Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коаліційна демократія чи умови для фашизму?

Перш за все нагадаємо собі, що таке фашизм в теорії та на практиці
08 грудня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК'ЯНЧЕНКА

Отож за словником (мовою оригіналу), ФАШИЗМ (итал. fascismo, от fascio - пучок, связка, объединение) - социально-политические движения и государственные режимы тоталитарного типа. В узком смысле фашизм - феномен политической жизни Италии и Германии 20-40-х гг. XX в. Фашизм опирается на массовую тоталитарную политическую партию (приходя к власти, она становится государственно-монопольной организацией) и непререкаемый авторитет «вождя», «фюрера». ФАШИНА (нем. Faschine, от лат. fascis - связка прутьев, пучок) - туго стянутая связка хвороста, используемая главным образом для укрепления откосов гидротехнических сооружений, а также при строительстве оборонительных сооружений.

Ось оце, останнє, нам особливо цікаве. Словники завжди корисно читати, а тут, у нашому випадку, ще й дуже актуально або, як кажуть, на порі.

Візьмімо наші партії. В умовах нашої-таки виборчої системи лідер з купкою його активістів (саме так, з активу А. С. Макаренка і вчив творити колектив!) формують більш широке утворення - список потенційних кандидатів у депутати до Верховної Ради. Склад того списку не знають достеменно навіть члени партії, а тим паче виборці. Знають лідера, голову партії, її вождя. Оце і є та фашіна, а отже - і зародок фашизму.

Фашизм наступить тоді, коли одна партія набирає багато голосів і або сама створює коаліцію в парламенті, або за допомогою пари сателітів. Вона добивається конституційної більшості й стає повним господарем країни. Може навіть об'єднати в своїх руках і пост прем'єра (у Німеччині - канцлера) і президента. Тоталітарний режим готовий. Спасибі нашому Президентові, він саме цього і не допустив.

Ви ж дивіться, як хтось гарно придумав. Через про-свою партію можна навіть із-за «бугра» захопити владу в іншій країні. Залишається повністю блокувати президента або й ліквідувати пост як такий чи вибирати президента в парламенті і - ви господар. Особливо якщо в країні за «бугром» також установити владу якоїсь своєї фашини, то складається такий собі фашистський «союз». Звісно ж, «братських народів», звісно ж, «какая разница», з якою національною культурою. Керує той, хто створив у сусідів про-свою партію. Далі розвивай процес, як хочеш.

На жаль, ці умови фашизації в Україні, та й не тільки, вже не проект на папері чи в голові чиїйсь, а реальність. Тепер покищо усе залежить ще від нашого Президента та сил, які його підтримують: чи допустить він призначення «гітлера» «канцлером». Читаємо із словника (того ж): «ГИТЛЕР (Hitler) (наст. фам. Шикльгрубер, Schicklgruber) Адольф (1889-1945), фюрер (вождь) Национал-социалистической рабочей партии (с 1921 г.), глава германского фашистского государства (в 1933 г. стал рейхсканцлером, в 1934 г. объединил этот пост и пост президента)».

Сильним і, отже, здатним не допустити фашизму Президент може бути лише тоді, коли його виборці продовжуватимуть його підтримувати і після виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати