Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три фактори

Віталій СКОЦИК: «Нам потрібно створити справжні ідеологічні партії»
10 жовтня, 18:02

Віталій Скоцик — нова постать в українській політиці. В своїй автобіографії він пише: «Формально мій шлях у політиці почався у 2009 році, коли став членом Аграрної партії України. У 2010-му був обраний заступником голови партії, а у 2014-му — головою Аграрної партії. Однак все почалося значно раніше. Адже неможливо жити окремо від держави, від процесів, що в ній відбуваються. Політика, зрештою, це мистецтво управління державою, де потрібне бачення на багато років вперед».

Власне, нашу увагу привернуло доволі активна діяльність Віталія Скоцика, який їздить регіонами України, про що він постійно звітує у FB. Щоб ближче познайомитися і відчути — чим, власне, «дихає» політик, ми запросили його до редакції. Тим більше, «День» завжди приділяв особливу увагу тим, хто претендує стати альтернативою тій системі, яка утворилася в Україні. «Як ви оцінюєте сьогоднішню політичну ситуацію?», — розпочали ми нашу розмову з Віталієм Скоциком.

На що він відповів: «Богдан Гаврилишин говорив про те, що для того, щоб будувати свою країну потрібні три речі. Перше — готовність суспільства. Друге — структурована політична система. Третє — розуміння моделі економіки, яку ми хочемо будувати. Чи готове наше суспільство будувати свою країну? На 25—30 % так, і це достатня кількість для побудови держави. Чи є у нас структурована політична система? Ні, тому що навіть якщо брати вибори жовтня 2014-го року, то лише одна політична сила мала історію більше ніж рік існування, всі інші були створені під вибори. Але всі вони не є справжніми партіями — це політичні проекти, завдання яких — влада і фінансові потоки нашої держави. Отже нам потрібно структурувати нашу політичну систему, зокрема створити справжні ідеологічні партії. Той же Гаврилишин казав, що для такої моделі оптимально мати 3—5 ідеологічних партій. Центристська партія, яка не буде домінуючою, але буде визначальною для розвитку країни. Мають з’явитися також більш яскраво виражені консерватори, ліберал-демократи, справжні ліві і справжні праві. Отже нам потрібно вибудувати і структурувати політичну систему. В моєму розумінні Аграрна партія — це якраз та партія, яка має лягти в основу центристської сили».

Як відомо, на 17 жовтня колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі і його прибічники анонсували проведення в Києві мітингу на підтримку антикорупційних вимог до влади. До них планують приєднатися низка опозиційних позапарламентських партій, рухів і громадських організацій. Під час спілкування з Віталієм Скоциком він підкреслив, що його партія не планує приєднуватися до цього мітингу. Чому?

«Три моменти. Перше — ми, як консерватори, придивляємося, і я поки не бачу в тому середовищі паростків політичних сил, про які я згадував і з якими ми можемо поєднати свої зусилля в наступному парламенті. Друге — зараз ми повністю в місцевих виборах. Для нас дуже важливо вибудовувати структуру партії і брати владу на місцях. Наприклад, 17 жовтня я працюю в Хмельницькій області, в Кам’янець-Подільському районі, і для мене це важливіше ніж просто походити перед Верховною Радою. Третє — ми інтенсивно працюємо в зовнішньополітичному середовищі».

Розмова з гостем була тривалою, ми встигли обговорити багато питань політичного та економічного характеру, зокрема про причини нинішнього політичного стану — чому навіть після другого Майдану, ситуація залишається незмінною, який вихід з кризового стану, про основні проблеми громадян, які вони окреслюють під час зустрічей в регіонах, про те, якою повинна бути аграрна реформа, на чому має базуватися економіка України, як реінтегрувати окуповані території, відповіді — в найближчих номерах «Дня».

Під кінець розмови гість (який, як ми побачили в FB, — активний «читака»), отримав в подарунок нашу книжкову новинку з Бібліотеки газети «День» — «Корона, або Спадщина Королівства Руського». «Якраз цю книгу я хотів придбати на книжковому форумі у Львові, але тоді не вдалося. Тому дуже дякую вам за подарунок, — відреагував Віталій Скоцик. І додав: «Ми у Львові також презентували свій альманах. Рік тому ми провели конкурс, у якому взяли участь сто учасників і десять номінантів. Якраз альманах і включив в себе твори цих десяти номінантів. Двом молодим з них — поетесі і прозаїку — ми випустили книги. Також у Львові ми оголосили, що продовжимо цей конкурс і в цьому році. Отже в березні визначимо переможців і проведемо нагородження. Мені це дуже імпонує, тому що я люблю читати рукописи, і коли вони (цих десяти номінантів) потрапили мені на стіл, то я перечитав все від А до Я. Також люблю читати книги з вашої бібліотеки і вдячний Ларисі Івшиній і «Дню» за вашу роботу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати