Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Журналісти в Криму – під «прицілом» окупантів

«Миколу Семену треба терміново евакуювати», — медіа-юрист
12 липня, 12:54
ФОТО RADIOSVOBODA.UA

В окупованому Криму продовжуються переслідування інакомислячих, а особливо — журналістів за їхню професійну діяльність. Нагадаємо, 19 квітня підконтрольний Росії «прокурор Криму» Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста, багаторічного (до моменту анексії) власкора «Дня», позаштатного автора проекту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії»— Миколи Семени— за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації у ЗМІ («День» писав про це у №70 від 20 квітня 2016 року). Після низки обшуків, вилучення техніки 29 квітня журналіста перевели в статус обвинуваченого. Відомо, що хід розслідування перебуває на особистому контролі Поклонської.

Із допитів Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд. Він наполягає на своїй невинуватості за звинуваченнями в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії». На захист журналіста виступили: Міжнародна та Європейська федерації журналістів, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, Посольства США в Росії та в Україні. Літній людині, якою є Семена, фізично й психологічно важко захищати свої права і чинити опір тиску слідчих органів. Такий стрес є критично небезпечним, наголошують у Національній спілці журналістів України. Саме НСЖУ направила звернення до уряду РФ із закликом дати можливість журналістові виїхати на материк.

Але обмеження прав журналіста навіть без жодного судового рішення тривають. Так, 8 липня на своїй сторінці у Facebook Микола Семена повідомив про те, що з 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська картка РНКБ виявилася заблокованою. Намагаючись розібратись у ситуації, журналіст відвідав кілька банківських відділень, після чого йому повідомили, що прізвище Миколи Семени занесли до списку «терористів» на підставі спецзаконів.

«Для вирішення моєї проблеми директорові відділення довелось писати службову записку до відділу безпеки банку, після чого мій рахунок розблокували лише для однієї операції — касир видала мені гроші. Це сталось о 17-й годині 51 хвилині, тобто за дев’ять хвилин до закриття банку. Мені на одну цю операцію довелося витратити цілий день. І тепер так треба діяти щоразу: звернення до директора, службова у відділ безпеки, розблокування лише на один раз», — написав Микола Семена. Він задається питаннями: «Чому люди, яких не визнано судом ніякими злочинцями (терористами в даному випадку), піддаються обмеженню їхніх прав? Чому в цей список людей вносять фактично по свавіллю — достатньо комусь запідозрити в комусь терориста, — і людина позбавляється фінансового обслуговування в державі? Чому банки темнять з клієнтами і не відразу роз’яснюють причину блокування рахунків, чому такі випадки не передбачено договорами?»

Про те, як бути журналістові Миколі Семені, якими інструментами захисту в політично ангажованих справах можна скористатися, і як працює адвокація в умовах Криму — розмірковували експерти.

«Допоможе публічність, зокрема кампанія публічної підтримки і солідарності з цього приводу в Україні, — коментує «Дню» кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави та права ім. В.М. Корецького НАН України Микола СІРИЙ. — Проводити громадські заходи з тим, щоб поставити питання переслідування Семени на порядок денний. Потрібно, щоб зовнішньополітичне відомство України зробило офіційну заяву щодо прецеденту, і проблема фігурувала на міжнародному політичному рівні. Його прізвище має прозвучати й у Раді Європи, і в інших інституціях, де в черговий раз порушується питання Криму та неправових заходів щодо корінних жителів.

Жахливо, але громадяни України зараз змушені підкорятися порядку, який силовим методом установила Росія в Криму. Можна звернутися до української прокуратури Криму — але тільки якщо це не зашкодить самому Семені, адже такі дії можуть спровокувати ще більшу агресію зі сторони окупаційної влади. Тому треба зважувати на всі обставини. Обов’язково користуватися правовою допомогою адвоката, збирати фактаж на Європейський суд з прав людини. Маємо порушення майнових прав, переслідування за професійну діяльність, порушення основоположних свобод, які захищаються міжнародними конвенціями. Але знову ж таки, мусимо констатувати, що Росія у своєму судочинстві не зважає на загальноприйняту правову практику і здоровий глузд взагалі. Тому це виклик до світової журналістської спільноти, в тому числі української, міжнародних організацій «кричати» про випадок Миколи Семени і таким чином тиснути на Росію».

«Миколу Семену треба терміново евакуйовувати з Криму, — вважає Ігор РОЗКЛАДАЙ, юрист Інституту медіа-права. — Зараз це зробити легше, ніж потім витягати з тюрми. І для Росії відпустити його було б вигідним, адже дозволило би уникнути чергових звинувачень в обмеженні свободи слова. Наскільки ми бачимо зі справ 29 політв’язнів-українців, сподіватися на ефективність адвокаційних зусиль марно. Аргументи з загальноприйнятого міжнародного права не будуть працювати, в російському суді рішення вже «написані», і діє принцип «була би людина, а справа знайдеться». Зараз за розвитком подій мають прискіпливо слідкувати журналісти, аж до того, щоб донести питання Семени до Президента України. Ми є свідками, як в Криму тривають переслідування тих, хто критично ставиться до суспільно-політичної ситуації, і в особливому «фокусі уваги» перебувають якраз журналісти — блогери, колумністи, кореспонденти є однією з перших цілей окупаційного судочинства».

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Адвокат Миколи Семени Олександр Попков заявив, що 66-річний кримський журналіст включений до федерального переліку терористів та екстремістів. Про це Попков написав 11 липня на своїй сторінці в Facebook.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати