Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про колективну відповідальність режиму Путіна

Експерти про фігурантів «кремлівського докладу» та чому деякі особи туди не потрапили
02 лютого, 17:12
ФОТО REUTERS

Нещодавно Мінфін США опублікував так звану «кремлівську доповідь», куди увійшли політики та олігархи, які мають зв'язки з Володимиром Путіним.

Цей перелік став продовженням закону про санкції, який американський президент Дональд Трамп підписав у серпні 2017.

Самі ж санкції на цих людей автоматично поширюватися не будуть, однак це може спонукати банки та інші організації у США та Європі не вести з ними бізнес.

Днями у медіа-центрі «Guildhall» відбулась панельна дискусія, у якій взяли участь керівник Центру досліджень проблем РФ Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний, керівник Центра оборонних реформ Олександр Данилюк та політичний аналітик Олеся Яхно-Бєлковська.

Говорили про фігурантів «кремлівського докладу» та чому деякі особи туди не потрапили.

«Йдеться конкретно про колективну відповідальність режиму Путіна: всіх міністрів, весь істеблішмент, економічна еліта. Сигнал Заходу такий: «Ви всі відповідаєте за політику Путіна», - розповідає Максим Розумний. При цьому, на думку експерта, США не відмовляються від персонального підходу загалом, про що свідчать санкції проти окремих персоналій та компаній.

Олеся Яхно-Бєлковська повідомила, що хоча є і закрита частина цієї доповіді, оприлюднення цих списків — старт великого процесу та нових можливостей протидії Росії.

Тим часом, російські медіа говорять про повну безперспективність нових санкцій з точки зору впливу як на еліти, так і на простих громадян.

Але аналітик обґрунтовує: «Російська пропаганда може довгий час об'єднуватися проти цього, але це буде реально впливати на економіку. Початок 2018 року вже є доказом, варто згадати про закриття Резервного фонду РФ. З такими перспективами це може очікувати і фонд Національного розвитку, що також вичерпується».

Олександр Данилюк стверджує, що за перший день оголошення списку, активи російських олігархів подешевшали на один мільярд доларів. «Наприклад, російська нафтова компанія «Лукойл» втратила близько 225 мільйонів просто через цю заяву», - доводить експерт.

Тож, компанія кожного, хто є списку у ризику підриву.

Попри те, що «кремлівський доклад» вважається колективною відповідальністю, ряд осіб, які б мали потрапити у списки, туди не потрапили.

«Це досить цікаві випадки: Анатолій Чубайс, Володимир Якунін (відповідає за гібридні процеси у Франції), Михайло Фрадков (очолював службу зовнішньої розвідки), Дмитро Патрушев (очолює «Россільгосбанк») - відсутні у списку; немає також лібералів: Олексія Кудріна, Ельвіри Набіуліної (голова Центрального банка), Тетяни Голікової (голова рахункової палати), немає керівників судових установ, голови Центрвиборчкому», - розповідає Олександр Данилюк.

Максим Розумний зазначає, що це лише перша доповідь, всього їх анонсовано сім.

«Винятки осіб, які туди не потрапили — це сигнал, що наявність посад і статків не означає те, що ти приречений», - вважає експерт.

Також Максим Розумний підтримує ідею можливого розколу: список може посіяти сварку між політиками і олігархами та підготувати заколот проти Путіна.

Тим часом, списки ще будуть змінюватись, і, можливо, до них додадуться й нові особи, вважає Олександр Данилюк.

Загалом, спікери підтримують думку, що найцікавіше відбуватиметься після виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати