Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вшановуємо своїх...

У Кривому Розі освятили місце під майбутній пам’ятник Головному отаману Холодного Яру Костю Пестушку (Степовому-Блакитному)
11 лютого, 19:21

На 123-ті роковини з дня народження отамана вшанувати пам’ять провідника повстанського визвольного руху до парку Будівельників, де має постати пам’ятник, прийшли представники Громадського клубу «Український час», який опікується питаннями щодо встановлення монументу, 17-ї окремої танкової бригади імені Костя Пестушка, Інгульської паланки Війська Запорозького Низового Українського Козацтва, АКС (афганці, козаки спецназ), Центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів №1, а також виконкому Металургійної районної в місті Кривому Розі Ради, на території якої знаходиться даний парк.

Про значення постаті Костя Пестушка (Степового-Блакитного) в повстанському визвольному русі, який у 20-ті роки минулого сторіччя мав потужний прояв саме в колишньому Криворізькому повіті Катеринославської губернії, і в нашому сьогоденні говорив голова Громадського клубу «Український час» Володимир Стецюк, заступник голови Металургійної районної у місті ради Олександр Кучер, отаман Інгульської паланки Микола Домнічев, майор Оксана Личкова. Про те, яким буде майбутній пам’ятник, розповіли його автори — скульптор Олександр Канібор (старший) та архітектор Євген Головін. По завершенні урочистого чину на честь отамана протоієрей ПЦУ, військовий капелан отець Роман Бацвін відправив молебень і освятив місце під майбутній пам’ятник.  

Ідею щодо встановлення в Кривому Розі пам’ятника легендарному землякові було публічно висловлено під час урочистостей з нагоди 120-ї річниці від дня народження Костя Пестушка (Степового-Блакитного), що проходили 9-10 лютого 2018 року на базі Криворізького державного педагогічного університету, Тернівського індустріального коледжу та Ганнівської загальноосвітньої школи у рідному селі отамана.

Ідея полягає в тому, що встановлення першого в Кривому Розі пам’ятника з нагоди 100-річчя подій Української революції одному з видатних діячів повстанського визвольного руху має стати спільною даниною пам’яті незаслужено забутих у роки комуністичного режиму борців за вільну Україну. Адже доки не буде вшановано належним чином пам’ять героїв, які віддали свої життя у бороні з поневолювачами України, доки не згадаємо їх поіменно і не відновимо їхні могили, спаплюжені і знищені більшовицькими окупантами, щоби стерти навіки пам’ять про тих, хто боровся за свободу, доти й не відчуємо себе по-справжньому вільними людьми, вільною громадою і вільною нацією. 

P.S. Триває збір коштів на спорудження в Кривому Розі пам’ятника видатному діячеві українського визвольного руху, Головному отаману Холодного Яру Костю Пестушку (Степовому-Блакитному). Підтримати проєкт можна посильними внесками шляхом перерахунку коштів на поточний рахунок ГО «Громадський клуб «Український час»:

П/р № UA353510050000026008878996198

у відділенні

АТ «УКРСИББАНК»

в м. Кривий Ріг,

МФО 351005, Ідентифікаційний код 43502775

або на корпоративну платіжну картку:

UKRSIBBANK BNP PARIBAS GROUP

5582 5920 7520 0189

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати