Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віталій ШИБКО: «Чутки про отруєння Цушка, гадаю, незабаром розвіються»

07 червня, 00:00

Соціалісти збираються йти на дострокові вибори самостійно, не блокуючись з побратимами з коаліції — Партією регіонів чи комуністами, про це недавно заявив лідер СПУ, спікер Олександр Мороз. Якщо вибори взагалі відбудуться нинішньої осені, додає народний депутат від Соцпартії Віталій Шибко. Схоже, соціалісти все ще не вірять у реальність дострокового парламентського перезавантаження. В інтерв’ю «Дню», крім коментарів з актуальних виборчих моментів, Віталій Шибко розповів і про те, чому силові органи України є «важкою артилерією» в політичній боротьбі, а також спростував інформацію про отруєння міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Джерелом же всіх українських політичних і, як наслідок, соціальних бід, вважає парламентарій, є ера популізму, в якій ми з вами живемо, і яка кане в Лету ще нескоро.

— Опозиціонери останнім часом досить часто одним із вірогідних сценаріїв зриву вересневих виборів називають 50-відсотковий поріг явки виборців. Українці, як демонструє виборча історія минулих років, у принципі, дуже активно беруть участь у голосуванні. Чи можливий, на ваш погляд, з урахуванням активності громадян, зрив виборів саме внаслідок низької явки?

— Дійсно українці є дуже активними виборцями, що продемонстрували вибори-2006, коли на виборчі дільниці прийшло понад 80%. І я не вважаю, що активність впаде навіть у разі проведення дострокових виборів. Але дострокові вибори — це щось на зразок надзвичайного випадку, адже за короткий проміжок часу необхідно мобілізувати як головних акторів — політичні сили, — так і виборців. Тому для якості стабілізуючого чинника й була внесена пропозиція про затвердження так званого порога явки для виборців. Навіть якщо спрогнозувати, що цей поріг, передбачений змінами в законі про вибори, буде подоланий, знову будуть вибори. Мені здається, що звинувачення опозиції в цьому випадку невмотивовані.

— Коаліція, незважаючи на те, що представники БЮТ і «Нашої України» склали свої депутатські повноваження, як і раніше, працює в пленарному режимі й приймає закони. Чи ведуться певні домовленості між керівництвом Ради й Президентом для того, щоб законопроекти, які приймаються нині, набули юридичної сили, адже Віктор Ющенко може просто не підписувати ваші законодавчі напрацювання. Навіщо тоді працювати «в скриню»?

— Президент у цьому випадку не має відношення до роботи парламенту. Верховна Рада — це незалежна гілка влади. У нас Президент, на сьогодні, згідно з Основним Законом, є гарантом Конституції. А Конституцію парламент сьогодні не порушує. Якщо дивитися на ситуацію з урахуванням заяви, яку оприлюднили Президент, прем’єр і спікер 27 травня, де визначено, що парламент може бути недієздатним, якщо спрацює 82-я стаття. Спрацює після рішення КС і Центрвиборчкому. І якщо процедура складання депутатських повноважень, яку нині активно впроваджують у життя представники опозиційних фракцій, згідно із законом, буде доведена до логічного кінця, тоді можна вже буде казати про те, що, пробачте, парламент розбігся й потрібно проводити вибори.

— І все ж, якщо Президент не ставитиме свій підпис під законами, які нині приймає коаліція, чи означає це, що їх завізує спікер?

— Звичайно, завізує. Але я гадаю, що ці закони підписуватиме й Президент, бо країна не може довго жити в умовах очікування чого-небудь або будь- кого, навіть якщо це впливова державна фігура. До речі, ті 53 закони, які були напрацьовані ВР у той період часу, коли вже був виданий указ про дострокове припинення повноважень Ради, сьогодні легітимізовані й перебувають на розгляді Президента. Деякі з них Ющенко вже підписав, визнавши таким чином дієздатність ВР.

— Недавно ваш лідер Олександр Мороз заявив про те, що на дострокові вибори Соцпартія піде окремо. Чи означає це, що ви вели розмови про блок із регіоналами і у вас не склалося?

— Я вам відповім як людина, яка займає відповідальну посаду в партії, будучи секретарем із міжнародних питань, членом Секретаріату, Політвиконкому, Політради. Я не чув про те, що хтось із представників Соціалістичної партії вів із будь-ким переговори про створення блоку. Якщо в кого й були роздуми щодо цього, то це, повірте, і залишилося на рівні роздумів. Не більше того. Ми самодостатня політична сила, і я вважаю, якщо дострокові вибори все ж будуть, ми підемо на них окремо.

— Соціологи кажуть, що, соціалісти можуть не подолати прохідний бар’єр, якщо не змінять партійне обличчя. Ви ще не думали про це?

— На сьогодні ми вже маємо своє обличчя. Ми партія соціал-демократичного напряму. Ми визнані в Європі, у міжнародних соціалістичних органах, і ми доведемо своїм виборцям, що ми партія соціальної дії. Це важко робити в країні, яка переживає еру популізму, оскільки ера популізму створює стереотип, мовляв, хтось прийде й відразу різко змінить становище в країні. Але в нас є свій виборець, що вже устоявся, і я гадаю, що ми й надалі розширюватимемо свій вплив.

— Багато ваших однопартійців заявляють, що міністра МВС отруїли політичні недоброзичливці, а деякі оглядачі вважають, що соціалісти просто намагаються таким чином підняти рейтинг СПУ. Ваша особиста думка: у хвороби Василя Цушка є політичний слід?

— Я не бачу тут нічого політичного. Якщо людина відповідально ставиться до своєї посади і, тим більше, якщо це посада міністра внутрішніх справ, у таких складних політичних умовах важко не пропускати це все через серце. На жаль, так трапилося, що в міністра виникли проблеми зі здоров’ям, але йому сьогодні надані хороші умови для лікування. Василь Петрович скоро повернеться до виконання своїх обов’язків. А чутки про отруєння, я гадаю, незабаром розвіються.

— Із моменту створення антикризової коаліції ваші колишні однопартійці, зокрема Юрій Луценко та Йосиф Вінськийговорять про зраду Мороза. Чим ви можете їм відповісти? Що нового ви будете пропонувати виборцю на наступних виборах, мається на увазі програмні основи, лозунги, обіцянки й так далі?

— Ні, ми не змінюватимемо свої програмні меседжи через ту причину, яку ви вказали. Але ситуація в країні змінюється, і в програму необхідно вносити деякі корективи. Всі ці можливі зміни залежатимуть від того, будуть це дострокові вибори- 2007, або ж планові в 2011 році. Якщо це будуть планові вибори, ми, в умовах непростого й не завжди цивілізованого розвитку ринкових відносин, пропонуватимемо свої засади щодо захисту й розвитку соціальної держави. Якщо ж вибори будуть дострокові, ймовірно, ми, не відходячи від наших основних програмних положень, робитимемо деякі бліц кроки, направлені на інтенсивніший діалог з виборцями, соціальні комунікації.

— Ви вважаєте, у виборчій кампанії зразка 2007 актуальним вислів: неважливо, як голосують виборці, важливо, хто рахує голоси?

— Я гадаю, ми відійшли від такої практики в 2006 році. Але те, що відбувається в країні зараз, дійсно наштовхує на думку, яку ви озвучили.

— Віталію Яковичу, чому, на ваш погляд, політичне протистояння розпалилося до межі саме в той момент, коли мова зайшла про кадрову рокіровку у верхах Генеральної Прокуратури?

— Недавнє протистояння навколо Генпрокуратури дає чітку характеристику непослідовності президентської сторони. Я, відверто кажучи, був дуже здивований, коли за один день, керуючись рішенням районного суду, причому не маючи на руках цього рішення, Президент поїхав у Генеральну Прокуратуру представляти нового керівника. Потім розчарувався в ньому в дуже короткі терміни. Знаєте, така лінія поведінки неприйнятна для державного діяча високого рангу як Президент. Ці дії свідчать, по-перше, про непрофесійну оцінку подій, що відбуваються на Україні, по-друге, про відсутність уявлення про те, що таке Конституція та її норми, по- третє, мені здається, в оточенні Президента є авантюрні політики, які живуть одним днем.

— Політичне протистояння чітко продемонструвало той факт, що силові структури країни поділені на «свої» й «чужі». До якого часу силовики будуть «важкою артилерією» в руках політиків?

— Доти, доки в Україні існуватиме ера популізму. Ми повинні це пережити. Ми повинні більше налаштовуватися на європейський стиль життя. Якщо ми прислухатимемося до всіх рекомендацій, які нам надходять від цивілізованих країн і інститутів, у тому числі ПАРЄ, це дасть можливість усвідомити, що недопустимо вирішувати проблеми миттєво. Це стане підмурком, який допоможе нам поступово позбутися популізму і спокійно йти далі. Але я хочу зазначити, що на це потрібно досить багато часу. Тому нехай ніхто не сподівається, що будь-хто з політиків може прийти до влади й різко змінити ситуацію на краще. Тут важливо позначити тенденції, продемонструвати людям наміри.

— Остання заява Володимира Путіна про наявність тиранії в Україні викликала інтерес вітчизняних політиків: усі почали шукати, хто ж у нас у країні диктатор? Спікер заявив відразу, що російський лідер мав на увазі точно не парламент. А на ваш погляд, кого з українських державних мужів мав на увазі глава російської держави?

— Я згодний з Олександром Морозом і не гадаю, що Володимир Путін мав на увазі український парламент, говорячи про тиранію. Ймовірно, йшлося про деяку фігуру, яка нині намагається здійснити ревізію положень Конституції й повернутися до гірших часів одноосібного президентського правління. Напевно, це так, і дійсно це є тиранія — насильне захоплення влади.

— Дані опитування, недавно проведеного Київським інститутом соціології, свідчать про те, що 54,2% українців вважають найкорумпованішим органом державної влади парламент. Як ви гадаєте, чому?

— Скільки існує Верховна Рада, стільки існують і відносини виборців з депутатами. Спочатку виборці голосують за той чи інший склад парламенту, потім вони розчаровуються у своїх обранцях. Це ще раз демонструє наявність популістів серед потенційних кандидатів у депутати, які багато обіцяють й мало виконують. До речі, багато хто впевнений, що такі люди представлені тільки в провладній коаліції. Це далеко не так. Ось лише один із прикладів: Президент недавно звинуватив у політичній корупції тих, хто долав вето на закон про Кабінет Міністрів. А хто вето долав, пам’ятаєте? Блок Юлій Тимошенко.

— Ваш прогноз: нинішній спікерський термін Олександра Мороза останній чи він у майбутньому має шанси ще раз стати головою ВР?

— Можу з упевненістю сказати, що посада голови ВР — це посада для нього. Олександр Мороз дійсно в цій сфері фахівець. Можу стверджувати, що це не остання його висока посада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати