Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Самопоміч»: логіка дій

Андрій САДОВИЙ: «Ми повертаємось в якесь дрімуче минуле...»
27 січня, 19:27
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Незважаючи на внутрішнє бурління, «Самопоміч» поки залишається в коаліції. У минулий четвер, 21 січня, міський голова Львова Андрій Садовий зібрав на нараду політраду партії «Самопоміч» за участю нардепів. За підсумками зустрічі вони постановили: відкликати з уряду міністра АПК Павленка; — залишитися в коаліції;— вимагати від партнерів по більшості у Верховній Раді зміни коаліційної угоди і заміни уряду на чолі з Арсенієм Яценюком на нову ефективну команду.

А вже через два дні після цього — 23 січня — під час зборів Загальноукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», яка як стверджують ЗМІ завжди була чутливою до побажань «банкової», стався скандал. Загальними зборами Асоціації, фактично, порушуючи статут оргназації, було обрано головою АМУ міського голову Києва Віталія Кличка. Перед голосуванням пролунала пропозиція обрати головою АМУ Андрія Садового, але його кандидатуру було повністю проігноровано: головуючий навіть не поставив цю пропозицію на голосування.

Власне з цього питання «День» і почав розмову з міським головою Львова, лідером політичної партії «Самопоміч» Андрієм САДОВИМ.

Ми були здивовані виборами голови Асоціації міст України: не стільки результатами, скільки тим, що стільки людей — а це лідери громад — мовчки спостерігають за тим як порушується процедура. Чим, на вашу думку, викликаний цей «ефект мовчазної згоди»?

— Як такого голосування взагалі не було. по-перше, головуючий на засіданні не ставив питання про кількість людей, які «за». По-друге, мою кандидатуру навіть не ставили на голосування, так вони, бідні, перелякалися.

Я думаю, що буде «намальований» протокол, в якому напишуть якісь результати.

І ви правильно ставите питання: «чому люди реагують так як вони реагують?!». Я думаю тому, що їх насправді залякують. На мерів чиниться тиск, особливо на нових, через обласні адміністрації. Їм вказують як і за кого голосувати. Ми повертаємось в якесь дрімуче минуле... Навіть за «попередників», як говорять, не було такого.

— Фактично владі в Україні, а в цьому конкретному випадку — лідерам міських громад, не відомо що таке повага до процедури?

— Люди насправді на це поняття дивляться по іншому. Їх опрацьовують, переконують як вони мають голосувати, напевно тиснуть через якісь залежності, які вони мають...

На цьому прикладі ми можемо наочно побачити чим може закінчитися для країни введення інституту префекта, який матиме можливість відкликати міських голів і розпускати місцеві ради без визначення терміну... Це повністю приведе до руйнування місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування сьогодні для України — це фундамент, на якому наша держава ще тримається. Тому що ви завтра закрийте будь-яку обласну адміністрацію, чи міністерство на три місяці, і ніхто уваги на те не зверне. А якщо орган місцевого самоврядування не працюватиме хоч один день, буде катастрофа. І державна влада навпаки мала би сприяти і допомагати, щоб місцеве самоврядування розвивалося. А вони навпаки хочуть зробити його ручним, керованим... Це є дорога в нікуди.

— Пане Андрію, тоді прокоментуйте, будь ласка, відкликання «Самопоміччю» міністра Агропрому. Це — політичне ноу-хау для України. Правового механізму не існує, як і прямих взаємозалежностей між метою, яку публічно озвучив лідер парламентської фракції Самопомочі Олег Березюк (переформатування уряду), і методом її досягнення...

— Щоб ви розуміли, коаліції сьогодні реально не існує. Формально вона є, реально її немає. Ми хочемо, щоб коаліція була реальною. В цій країні, хтось мусить брати відповідальність за те, що відбувається. Якщо колеги до нас дослухаються, і захочуть прийняти варіант, який ми пропонуємо, то шанс на реальну коаліцію в нас є, якщо ні, тоді — нові парламентські вибори.

А чому «Самопоміч» не відкликає Наталію Яресько, ви ж особисто рекомендували її в уряд?

— Я пропонував колись Президенту запросити до праці в уряд Яресько на посаду віце-прем’єр-міністра. Президент зробив по-іншому. І партія БПП запропонувала Яресько на посаду міністра фінансів.

«Самопоміч» в уряді мала лише одного міністра — це міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. В принципі. за оцінками фахівців та міжнародних експертів. він чи не найкраще справляється зі своєю роботою. Але якби він добре не працював, ця «шапка» неефективності та корупції уряду накриває його у цілому. Ми не можемо бути в процесі з тими людьми, які не розуміють викликів сьогоднішнього часу, тому ми б’ємо в набат, відкликаємо, свого міністра...

А якщо міністр з вами не згодний? Або ж, добре — він напише заяву — і Верховна Рада цю відставку підтримає, але коаліція не ухвалить рішення про відставку уряду? Або — ще варіант — відставку приймуть, але в новому уряді будуть ті ж люди, що в цьому, наприклад новий склад Кабінету Міністрів очолить Арсеній Петрович? Логіка ваших подальших дій з «невиходом» з коаліції не до кінця зрозуміла...

— Бо ви мислите тими категоріями, які є в Україні. А «Самопоміч» пропонує мислити тими категоріями, які є у світі. Кожна партія, яка делегує своїх представників в уряд, може їх відкликати. Це — перший крок. Другий — питання існування коаліції. Сьогодні її реально немає. Ми пропонуємо, щоб була підписана нова угода про коаліцію, яка би врахувала всі помилки, допущені за останній рік. Якщо колеги дослухаються до нас, і це буде зроблено, то є шанс. Якщо ні, «Самопоміч» не буде в коаліції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати