Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей Петра Сагайдачного в Кульчицях,

або Як наша громада дбає про власну історію
01 березня, 12:10
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Шановна пані Ларисо! З 1 січня цього року я передплатив п’ятничний номер вашої газети, який читаю із захопленням. Якщо вас зацікавлять матеріали про наші будні, будемо дуже вдячні, ми готові до співпраці. Успіхів вам і наснаги!

11 жовтня 1992 року в с. Кульчиці на Львівщині було відкрито пам’ятник Гетьману Війська Запорозького Петру Конашевичу-Сагайдачному. Було три спроби його встановлення. Перша — 1922 року, до 300-річчя від дня його смерті. 1971 року львівський скульптор Петро Кулик зі студентами теж пропонував безкоштовно відтворити у камені фігуру гетьмана (макет у музеї). І лише 11 жовтня 1992 року мрія земляків гетьмана збулася. Пам’ятник вилито на Львівській скульптурній фабриці із бронзи. Скульптори — львів’яни Микола Посікира і Любомир Яремчук. Архітектор Михайло Федик. Гранітний постамент привезено з м. Коростишів Житомирської області.

Оргкомітет вирішив створити музей у його родинному селі, у колишньому приміщенні початкової школи. Ініціатором і організатором збору експонатів та оформлення експозицій став Богдан Сидор, який на той час завідував музеєм, що знаходився у церкві Св. Мучеників Флора і Лавра, і було підпорядковано місцевому колгоспу ім. Сагайдачного, на громадських засадах.

Велика заслуга щодо благоустрою території і приміщення належить громадськості села. Богдан Сидор займався опрацюванням архівних документів, було використано історичні джерела різних авторів.

За профілем музей історико-краєзнавчий. Основна діяльність — пропаганда історичного минулого нашого краю та його визначних особистостей. Музей набув визнання як в області, так і по всій Україні. За багаторічну діяльність його відвідало орієнтовно 20 тисяч осіб. Відвідувачі — це переважно учні та студентська молодь району та області, а також гості з усієї України, зарубіжжя. У двох книгах відгуків — записи відвідувачів зі всіх регіонів України, а також із близького і далекого зарубіжжя: Америки, Канади, Німеччини, Австрії, Польщі, Хорватії, Франції, Англії, Японії.

Із серпня 1994 року музей став сектором Львівського історичного музею. Із 2000 року музей Петра Сагайдачного за рішенням Львівської обласної державної адміністрації передано в підпорядкування відділу культури і туризму Самбірської райдержадміністрації.

Музей співпрацює з місцевою середньою школою. На його базі проводяться відкриті уроки, семінари, дитячі ранки, виїзні семінари районного значення.

У фондах — орієнтовно 1500 експонатів. Окремі знайдено на території села. Серед унікальних речей — кам’яні та керамічні знаряддя праці, знайдені при розкопках стародавніх могильників. У музеї два відділи. В одному — матеріали про життя і діяльність Петра Сагайдачного та Юрія Кульчицького. Заслуговує уваги експозиція, присвячена зв’язкам музею із Сторожовим кораблем Українських Військово-Морських Сил «Гетьман Сагайдачний». У другому — розгорнуто експозиції, що висвітлюють історію села з найдавніших часів до сьогодення. Експозиції міняються і доповнюються. Щорічно організовуються виставки — «Великодні писанки», «Виставки рушників», «Різдвяні дійства», «Виставки годинників».

Для розширення експозиції музею за ініціативою В.А. Сидора відтворено унікальну будову — «Старовинну бойківську хату зрубну «в обло» початку XX ст. (Хату перенесено з центра села).

2001 рік Львівською обласною радою було проголошено роком Юрія Кульчицького на Львівщині — відзначення 370-ї річниці від дня його народження. За сприянням заступника отамана Вільного Українського Козацтва в Чикаго Богдана Кардащука біля музею в Кульчицях було встановлено пам’ятник герою Відня, вихідцю села Юрію Кульчицькому. Пам’ятник було виготовлено у місті Городку, автор — Ігор Лихий. Щоб розширити експозицію, присвячену Ю.Кульчицькому, музей виготовив нові світлини, та було відтворено експозицію кав’ярні, подібної до тої, яку відкрив Ю.Кульчицький у Відні 1683 року. Тепер екскурсанти мають можливість відчути дух Відня та скуштувати кави «по-кульчицьки». Пам’ятник та кав’ярню було урочисто відкрито під час святкування «Кульчиці-ФЕСТ» (проводився вже вчетверте) 28 серпня минулого року.

Музей постійно поповнюється унікальними експонатами. Майже всі вони подаровані жителями села та відвідувачами. Так нещодавно пан Богдан Кардащук з Чикаго переслав нам макет козацької чайки. Уродженець Самбора пан Богдан Сушинський, який проживає в Одесі, подарував свої книжки, присвячені козаччині. Пані Марія Попадин, учитель з Чукви, подарувала дві унікальні старовинні ікони, виконані об’ємною різьбою по дереву. Уродженець Кульчиць полковник Іван Боранецький, який проживає у Зоряному містечку під Москвою, надіслав свої дипломи і медалі, які отримав за співпрацю в галузі космонавтики. Він також є постійним спонсором нашого музею. Пан Лев Петранівський із Трускавця подарував власноручно вишитий портрет П.Сагайдачного, дві картини Хотинського та Кам’янець-Подільського замків, а також саморобний козацький арбалет зі стрілами. Депутат обласної ради Ярослав Дубневич виділив нам кошти, за які було проведено капітальний ремонт коридорного приміщення музею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати