Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Система відтворюється?

На третю річницю чернігівського Майдану суд виправдав одного з обвинувачених у його розгоні
29 листопада, 12:45

Колишньому головному юристу Чернігова Павлу Вовку інкримінували незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, а також зловживання владою і службовим становищем. Чернігівська обласна прокуратура порушила провадження за статтями 340 та 364 Кримінального кодексу України і просила три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік.

Під час судових дебатів Павло Вовк заявив, що «суди держави стали заручниками недолугої прокуратури» і наголосив на тому, що його справа не кримінальна, а політична.

Сторона обвинувачення апелювала до листа Чернігівської міської ради за підписом Павла Вовка. Як відомо, 25 листопада 2013 року в Чернігові державні виконавці за підтримки міліції знесли перший Євромайдан, що був розташований в сквері ім. Попудренка, поблизу Красної площі. Знесення відбувалося у достатньо грубій формі, а один з мітингувальників облив себе бензином та намагався підпалити  себе.

Рішення про знесення прийняв Чернігівський окружний адміністративний суд, за поданням міської влади. Міська влада мотивувала позов тим, що на її адресу надійшло звернення від Чернігівського міського відділу УМВС, у якому зазначено, що міліція не може забезпечити безпеку громадян та безпеку громадського порядку в місці проведення заходу.

Підозрюваний у вчиненні злочинів колишній головний юрист Чернігова Павло Вовк заявив, що юридично безглуздо притягати до відповідальності за написання листів. Адже лист — це не рішення.

Суддя Григор’єв вказав на бездіяльність прокуратури при встановленні обставин того, хто ж написав листа із проханням заборони. Відтак, суд дійшов висновку, що адміністративний позов, який подавав Вовк, не є обов’язковим до виконання. Участь Вовка у цьому процесі не могла бути підставою для перешкоджання мітингу, адже сам позов не є обов’язковим до виконання.

Павло Вовк став другим із трьох обвинувачених у справі розгону чернігівського Майдану. Триває судова тяганина і у справі державного виконавця Рокача.

Чернігівські активісти обурені черговим рішенням Деснянського районного в місті Чернігові суду і покладають вину за провал справи на обласну прокуратуру. Так, майданівець Сергій Соломаха, який не пропустив жодного судового засідання, зневірився у справедливості судової системи. «Винних у розгоні чернігівського Майдану немає і не може бути, бо так працює система влади в цій країні, — обурюється він. — Злочинна система продовжує діяти, бо своїх не здає, і тому постійно відтворюється»

Чернігівка Наталія Ратушна наголошує на цілковитому провалі люстрації. За її словами, до цього часу не звільнений прокурор Юрій Станкевич, який підтримував в судах обвинувачення проти учасників чернігівського Майдану.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати