Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чернігівці — про економічний песимізм і підстави для оптимізму

08 лютого, 16:33

Євген ОРДА, благочинний Чернігівського кафедрального собору Святої Великомучениці Катерини УПЦ КП:

— Життя на Сіверському Поліссі завжди визначається сталістю. Тут усе таке повільне, патріархальне. Здається, що життя тут пригальмовує свій плин... Але це тільки здається... Що мене вразило й здивувало за останній час? Таких речей багато: це й події в «Каравані» та поза ним; це всеукраїнська акція на підтримку родини чесних — Павліченків; події на сходах Українського дому й багато, багато іншого. Усе це є свідченням того, що український народ перетворюється з біомаси на стабільну націю, причому без поділу на «східняків» і «западенців». Мені сподобався вислів: «Чобіт націоналіста твердо став на лівому березі Дніпра!». Нині українська молодь любить свою землю, вболіває, бореться на неї й дає нам, старшим, «фору». Пригадуються події Святого Письма, зокрема оповідь про водіння Моісеєм евреїв пустелею впродовж 40 років. Українців водять пустелею понад 20 років... Утім, ми лишень переступили Дніпро. Нам належить ще рухатися на південь, до Одеси, Криму, щоб отримати свою обіцяну Богом Україну. Час народження вільної людини тривалий, а нації вільних — ще триваліший...

Костянтин ІВАНОВ, президент Чернігівської регіонально-промислової палати:

— Для мене як для керівника організації, що об’єднує більшість працюючих підприємців Чернігівщини, визначальним є «здоров’я» економічних відносин, активність і боротьба наших виробників на зовнішніх ринках, побудова стимулів для головних, внутрішніх, інвестицій. Минулий рік був насичений політичною діяльністю, тому складалося враження, що політика й є головним змістом і навіть сенсом нашого життя. Але в цей момент поза увагою ЗМІ залишилося погіршення економічних показників. Більше того, метастази корупції сягнули небачених показників, аж до рівня внутрішнього суспільного конфлікту. Побори та відкати — з розумінням «подяки» — поступово досягли рівня «оброку», тобто економічно активні підприємства почали працювати не на власників, не заради ефективного розвитку й зовсім не для наповнення бюджетів, а переважно задля задоволення вимог ненажерливих чиновників та фіскалів. Суспільний договір порушено, підприємці більше не мають мотивації до праці та розвитку. Стало зрозумілим, що для більшості людей роль «корисних ідіотів» до неможливості принизлива. Економічний, особистий песимізм і працівників, і керівників — ось головна проблема початку року. Жодного розвитку за таких умов годі чекати. Добре, що, відповідно до законів філософії, конфлікт і є запорукою розвитку. Ті, хто ще півтора-два роки тому сподівався на те, що «якось воно мине», сьогодні шукають можливості не лише для протесту, а здебільшого — для захисту своєї людської та підприємницької гідності. Це надихає оптимізмом.

Олександр МИХАЙЛОВ, голова Чернігівського клубу екстремального відпочинку Semargl:

— Погоджуюсь із висловом про те, що в природи не буває поганої погоди. Кому про це краще знати, як не екстремалам? Тішить і надихає зима. Нарешті ми змайстрували нарти й пошили упряжки для своїх собак. Тепер можемо насолоджуватися тривалими подорожами та спілкуванням із природою, а ще — катати дітлахів. Ми трохи вдосконалили наш старий добрий «маятник» (мається на увазі спорядження для стрибків із висоти), прикупили нове спорядження, й тепер можна просувати його в маси під гордою й усім відомою назвою «Роупджампінг». До Дня закоханих ми хочемо надати можливість кожному охочому розділити незабутні емоції, враження та насолоду від вільного падіння. Життя прекрасне, якщо в крові — адреналін!

Олександр ЯСЕНЧУК, журналіст, представник Культурно-мистецького центру «Інтермецо»:

— Найбільше вразив рік, що проминув, — рік цинізму: слабкість і небажання працювати опозиціонерів; вразила їхня здатність продаватися гуртом і вроздріб, ведення виборчої кампанії без бажання захистити власну перемогу; виборці, що за продуктові пакети чи нещасні сто гривень продавали власний голос. Тож і не дивно, що «біло-сині», підтримка яких на Чернігівщині зазвичай нікчемна, провели до Верховної Ради трьох депутатів. Ще минулий рік є роком падіння авторитетів: люди, яких буквально нещодавно можна було зарахувати до когорти моральних авторитетів, втративши певні моральні якості й набувши нових, коять цинічні вчинки, прагнучи обміняти свій статус на фінанси, фактично продаючи свій авторитет за тверду валюту. Із позитивного: разом із літератором Дмитром Мамчуром започаткували проект «Північна генерація», мета якого — літературне повернення до Чернігова письменників, вихідців із цього міста. А їх чимало. Також вперше й, до речі, успішно було проведено перший музично-поетичний фестиваль «Поза Поезій», у якому взяли участь чернігівські та ніжинські поети й літератори, віп-гостем був Сергій Пантюк. У планах проведення більш грандіозного мистецького заходу в старовинному містечку на річці Снов — «Седнівська Січ». До речі, хтось із істориків зазначив: одним із провісників Французької революції стала поява численних поетичних салонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати