Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’ятник Щорсу – залишити

Але супроводити його пояснювальною таблицею
12 травня, 12:40
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Шановна редакціє!

Через вашу газету хочу звернутися до громадян міста Києва і всієї України за моральною підтримкою моєї пропозиції. А суть її така. Згідно з планом декомунізації велике творіння видатного скульптора М.Г.Лисенка — пам’ятник М.Щорсу в Києві — підлягає знесенню. А це знаковий монумент і стоїть на знаковому місці в Києві. Щоб майбутні покоління не називали наших сучасників дикими варварами, пропоную залишити цей монумент на своєму місці, пам’ятаючи, що сама особа М.Щорса, як і тисячі таких, як він, були лише дрібними пішаками на великій імперській шахівниці, що їх використовували на якийсь певний період, а потім цинічно знищували. Імперія не залишала свідків своєї брудної загарбницької політики!

Залишаючи монумент (без підпису «М.О.Щорс») на своєму місці, пропоную прикріпити до його п’єдесталу бронзову таблицю з таким надписом:

«Мідний вершник

(в образі М.Щорса).

М.Щорс — зрадник України, на землі якої народився і виріс. Очолюючи 44-у стрілецьку дивізію московсько-більшовицьких військ, вів запеклі кровопролитні бої за повернення України до складу більшовицької імперії. При підході московсько-більшовицьких військ до західних кордонів України М.Щорс був підступно вбитий підісланим більшовицьким агентом 30.08.1919.

Хай цей монумент стане пересторогою для тих, хто захоче стати на хибний шлях зради України. Про це попереджає трагічна доля М.Щорса! Мідний вершник — творіння видатного скульптора М.Г Лисенка є пам’яткою монументального мистецтва, його пошкодження карається законом».

На оригінальність тексту бронзової таблиці не претендую, його можна і змінити, але мідного вершника, на моє глибоке переконання, потрібно залишити на своєму місці, виконавши певні реставраційні роботи. (Лист подібного змісту був надісланий мною 7.04.2017 міністру культури України Нищуку Є.М., але, мабуть, і йому потрібна підтримка громадськості.)

З повагою Андрій САВЕЛЬЄВ, Київ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати