно країн світу і дотримуватись міжнародного права
25 серпня, 16:47
КРИМ. ПЕРЕВАЛЬНЕ / ОЛЕГ ТЕРЕЩЕНКО

У саміті «Кримська платформа» 23 серпня взяли участь 46 іноземних делегацій на чолі з президентами, прем'єр-міністрами, керівниками парламентів, міністрами закордонних справ та лідерами міжнародних організацій. Таким чином, утворений переговорний майданчик для координації дій України і міжнародних партнерів з деокупації Криму та захисту прав українських громадян на окупованому півострові. На думку деяких експертів, «Кримська платформа» одна з найпотужніших дипломатичних платформ у світі, адже в G7 входять сім країн, в G20 – двадцять, при цьому і ті й інші входять до складу «Кримської платформи», навколо програми якої об’єдналися 46 країн світу, які вимагають від Росії дотримуватись міжнародного права і не порушувати стабільність в регіонах світу. Таким чином на базі «Кримської платформи» маємо практично світову антипутінську коаліцію країн, які вимагають жити за нормами і правилами ХХІ століття. 

Крім пленарного засідання учасники саміту в Києві провели тематичні панелі, які сфокусовані на основних темах саміту: «Колонізація XXI століття: подолання наслідків та відновлення прав кримськотатарського народу як інструмент деокупації Криму»; «Невизнання спроби анексії Криму є викликом для світу: як поєднати прагматичні інтереси з етичною політикою і цінностями»; «Реінтеграція Криму: через захист прав людини і сталий розвиток»; «Загрози Азово-Чорноморського регіону як виклик міжнародній безпеці: консолідація зусиль і пошуки шляхів деокупації».

Характерно, що до участі в «Кримській платформі» її організатори запрошували і російську делегацію, але офіційна Москва спочатку заявила, що готова брати участь в «Кримській платформі» тільки для того, щоб обговорити відновлення подачі дніпровської води в Крим. Пізніше офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що будь-яка участь інших держав у планах Києва, включаючи «Кримську платформу», буде розцінюватися Росією як «пряме посягання на її територіальну цілісність».

Глава МЗС Росії Сергій Лавров у своїй заяві відразу звинуватив учасників саміту в намірах «плекати неонацистські расистські настрої», а також назвав «штучно створеною русофобською акцією».

«РОСІЯ НАМ НЕ ДРУГ»

Того ж дня в Росії відреагували на проведення в Україні саміту «Кримська платформа», в Кремлі розцінили саміт як «недружній до Росії». «Ми ставимося до цього заходу як до надзвичайно недружнього щодо нашої країни. Ми категорично не сприймаємо подібні твердження щодо російського регіону, щодо Криму. В цьому плані відношення абсолютно однозначне – ставимося як до антиросійського заходу», – таку заяву зробив у понеділок прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомила російська агенція ТАСС.

У вівторок Сергій Лавров заявив інформагенції ТАСС: «Я хочу сказати, що ми знаємо про ті методи, які використовуються, щоб примушувати союзників підключатися до такого роду безглуздих акцій, тому для нас не дивно, що така помилково сприйнята солідарність членів ЄС, членів НАТО лягла в основу цієї абсолютно порожньої, пропагандистської затії, що не має жодних перспектив… Це русофобська акція, штучно створена. І будуть намагатися штучно ці настрої підтримувати, щоб підіграти ультрарадикальним неонацистських проявам у сучасній Україні. Цим проявам потурає і влада в Києві, цим проявам потурають і лідери західного світу». На противагу Сергію Лаврову у вівторок міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав минулий напередодні в Києві саміт «Кримська платформа» «надзвичайно важливою дипломатичною подією» і заявив, що «Франція не визнає і ніколи не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

«Ніхто за нас не вирішить наші проблеми. І ми, крім самих себе, нікому не потрібні. Це правда. І ми тому повинні бути по-справжньому незалежними, сильними, вільними. Головна помилка – ми думали, що Росія – наш друг, намагалися налагодити стосунки, намагалися бути якимось містком між Росією і Європою, намагалися тим і тим сподобатися. Це погано закінчилося, – заявив український режисер з Криму, колишній політв'язень Олег Сенцов  в інтерв'ю телеканалу «Настоящее время» (створений компанією RFE / RL за участю «Голосу Америки»). – Ми повинні були ще в 1991 році піти по шляху, по якому пішла Польща, і перервати будь-які близькі стосунки з Росією, яка дуже швидко «піднялася з колін», як вони кажуть, і стала знову відновлювати Радянський Союз 2.0. Ми втратили двадцять з гаком років на це, щоб це зрозуміти. Зараз уже час не втрачаємо»…

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 23 серпня прийняла звернення до міжнародного співтовариства, в якому закликала посилити міжнародну співпрацю в межах «Кримської платформи» для протидії агресії Росії. За звернення проголосували 283 депутати за мінімально необхідних 226.  Рада закликає іноземних партнерів до посилення політико-дипломатичного і економічного тиску на Росію у відповідь на порушення нею норм міжнародного права.

Зі звернення українського парламенту: «Верховна Рада, зокрема, «закликає міжнародне співтовариство утриматися від підтримки дій та ініціатив Російської Федерації, прямо або побічно спрямованих на протидію діяльності та розвитку «Кримської платформи» як інструменту консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію і реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та відновлення територіальної цілісності України». Український парламент учергове зажадав від Росії «повного виконання своїх міжнародних зобов'язань і виведення з території України своїх збройних формувань, включаючи ті, над якими вона здійснює прямий або опосередкований контроль, виведення озброєння та військової техніки, припинення злочинної практики зміни демографічного складу населення тимчасово окупованих територій Криму і Севастополя, системних порушень прав людини, в тому числі прав корінних народів, зокрема, права на збереження культурної спадщини та свободу віросповідання, а також припинення вчинення військових злочинів і злочинів проти людяності і повернення Україні повного контролю над її територією в міжнародно визнаних кордонах».

«ПИТАННЯ КРИМУ НЕ ЗАКРИТЕ»

На російські твердження, що «питання Криму закрите» відповів Президент України Володимир Зеленський, підбиваючи підсумки першого саміту «Кримської платформи»: «сьогоднішній день є, без перебільшення, історичним для України», і що «питання Криму не закрите».

Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу на саміті «Кримської платформи» вказав на те, «Український Крим був гарантією регіональної стабільності. Зараз це – «порохова діжка». З початку окупації Москва в три рази збільшила свою військову присутність на нашому українському півострові. Зі всесвітньо відомого курорту сьогодні Крим перетворився у військову базу, став плацдармом для подальшого поширення впливу Росії на регіон Чорного моря. Крим перетворився в територію, на якій грубо і системно порушуються права і свободи людини, – сказав Зеленський. – Без забезпечення належної безпеки в Чорному морі нам навряд чи вдасться повернути Крим. Окупація Криму ставить під сумнів ефективність всієї міжнародної системи безпеки, принципів територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Без відновлення довіри до цієї системи жодна держава не може бути впевненою, що не стане наступною жертвою окупації територій», – зазначив Володимир Зеленський.

«Ми провели саміт, на якому була створена потужна міжнародна коаліція для звільнення українського Криму з-під окупації Російської Федерації, – сказав Володимир Зеленський. – Це доказ того, що в нелегкій боротьбі за відновлення територіальної цілісності нашої держави, наша Україна має міцну підтримку міжнародної спільноти. Незважаючи на всі труднощі і виклики, «Кримська платформа», я вважаю, дуже успішно стартувала і її кінцевою метою є деокупація суверенної української території – Кримського півострова. Ця ініціатива, нарешті, повернула Крим в міжнародний порядок денний. Питання, яке більше семи років  в такій критичній площині взагалі не обговорювалося в будь-якому міжнародному форматі, сьогодні є пріоритетним для наших друзів і партнерів, для міжнародної спільноти, країн Європейського союзу, країн НАТО. Щиро вдячний всім партнерам, які приєдналися до «Кримської платформи». Це представники понад 40 країн. А також ще раз дякую представникам Європейського союзу, НАТО, Ради Європи, ГУАМ».

Він заявив, що Росія повинна негайно припинити порушення прав людини в окупованому Криму. «Кримська платформа» чітко фіксує, якщо коротко, невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією; зобов'язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції щодо Росії в разі подальшої агресії; об'єднання всіх країн-учасниць «Кримської платформи» заради зміцнення безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні. Вперше на міжнародному рівні Російська Федерація визнана державою-окупантом. І, згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, вона повинна негайно припинити порушення прав людини в окупованому Криму, забезпечити прямо зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних, гуманітарних, правозахисних організацій», – зазначив Володимир Зеленський. Він додав, що в кожній країні буде визначено відповідальну особу для співпраці в новому офісі «Кримської платформи», який відкрили того ж дня.

Президент України також закликав Росію приєднатися до «Кримської платформи» і підписати Декларацію, яку ухвалили за підсумками саміту і висловив думку, що підпис представника Російської Федерації може бути поставлений «на саміті «Кримської платформи» в Ялті».

Президент України Володимир Зеленський зазначив: «Я подумав про те, що Росія, яка, звичайно, не брала участі в нашому саміті, але Росія так активно обговорювала, коментувала і реагувала – була настільки активна, що склалася враження, що вона – повноцінний учасник «Кримської платформи». Якщо цей майданчик настільки цікавить її – ми запрошуємо Росію приєднатися до «Кримської платформи» для спільного виявлення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки». «Кримська платформа буде працювати не тільки в Києві. У Києві буде центральний офіс, а в багатьох країнах, де є підписанти – там будуть відкриватися ті чи інші напрямки, пов'язані з деокупацією Криму», – заявив Зеленський.

ДЕКЛАРАЦІЯ УЧАСНИКІВ «КРИМСЬКОЇ ПЛАТФОРМИ»

Країни, які взяли участь у першому саміті «Кримської платформи», підписали спільну Декларацію із закликом відновити територіальну цілісність України в міжнародно визнаних кордонах. Учасники саміту заявили, що «Росії не вдасться легітимізувати тимчасову окупацію Криму і Севастополя». Будь-яка зміна статусу АРК і міста Севастополя як невід'ємної частини суверенної території України не визнається і не буде визнаватися.

З тексту Декларації: «Учасники вітають необхідні спільні дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, підкреслюють, що будь-яка зміна статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як невід'ємної частини суверенної території України не визнається і не буде визнаватися, і спроби Росії узаконити тимчасову окупацію і неправомірне захоплення неприйнятні», – йдеться в документі.

У Декларації також зазначено, що учасники «Кримської платформи» «засуджують постійні порушення, зловживання і систематичні необґрунтовані обмеження прав людини і основних свобод, з якими стикаються жителі Криму, такі як: право на мирні зібрання, права на свободу вираження поглядів і переконань, релігійних свобод, асоціацій, обмеження можливості знаходити, отримувати і поширювати інформацію, а також втручання і залякування, з якими стикаються журналісти, правозахисники та адвокати у своїй роботі, тривалу мілітаризацію Криму, яка підриває безпеку і стабільність у регіоні Чорного моря, перешкоди навігаційним правам і свободам, які реалізуються відповідно до міжнародного права, включаючи перешкоджання вільному проходу суден через Керченську протоку в Азовське море і з нього, а також підкреслюють, що такі перешкоди мають негативні економічні наслідки для українських портів в Азовському морі і міжнародних торгових потоків, продовження змін демографічної структури на окупованому півострові шляхом переселення громадян Росії до Криму».

Підпис під Декларацією поставили представники таких держав: Україна, США, Канада, Великобританія, Японія, ЄС і всі країни-члени ЄС окремо (Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція та Естонія), Ісландія, Норвегія, Швейцарія, Чорногорія, Північна Македонія, Молдова, Грузія, Туреччина, Нова Зеландія і Австралія.

УРЯДИ КРАЇН СВІТУ ЗАСУДЖУЮТЬ ПРАКТИКУ РОСІЇ, ЯКА КЕРУЄТЬСЯ «ЗАКОНОМ ДЖУНГЛІВ»

На пленарному засіданні саміту виступили всі глави делегацій всіх країн-учасниць. «Сім років Росія продовжує підривати цілісність і неподільність, суверенітет України, що загрожує безпеці українських громадян. Ці дії, таким чином, загрожують безпеці всіх нас – через відверте нахабне порушення міжнародного права і встановленого міжнародного порядку, – заявив глава МЗС Австрії Александер ШАЛЛЕНБЕРГ. – Це означає, що вони керуються не верховенством права, а «законом джунглів». Тому ми зібралися тут сьогодні, щоб зробити просту заяву: цього не може бути і не повинно бути. Ми не повинні терпіти, коли одна держава загрожує суверенітету іншої. Ми ніколи не погодимося на порушення міжнародно визнаних кордонів України. Навпаки, ми піднімемо наш голос, в черговий раз виступаючи за те, щоб не визнавати окупацію і мілітаризацію Росією Криму, Азово-Чорноморського регіону. Ми хочемо заявити про системні порушення прав людини, в тому числі кримських татар. Ми знаємо, як там місцевих жителів незаконно змушують служити в російській армії. Ми знаємо, які загрози ця окупація приносить релігійним меншинам, у тому числі кримським татарам, як це загрожує збереженню традицій і культури. Для того, щоб цю тенденцію побороти, необхідно об'єднати дипломатичні зусилля, і тому Австрія підтримує створення «Кримської платформи».

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют ЧАВУШОГЛУ під час саміту «Кримської платформи» 23 серпня заявив, що цей захід «відкриває сторінку мирного повернення Криму Україні». «Сім років пройшло з моменту незаконної анексії Криму. Наша підтримка територіальної цілісності України залишається міцною. Наш голос сильно звучить серед інших голосів проти такого відвертого порушення міжнародного права. Ми зібралися тут, щоб підтвердити нашу солідарність і відданість нашій боротьбі. «Кримська платформа» – це ще і питання людей», – сказав Чавушоглу.

Він нагадав, що в Туреччині проживає дуже багато представників кримськотатарського народу, і «ми підтримуємо прагнення кримських татар до збереження єдності і незалежності України». «Знаєте, є така приказка: «Впасти простіше, ніж піднятися знову». Протягом історії кримські татари знали і падіння, і злети. І ми підтримуємо прагнення кримських татар до збереження єдності і незалежності України. Хочу наголосити на необхідності підвищення світового усвідомлення значення цієї проблеми – анексії Криму. Ми повинні повернути правоможність міжнародного права. Ми розуміємо, що легкого вирішення цієї проблеми не існує», – сказав Чавушоглу. Він також висловив жаль з приводу того, що міжнародна система, включаючи механізм і систему ООН, не «дуже сприяє» деокупації Криму.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа ДЖЕМІЛЄВ заявив на саміті «Кримської платформи», що за сім років перебування Криму під контролем Росії туди переселилися «за різними оцінками, від 600 тисяч до півтора мільйонів російських громадян», а 30 тисяч кримських татар змушені були покинути півострів. Він нагадав про зобов'язання країн, які в 1995 році гарантували суверенітет України, про заключний акт Гельсінських угод, Статут ООН, де ідеться про недоторканність державних кордонів. За словами Мустафи Джемілєва, «ООН не буде в змозі запобігати і припиняти агресію, захоплення чужих територій і міжнародний бандитизм, поки агресор буде мати право вето в Раді безпеки ООН».  У заключній частині свого виступу Мустафа Джемілєв процитував кримськотатарську приказку: «Царство шакалів триває доти, поки не прокинуться і не піднімуться на ноги леви». Він висловив надію на те, що світова спільнота «дуже скоро підніметься на ноги», щоб в Криму діяло «право, а не груба сила».

Президент Фінляндії Саулі НІІНІСТЕ у своєму виступі на саміті «Кримська платформа» процитував тези з Гельсінського Заключного акта, підписаного в 1975 році, в основі якого, за його словами, «лежать десять принципів, що регулюють відносини між державами», які «починаються знайомим списком: суверенітет, утримання від загрози або застосування сили, непорушності кордонів і територіальної цілісності». «Ці принципи є важливою основою європейського порядку безпеки, і ми повинні непохитно захищати їх», – підкреслив він.

«Всі ми, ті, що зібралися тут сьогодні, знаємо, що для України це не просто питання принципу, а сувора реальність, – заявив президент Фінляндії. – Фінляндія твердо підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Фінляндія підтримує міжнародні зусилля з відновлення територіальної цілісності України. Ми повинні не тільки захищати його букву, а й відродити дух Гельсінкі. Готовність противників до діалогу, попри їхні розбіжності, може послужити майбутньому нашої планети в цілому. Щоб вирішити наші спільні проблеми, ми повинні взяти на себе відповідальність перед прийдешніми поколіннями. Щоб «забезпечити умови, в яких наш народ може жити в істинному і міцному світі», нам необхідно відновити довіру. Коротше кажучи, світові потрібен дух Гельсінкі», – зазначив президент Фінляндії.

Президент Литви Гітанас НАУСЕДА заявив, що Литва «ніколи не визнає окупацію Криму і завжди буде підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України». «Я вітаю ініціативу і демократичні зусилля міжнародного співтовариства з припинення тимчасової окупації Криму. Міжнародне право має переважаючу силу», – написав він у Твіттері.

Президент Латвії Егілс ЛЕВІТС на саміті «Кримської платформи» 23 серпня запропонував створити в парламентах країн-учасниць, а також в міжнародних асоціаціях групи підтримки майданчика з деокупації Криму. «Латвія була однією з перших країн, яка заявила про участь у «Кримській платформі», – сказав Президент Латвії Егілс Левітс. –  Зараз у нашому парламенті була створена група, яка займається підтримкою «Кримської платформи». Ми пропонуємо іншим парламентам подумати про створення таких же груп. Ми також вважаємо, що було б доцільно подумати про створення груп підтримки «Кримської платформи» в міжпарламентських і міжнародних асоціаціях. Це сприяло б досягненню цілей платформи, і підтримку релевантності питання Криму в міжнародному порядку денному».

Голова Європейської ради Шарль МІШЕЛЬ заявив на саміті «Кримська платформа», що в ЄС не визнають зараз і не визнають надалі «незаконну анексію Криму і Севастополя Росією». «Ми будемо продовжувати нашу політику невизнання цього і будемо надалі виступати проти будь-яких порушень міжнародного права. Такі незаконні дії будуть нести загрозу довірі і світу. І ми бачимо підтвердження того, що триває з 2014 року. Наша мета – зробити так, щоб незаконна анексія ніколи не стала легітимізованою. ЄС також вводить заходи, які допомагали б Україні долати наслідки анексії в рамках нашої безпрецедентної підтримки країни, в рамках нашої співпраці, угоди про асоціацію з ЄС. Понад 16 млрд євро ЄС надав Україні з 2014 року. Позиція щодо Криму повинна залишатися на високому рівні в міжнародному порядку денному. І ми свідчимо нашу незмінну підтримку цього. Ми будемо активно реагувати на загрозу міжнародному порядку», – заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Прем'єр-міністр України Денис ШМИГАЛЬ під час виступу на першому саміті «Кримської платформи» заявив про безпрецедентні збитки країни від російської анексії в Криму: «Окупація Криму – це не внутрішня проблема України. Це проблема світового масштабу, яка руйнує систему міжнародної безпеки. Україна зазнала величезних економічних збитків від окупації Криму. Загальні потенційні збитки оцінюються сьогодні експертами в розмірі більше ста мільярдів доларів – це втрачені природні ресурси, втрачені активи держави, втрачена промисловість і втрати людей, які страждають від окупації Росії», – заявив Шмигаль.

Член делегації України в ПАРЄ, народний депутат України Рустем УМЕРОВ, коментуючи журналістам подію, висловив думку, що таким чином Україна дає сигнал жителям анексованого Криму, «які чекають на деокупацію». «Нам, як для країни, дуже важливо давати сигнали міжнародній спільноті, що боротьба триває, ми боремося правовим, дипломатичним, ненасильницьким способами. Для нас це дуже важливо... Давайте подивимося з точки зору прав людини: важлива справедливість. Люди хочуть справедливості. І наша країна робить все можливе, щоб в правовому полі ми мали всі аргументи для того, щоб змусити Росію вийти з наших територій – з Криму та Донбасу. Відповідно, для нас дуже важливо підкреслювати нашу правоту через право, політику та дипломатію», – підкреслив Рустем Умеров.

«НЕ ДОЗВОЛИМО ПЕРЕТВОРИТИ КРИМ В «СЛІПУ ПЛЯМУ» НА КАРТІ»

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча ДЖОАНЕ заявив під час саміту «Кримська платформа» в Києві: «Ми підтверджуємо рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна і Грузія стануть членами НАТО, і ми хотіли б вітати готовність України вирішувати конфлікт на сході країни мирним шляхом. Також ми захищаємо ваш суверенітет, включаючи невизнання легітимною анексії Криму… Український народ вибрав шлях до свободи, демократії та євроатлантичної інтеграції», – сказав заступник генсека НАТО.

Глава правління «Кримської правозахисної групи» Ольга СКРИПНИК заявила під час виступу на саміті «Кримська платформа», що в результаті російської анексії Криму на півострові близько двох мільйонів українців «стали заручниками цієї ситуації», і нагадала про випадки переслідування Української православної церкви в Криму, мілітаризації системи освіти і загрозу українській ідентичності на півострові. «Жоден кримчанин не може відчувати себе захищеним. Це є політично мотивованим переслідуванням через присутність військ Російської Федерації, включаючи також і дітей. Знищуються всі риси української самобутності і культури. Утиски щодо православної церкви України, а також спроби відрізати всі зв'язки між кримськими татарами і їх батьківщиною. Інформаційна ізоляція і загрози навколишньому середовищу. Умовою для захисту прав людини і відновлення порушених прав повинна бути деокупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Без цього буде неможливо гарантувати безпеку регіону», – заявила вона.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ у своєму виступі на першій тематичної панелі саміту «Кримська платформа» нагадав про «проблему колонізації анексованого Криму громадянами Росії і необхідності відновлення колективних прав корінного кримськотатарського народу, включаючи право самовизначення на своїй історичній Батьківщині – в Криму, який є невід'ємною частиною України». Чубаров підкреслив, що Росія досі не виконала жодної з вимог, які містяться у великій кількості резолюцій, заяв, декларацій, схвалених протягом останніх семи років ООН, Радою Європи, ОБСЄ, ЄС та іншими міжнародними організаціями, які закликають Росію припинити збройну агресію і звільнити окуповані нею українські території, в тому числі Кримський півострів. «Санкції, які здійснюються щодо Росії міжнародними організаціями та іноземними державами, хоча і вплинули на зниження рівня агресивності російської Федерації щодо України, залишаються недостатніми, щоб змусити Москву звільнити окуповані нею Крим і місто Севастополь і дотримуватися надалі норм і принципів міжнародного права. Здається, настав час, коли стан «глибокої заклопотаності», в якому міжнародне співтовариство перебуває протягом семи років, має змінитися на стан максимальної мобілізації і переходу на практичні дії», - заявив Чубаров. Він додав, що Росія з 2014 року проводить політику переселення своїх громадян на Кримський півострів одночасно намагаючись витіснити з Криму всіх нелояльних кримчан. Ці дії є прямим порушенням Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року «Про захист цивільного населення під час війни» і закликав міжнародну спільноту «приділити увагу деколонізації Криму в період його деокупацію і реінтеграції».

Міністр економіки і енергетики ФРН Петер АЛЬТМАЙЄР, виступаючи на саміті «Кримської платформи», сказав: «Анексія Криму – вце наруга над верховенством права. Ми бачимо, які загрози це несе, зокрема кримським татарам та іншим жителям півострова. Ми не дозволимо перетворити Крим в «сліпу пляму» на карті. Ми разом з Україною засуджуємо цю анексію і закликаємо до нових переговорів по відновленню українських кордонів».

Міністр енергетики США Дженніфер ГРЕНХОЛМ вважає, що «Кримська платформа» повинна сприяти залученню Росії до відповідальності за анексію Криму і збройну агресію на сході України. «Наша підтримка України буде залишатися конкретною, суттєвою. Ми вже надали 4,9 млрд доларів допомоги Україні тільки з 2014 року і ця підтримка буде тривати. Ми будемо надавати підтримку Збройним силам України, зокрема щодо захисної зброї, обладнання в боротьбі з російською агресією. Ми будемо продовжувати дипломатичні зусилля, які ми застосовуємо разом з нашими союзниками і партнерами, для вирішення конфлікту на сході України. Ми хочемо поставити Росію на її місце. Ми хочемо домогтися припинення її втручання на сході України і анексії Криму», - сказала Гренхолм.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати