Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Умови для корупції на кордоні створено чудові»

13 червня, 14:10

«День» поспілкувався з російським юристом із Санкт-Петербурга Геннадієм ЛОГВИНЕНКОМ. Він розповів про те, де, як, ким і за чий рахунок вербуються російські бойовики, які воюють на сході України:

— У Санкт-Петербурзі організатором антиукраїнських заходів є Віталій Мілонов. Він набирає цих людей. У результаті, одні й ті ж перешкоджали проведенню проукраїнських мітингів, вони ж потім прямували до України. Принципи набору в інших суб’єктах федерації такі ж: 90% тих, кого набирають — це покидьки суспільства, представники маргінальних політичних організацій, таких як «Нацболы», «Левый фронт», різні лівацько-комуністичні утворення. Вони якимсь чином об’єднуються під прапором російського імперіалізму. Типовим представником такої публіки є Марія Колєда, яку затримали в Україні. Подібні маргінали Мілонову обходяться вкрай дешево, але шкоди від них дуже багато. Люди, які мають професійну військову підготовку, становлять не більше 10%. Кадрові військові перебувають «у тіні».

Мілонов створив політичну організацію з молодих нероб і є представником ДНР. Анатолій Артюх очолює «Антимайдан-Санкт-Петербург». Є людина, яка розганяє мітинги української діаспори на захист України. Всі ці люди не беруть участі в бойових діях, але цим живляться, пиляють гроші і роблять багато шкоди. Вважаю, що гроші надходять їм також із бюджету. Мілонов офіційно збирає гуманітарну допомогу для ДНР, але йде вона не дуже щедро, тому йдуть вливання з російського бюджету.

Я особисто знаю людей, які перетинали український кордон, — деяких затримували, інших — ні. Багато хто з них — представники кримінального середовища, зокрема Антон Раєвський, який перебував на Куликовому полі в Одесі, був затриманий і висланий до РФ. Ці люди їдуть як туристи, відпочивальники, «родичі». Великий потік був відразу після того, як Андрій Парубій запропонував запровадити візовий режим із Росією і відразу ж запровадити заборону на в’їзд за внутрішніми паспортами.

Умови для корупції на кордоні створено прекрасні навіть зараз. Якби існувала система в’їзду за закордонними паспортами, це відразу зменшило б потік бойовиків, адже в різних покидьків закордонних паспортів немає. Зараз немає жорстких критеріїв, за якими дається в’їзд. У результаті, для прикордонників існує додаткова спокуса, окрім безпосереднього захисту кордону. Російські прикордонники ж у цьому випадкові повністю індиферентні до подібної публіки. Багато хто з цих терористів їде через Білорусь.

Дуже добрий приклад для України — Фінляндія і країни Балтії. У Фінляндії, попри значні контакти, рознарядки, стандарти, досі стоять мінні поля.

Ті покидьки, які виступають на сході України, не мають нічого специфічного. Подібна проблема була в Латвії: абсолютна ненависть до корінного населення, незалежності. Це важка хвороба людей із постімперською психологією. Подібну проблему створив Гітлер у Чехії, Литві, Польщі. Тому й рецепт потрібно використовувати вже випробуваний. Якщо Україна повертається до Європи, то необхідний спільний паркан, який відокремлює цивілізацію від дикості і звірства. Ми, представники української діаспори, першими виступаємо за запровадження візового режиму з Росією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати