Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«За бар’єр»

Суд щодо Олексія Пукача відклали. Які політико-юридичні причини?
07 лютого, 19:07

Судове засідання у справі «Гонгадзе—Подольського» у Вищому спеціалізованому суді із розгляду цивільних і кримінальних справ 7 лютого розпочався із майже двогодинною затримкою. У зв’язку із судовою реформою, в суді тривають певні перетурбації — згідно з новим Законом «Про судоустрій і статус суддів» передбачається ліквідація вищих спеціалізованих судів і створення нової структури Верховного Суду як єдиного суду касаційної інстанції. Але, за словами присутніх адвокатів, погана організація робочого процесу Вищому спецсуду була притаманна і раніше. 

Незважаючи на довгі очікування, сам судовий процес тривав буквально 15 хвилин. Голова суддівської колегії Наталія Марчук перерахувала причини через які наступне судове засідання переноситься. призначено на 19 квітня на 10.00. Отже, які юридичні причини?

«У нас сьогодні неповний склад суддівської колегії, що перешкоджає нам працювати, — заявила під час засідання Наталія Марчук. — Через поважну причину відсутня суддя Тетяна Широян. Її відсутність є тимчасовою, тому це не дає нам можливості зробити автоматизовану заміну суддівського складу. Крім того, у нас змінився один з членів суддівської колегії — суддя Станіслав Міщенко пішов у відставку, відповідно відбулася заміна в автоматизованому режимі — далі з нами працюватиме суддя Павловська. Але щоб було чим зайнятися наступного разу, ми маємо до нього підготуватися. Зокрема, на сьогоднішній день адвокат потерпілого Олексія Подольського Тетяна Костіна все ще немає доступу до державної таємниці. Через це ми також не можемо рухатися далі. Крім того, у нас є відповідь Печерського райсуду Києва щодо відсутності у справі 118-го тому. Вони написали, що відправили цей том до Генеральної прокуратури. Відповідно далі ми з вами маємо вирішити — чи шукати відсутній том. Наступне — вже третій місяць триває наша переписка з ГПУ щодо порушення порядку визначення місця відбування покарання Пукача (утримається в Чортківській колонії Тернопільської області, де знаходяться звичайні засуджені, а не колишні правоохоронці. — Ред.). В Генпрокуратурі нам повідомили, що Пукач знаходиться в окремій камері з хорошими умовами, а отже небезпеки його життю немає, тому і немає підстав для внесення відомості в ЄРДР та призначення розслідування. Через ці причини ми відкладаємо судове засідання до 10.00 19 квітня».   

Під час виступу Наталія Марчук також поцікавилася у представника Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко — куди направляти документи потерпілій, адже з вказаної американської поштової адреси вони повернулися назад. На що представниця Мирослави Гонгадзе відповіла, що документи можна передавати через неї. Але тут втрутився потерпілий Олексій Подольський: «Справа в тому, Валентина Теличенко не визнана представником Мирослави Гонгадзе, бо в свій час вона свідчила по цій справі. Було навіть рішення ГПУ про те, що їй відмовлено бути представником, і це рішення ніхто не скасовував. Тому ніяких додаткових рішень з цього приводу непотрібно, єдине, що потрібно — повідомити Мирославі, щоб вона прислала свого представника в суд». У відповідь суддя Наталія Марчук заявила, що Мирослава Гонгадзе повідомила їх, що не буде міняти свого представника.

Проте в перенесенні судового засідання Олексій Подольський вбачає і політичні причини. «Цей суд давно вже є частиною торгів на найвищому політичному рівні, — коментує «Дню» потерпілий у справі Олексій Подольський. — Так звані «болісні компроміси» Пінчука і подальша активна розкрутка цього олігарха на російських телеканалах в якості українського кандидата в президенти — речі пов’язані. Я вважаю, що таким чином відбувається російський шантаж Порошенка президентством Пінчука. Мені це нагадує шантаж Януковича президентством Медведчука — мовляв, не переможу, але і тобі не дам: відберу голоси. Нагадаю, що за місяць від розвороту Януковичем курсу євроінтеграції, Медведчук несподівано заявив, що не балотуватиметься у президенти. Проте Янукович зрозумів сигнал і відмовився від євроасоціації. Тепер та ж російська «розводка».

Мета — Порошенко має виконати Мінські домовленості. До речі, «п’ята колона» Москви «Опозиційний блок» — підтримав Пінчука і після заяви СБУ щодо перевірки заяв олігарха, офіційно заявив — не чіпайте його. У відповідь Порошенко дав команду затягувати справу Кучми, аби тримати друзів з родини Кучми і «регіонів» хоч на якійсь удавці. Фактично «справу Кучми—Пукача» відклали за бар’єр, тобто за 31 березня. «Ніхто не знає, хто буде на нашому місці», — проголосила головуючий суддя, прощаючись з нами. Справа в тому, що після 31 березня Вищий спецсуд за законом буде ліквідований і всі судді втратять свої повноваження. А далі — нові судді, які ще найменше півроку мають знайомитися зі справою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати