Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розборки» чи непрофесіоналізм?

«Говорити про реформу поліції в контексті трагедії в Княжичах неправильно — це поки все ті ж представники міліції», — правозахисник
05 грудня, 19:30
ФОТО УНІАН

Трагедія в Княжичах, де загинуло п’ять правоохоронців, не може не шокувати. Попри те, що суспільство, як це не прикро, вже в деякій мірі звикло до майже щоденних жертв на війні з російським агресором, в даному випадку — гинуть люди далеко в тилу, поряд із столицею. Причому не під час перестрілки правоохоронців з бандитами, а правоохоронців між собою. Останніми днями це одна з найобговорюваніших тем, особливо в соцмережах. Це і не дивно, адже трагедія, коли вбивають поліцейських, далеко не перший випадок.

Отже, за інформацією самих правоохоронців, вранці 4 грудня в с. Княжичі  (Броварський р-н, Київська обл.) планувалося затримання банди грабіжників під час здійснення злочинного задуму (системно грабувала будинки киян і жителів області). На місце виїхала група затримання спецпідрозділу КОРД Національної поліції. Також в одному з занедбаних приватних будинків були розміщені поліцейські розвідники, завдання яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів. Але в цей час у сусідньому будинку в автоматичному режимі спрацювала охоронна сигналізація. На місце прибув наряд Держслужби охорони Нацполіції, який помітив і затримав двох поліцейських розвідників. Щоб звільнити останніх, був задіяний КОРД, в результаті чого між правоохоронцями відбулася перестрілка.

Як наслідок, загинув начальник відділу управління КОРД Головного управління Національної поліції (ГУ НП) в м. Києві майор поліції Віталій Валецький, оперуповноважений управління оперативної служби ГУ НП в м. Києві старший лейтенант поліції Юліан Рудько, оперуповноважений управління оперативної служби ГУ НП в м. Києві лейтенант поліції Олександр Маніца, молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Євген Куртєв, молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони старший сержант поліції Сергій Орлов.

У той же час грабіжники, почувши стрілянину, відмовилися від своїх планів і зникли з місця події. І хоч в поліції заявили, що затримали бандитів, підтвердження цьому поки немає.

«Як працівник органів внутрішніх справ із 37-річним досвідом роботи, не можу промовчати про трагедію в Княжичах, — пише у себе в ФБ голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. — Перед проведенням спецоперації мав бути створений штаб, який цілодобово відслідковує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом. Цей штаб мав знати, що в будинку по сусідству спрацювала сигналізація, і на місце виїхала поліція охорони (колишня Держслужба охорони). І негайно попередити як керівництво поліції охорони про те, що поблизу готується спецоперація карного розшуку, так і своїх оперативників, що зараз на місці з’явиться поліція охорони. Тепер у мене питання — чи вчив хтось поліцейських проводити спецоперації із затримання озброєних злочинців? Чи був написаний план спецоперації? Чи створили штаб, який відслідковував хід проведення операції? Чи знав штаб, що в Княжичі виїхала поліція охорони? І чи попередив про це своїх оперативників, щоб не допустити трагічної перестрілки? Відповідь на ці питання має дати Генпрокуратура в ході розслідування трагедії, але я на 99,9 відсотків упевнений — не було ні плану спецоперації, ні самого штабу! Трагедія сталася через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур».

Існує іще одна версія того, що трапилося. «Найпоширеніша і культурна версія у місцевих мешканців — це те, що поліцейські самі промишляли крадіжками в будинках, — пише в соцмережі тележурналіст Костянтин Стогній. — А ДСО їх затримала. Приїхав КОРД по команді згори, щоб відбити затриманих. Але ДСОшніки їх не віддали і хотіли доставити до райвідділу. Після обміну «люб’язностями» і залякуваннями у когось першого здали нерви. Попередньо у ДСОшніка — тому, що вони 100% праві (приїхали на офіційне спрацювання сигналізації), і боятися їм нічого. Ну там і понеслося... Дай Бог, що така версія не підтвердилася».

На трагедію одразу відреагував Президент Петро Порошенко: «Висловлюю співчуття рідним загиблих поліцейських. Причини цієї болючої трагедії мають бути розслідувані. І всі винні — покарані». Тим часом в МВС повідомили, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков перебуває із відрядженням у Канаді, і має намір перервати поїздку у зв’язку з трагедією в Княжичах.

Як від українських, так і від закордонних політиків і експертів ми часто чуємо, що прикладом успішної реформи в Україні є реформа патрульної поліції. Але чи охопила реформа всі органи внутрішніх справ? Щоб б не відбулося в Княжичах, має бути проведено об’єктивне розслідування. Адже найголовніше для успіху будь-якої реформи — це довіра громадян. За даними останніх соціологічних досліджень, довіра до Національної поліції росте. Так, за рівнем довіри серед силових структур поліція перебуває на третьому місці після Збройних Сил України та Національної гвардії, які отримали 57,6% і 52,7% довіри громадян відповідно. Отже, поліцейським довіряє — 40,7% опитаних, а не довіряє —  41,9%, важко відповісти — 17,5%. «Практично нульовий баланс довіри/недовіри (-1,2%) у порівнянні з -57,8% у грудні 2014 р і -44,6% у березні 2015 р. є безперечним свідченням руху реформ у правильному напрямку», — йдеться в дослідженні Центру Разумкова.

НАДАНО ЦЕНТРОМ ім. РОЗУМКОВА

«Вважливо розуміти, що реформа поліції поки не стосувалася кримінального блоку, який задіяний в даному випадку. Наприклад, Управління державної охорони це зовсім не торкнулося, — коментує «Дню» директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. — Тобто говорити про реформу в контексті даної трагедії неправильно. Це все ті ж представники міліції. Так, вони пройшли атестацію, але тільки місяць тому їм урівняли зарплатню — тепер у слідчих, оперативників, дільничних зарплата така ж, як і у нових патрульних. В цілому ж, щодо даної трагедії можна говорити про брак професіоналізму. Не розпізнати своїх і почати стріляти один в одного... Звичайно, такі речі негативно впливають на довіру суспільства. Але можу вам сказати, що ми провели соціологічні дослідження, і людей значно більше турбують наступні питання. Наприклад, чи будуть каратися люди, які їдуть за кермом в нетверезому стані, особливо якщо це «мажори»? Чи будуть взагалі каратися порушники правил дорожнього руху? Чи будуть люди не боятися виходити ввечері гуляти? Звичайно, реформа рухається дуже повільно, зриваються терміни. І один з чинників — зарплата, про яку я вже казав. В результаті багато людей просто розбіглися, вони втратили мотивацію. Сподіваюся, зараз, коли зарплата вирівнялася, ситуація покращиться. Я все-таки сподіваюся, що перетворення будуть продовжуватися, і деякі негативні тенденції — повернення корупційних практик, кришування бізнесу... будуть подолані».  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати